Nogometni praznik v Rogaški Slatini: Točke Muri, tribuna Rogaški

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.09.2023 19:05

Amadej Maroša in Matic Maruško sta pokvarila veselje v Rogaški Slatini, Mura je na krstu prenovljene tribune slavila z 2:0

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na razmočenem igrišču so bili spretnejši muraši.
Igor Napast

Pa so jo le dočakali. Nogometaši Rogaške so odigrali prvo prvoligaško tekmo na domačem stadionu. V uvodu v debitantsko sezono v najvišjem rangu slovenskega nogometa so bili gostitelji v Krškem, pred devetim krogom pa je bil trak za prenovljeno tribuno le prerezan. Samo gostje so nekoliko pokvarili praznik. Dvoboj črno-belih je dobila Mura, Rogaška je padla z 0:2.

Lepa tribuna, slabo igrišče

Dež ni ustavil navijačev. Kako bi jih, ko pa so na prvoligaško tekmo v zdraviliškem kraju čakali kar 30 let. 700 navijačev so prešteli na tribuni, ki po novem sprejme dobrih tisoč gledalcev. Le tista mesta, ki jih ne pokriva streha, so bila, ob takem nalivu čisto razumljivo, bolj prazna, na osrednjem delu tribune pa je bilo težko najti prazen stol. Še težje prosto parkirno mesto v okolici stadiona. Dež tribune sicer ni izpraznil, je pa pošteno načel igrišče. "Pohvaliti moram igralce obeh ekip, saj že dolgo nisem videl tako težkega terena za igro, skoraj nemogoče je bilo že hoditi po njem," je opisal novi trener Mure Vladimir Vermezović. No, njegov napadalec Amadej Maroša ni le hodil po njem. V 19. minuti je z bližine v mrežo preusmeril oster predložek Gašperja Trontlja z desne strani in tako poskrbel za vodstvo gostov.

Igor Napast

"Na tej ravni se take stvari ne bi smele dogajati. Gol smo dobili po metu iz avta, kar je nedopustno," je bil o akciji za prvi zadetek na tekmi kritičen kapetan Rogaške Rok Pirtovšek. "Slaba reakcija ožje obrambe pri postavitvi. Verjamem, da v nadaljevanju prvenstva ne bomo nikoli več naredili take napake, ampak tokrat smo jo. Malo napak smo naredili, ampak tem grobim je sledila kazen," ga je dopolnil trener Oskar Drobne. V začetku drugega polčasa so imeli obsoteljski črno-beli kar nekaj priložnosti za izenačenje, Žan Benedičič in Nejc Gradišar sta bila blizu, a vratar Klemen Mihelak je poskrbel, da obramba Mure ni kapitulirala. "Normalno je, da napadalca najeda vsaka tekma brez doseženega gola, jaz pa si želim več želje, več agresije v kazenskem prostoru, več iskanja svojega prostora - potem bodo začeli zadetki prihajati. Mladi smo, neizkušeni, delati moramo na majhnih segmentih, finese je treba popraviti," je o neučinkovitosti v napadu dejal Drobne.

Branilec, vezist ... Samo, da ne bo trener

"Pravi čas smo zadeli, potem imeli tudi nekaj sreče, da gola nismo dobili, a ko se na takem terenu zgodi napaka, ne moreš igralcem ničesar zameriti, saj so bili pogoji res težki. Odigrali smo zrelo, pametno pripeljali tekmo h koncu," pa je ocenil Vermezović, ki je na svoji drugi tekmi v slovenski prvi ligi dočakal prvo zmago - Mura je bila sicer med tednom uspešna tudi v pokalu. Matic Maruško je v 89. minuti zaključil akcijo Nikole Petkovića, z levico matiral vratarja Roka Vodiška. "Vzeli smo, po kar smo prišli. Lahko smo zadovoljni. Za nas je vsaka tekma zelo pomembna, v boju za vrh šteje vsaka točka," je povedal Matic Maruško. V tej sezoni je igral kot osrednji branilec, se selil na položaj zadnjega zveznega igralca, tokrat se je znašel v vlogi strelca … Kaj trenerski štab pripravlja zanj na prihodnjih tekmah? "Dobro je vse, dokler se ne odloči, da bo trener. Takrat se bom moral jaz umakniti," je v smehu odgovoril Vermezović.

Mura je odnesla točke, Rogaška pa je dobila tribuno. Kljub porazu so imeli gostitelji tako dovolj razlogov za veselje. "Smo v prostoru, ki si ga pol leta nazaj niti zamisliti nismo mogli. Za slovenske razmere je to najlepši mali stadion. Res pa je, da igrišče ni v stanju, kakršno smo želeli. Poleti je bilo top, a zaradi nevšečnosti pri izgradnji zalivalnega sistema in nekaj dnevov brez elektrike se je igrišče v tisti najhujši vročini skurilo. Upam, da nam bo v tem tednu šlo vreme bolj na roko in bomo lahko igrišče solidno pripravili," si je zaželel Drobne. "Lahko smo ponosni na ta objekt, pri Muri so se celo pošalili, da imamo najlepše in najboljše VIP-prostore med prvoligaši," pa je povedal športni direktor Rogaške Nino Ivačič.

Ko spiš na stadionu, ne razmišljaš o predsedniku

V drugo četrtino sezone bo obsoteljski klub vstopil s predzadnjega mesta na lestvici. "Nismo zadovoljni," je o izkupičku dejal kapetan Pirtovšek, "predvsem zaradi takih tekem, ko vidiš, da si boljši, da bi lahko iztržil tudi tri točke, a ti ne gre. Večino golov smo dobili po naših individualnih napakah. V prvi ligi si za vsako napako kaznovan. V drugi ligi smo se večkrat rešili, tu pa je vse hitrejše, intenziteta je večja. Potrebovali smo nekaj časa, da smo prišli noter, verjamem, da bomo nadaljevali uspešno."

"Nismo razočarani. Vedeli smo, da bo na začetku težko. Že prvi krog proti Bravu je pokazal, kako pomembne so izkušnje - takrat smo po vseh statistikah Bravo nadigrali, a on je z izkušnjami tekmo dobil. Počasi jih pridobivamo tudi mi, v Kidričevem se je že pokazalo, da znamo tudi nekaj odigrati. Trdno prepričan sem, da bomo dosegli zastavljen cilj. Pa to ni osmo mesto, ampak šesto ali sedmo," je o obstanku med slovensko elito prepričan Ivačič, ki je po odstopu predsednika Bojana Jeršečiča tudi v vlogi prvega operativca kluba.

"Iščemo novega predsednika. Morda sploh ne predsednika, ampak predvsem direktorja, operativca, ki bo vodil klub. V zadnjih dveh tednih se, iskreno, s tem nismo veliko ukvarjali, ker smo imeli tu gradbišče. Še dan pred tekmo smo imeli informacijo, da otvoritve sploh ne bo, ker dela niso bila zaključena, a smo si rekli, da moramo postoriti, kar lahko, da otvoritev steče," je o iskanju novega prvega moža kluba dejal Ivačič in pristavil, da so s sodelavci v zadnjih tednih skoraj spali na stadionu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta