Naša orla razprla krila: Timi Zajc in Domen Prevc v zgodovino kot prva zmagovalca superekipnih tekem na letalnicah

sta, šr
23.02.2024 20:28

Zasluženo slovensko slavje je dober obet pred dvema posamičnima tekmama v Oberstdorfu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Timi Zajc in Domen Prevc (884,5 točke) sta prepričljivo zmagala na superekipni tekmi dvojic za svetovni pokal na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Vodila sta od prvega skoka in vse tekmece ugnala za najmanj 23,2 točke. Druga je bila Norveška (861,3), tretja Avstrija (855,7). To je bilo drugo slovensko slavje na tovrstnih tekmah. Lovro Kos je s trenutno poškodovanim Anžetom Laniškom v poljski Wisli pred mesecem in pol slavil na prvi superekipni tekmi parov v sezoni in komaj tretji v zgodovini tega športa. Vse služijo kot generalka za olimpijske igre 2026, kjer se klasična ekipna tekma poslavlja s sporeda.

"Za nami je zelo lepa tekma. Z Domnom sva pokazala, da znava super leteti, in mislim, da sva zasluženo zmagala," je povedal Timi Zajc, ki je zelo dobro odprl tekmo in slovenski tandem povedel v vodstvo. Takrat je bila druga Poljska (zaostanek 12,6 točk), tretja Norveška (17,1), ki pa je ob odličnem poletu Johanna Andrea Forfanga (234,5 m) prepolovila zaostanek in se pomaknila tik za naša orla. Prevc se je pognal z dveh zaletišč nižje, a kljub temu doskočil pri 222,5 m, Zajc pa je ob odličnem drugem poletu (233 m) pristal še v telemark in prednost pred zasledovalci je poletela v nebo (26,6). 

Epa

"Všeč mi je, da je Timi naredil razliko, da je olajšal delo Domnu, ki je samo potrdil zmago. Prvo zmago dvojic na velikanki, kar je lepa popotnica za naslednji tekmi," je dejal slovenski trener Robert Hrgota. Domen Prevc je zmago potrdil z 229 m: "Super tekma parov, žal z dvema skokoma, ne tremi. Timi Zajc je oddelal svoje, potem sem dodal še jaz. Uspela sta mi dva v redu skoka, sploh drugi je bil zelo soliden. Zmaga. Oba sva uživala. To je lepa popotnica za konec tedna.”

To je bila prva superekipna tekma na letalnicah in z dvema serijama namesto treh. Domen Prevc je ostal rekorder letalnice, 242,5 m je skočil 20. marca 2022. Zaradi premočnega vetra v četrtek ni bilo kvalifikacij, zato so pred superekipno tekmo izpeljali potrebni seriji za trening. V soboto in nedeljo bosta v Oberstdorfu še posamični preizkušnji. Poleg Zajca in Domna Prevca bodo nastopili še brat slednjega Peter, Lovro Kos in Žak Mogel.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta