Nogomet: Zdaj pa po mariborsko - Ante proti Anteju!

Borut Planinšič Borut Planinšič
28.07.2022 06:50

NK Maribor naleti na naivne Fince. Ko bi jih le znal sprovocirati tako, kot so jih Čehi. Šimundža proti Čačiću pa bo šov, ki smo ga čakali, odkar je naš Ante leta 2013 nasledil hrvaškega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ta druščina iz Helsinkov se prihodnji četrtek pojavi v Ljudskem vrtu.
EPA

S kom se zdaj v Evropi udari NK Maribor? Z moštvom, ki je v Plznu še malo bolj kot Ante Čačić in njegovi vijoličasti leta 2013 ugotovilo: "Viktoria je kruta gostiteljica." Tako na svoji spletni strani pravi HJK Helsinki, ki je bil v porazu z 0:5 na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, da je bilo skupno kar 1:7, šampion naivno prejetih golov. Nič ni manjkalo, ne neodločnosti pri skakanju pred svojim vratarjem ne slabo postavljenih ofsajd zank ne nesporazumov med branilci in ne podarjanja žoge Čehom sredi lastnega kazenskega prostora. Vratar Conor Hazard je krilil in kričal, dokler se mu je še dalo. Pri 3:0 - Maribor je pred devetimi leti v Plznu izgubil z 1:3 in potem v Ljudskem vrtu še z 0:1 - je obsedel v travi, vedoč, da je konec. Kajti tri gole je Viktoria zabila že do 31. minute. Pa je bil severnoirski revež celo eden boljših pri Fincih. To je najhujši evropski poraz HJK-ja po letu 2012, ko ga je 6:0 razmontiral Athletic iz Bilbaa. Kdo ve, ali bo Maribor znal unovčiti slabosti Fincev. Za kaj takega je vendarle treba ekstra kakovosti. Ali pa več kot en mariborski strel na gol na dveh tekmah, kot proti Šerifu. "Dobro smo začeli, potem pa so Čehi udarili iz svojega prvega napada. Takrat smo bili ob samozavest," je pojasnjeval Toni Koskela, 39-letni trener HJK-ja. "Glejte, dajmo na hitro predelat ta poraz. V elitnem športu seveda moraš biti razočaran, ko izgubiš. A moraš razumeti, ob kakšno raven trčiš. Zato nimam težav s tem porazom. Zdaj pa, še pred Mariborom, najprej sobota in zelo pomembna tekma z Mariehamnom." Tekma je še bolj pomembna, ker so Finci v svoji ligi dvanajsterice že na polovici sezone, HJK pa je drugi, tri točke za klubom KuPS iz Kuopia, ki ima ob tem še tekmo v dobrem.

Kljub slovesu vijoličastih bomo imeli v tretjem predkrogu lige prvakov mariborski spopad. Ludogorec proti zagrebškemu Dinamu, obračun obeh Antejev, ki ju je v torkovem večeru stiskalo pri srcu. Šimundža je opazoval, kako se je v Dublinu Shamrock Rovers skoraj čudežno vrnil po porazu z 0:3 v Razgradu. Bolgarski prvaki so v 51. minuti ostali z igralcem manj, Irci so v 88. minuti povedli z 2:0 ... Umiril jih je gol Brazilca Caulyja v sodnikovem podaljšku.

Drugega Anteja, Čačića, je žrlo tistih 2:2 s prvakom Severne Makedonije Shkupijem sredi Zagreba. A kako se v življenju obrne ... Arijan Ademi, ki je leta 2015 zaradi dopinga dobil štiri leta prepovedi igranja in se je zdelo, da se je že pri 24 letih končala obetavna kariera, nato pa so mu kazen skrajšali na dve leti, je lastnonožno premagal rojake. Gol in podaja za gol že na prvi tekmi, odločilni strel v 47. minuti povratne tekme, pa so bili Makedonci jezni, da jim je v Skopju sanje ukradel njihov reprezentant, bratranec Agima Ibraimija.

In če že imamo oba Anteja za Mariborčana, enega seveda precej bolj kot drugega, imajo Zagrebčani oba za - Hrvata. "Kdo je Hrvat, po očetu Dalmatinec, po mami rojen Mariborčan, ki je remiziral s Chelseajem in zavrnil Hajduk, ne da bi ob tem trenil z očmi," v časnikih predstavljajo Anteja Šimundžo in tako že kurijo vzdušje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta