Nova sezona pod slovenskimi koši: Deseterica v lov na serijsko prvakinjo

STA, ŠR
25.09.2024 05:01

V novi sezoni državnega prvenstva proti zgornjemu delu lestvice pogledujejo Krka, Domžale, Ilirija in Rogaška, Olimpija se bo pridružila v četrtfinalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslov prvaka branijo Ljubljančani, ki pa v rednem delu državnega prvenstva ne bodo igrali.
Luka Vovk

Teden dni kasneje kot regionalna liga ABA se bo začelo državno prvenstvo v košarki. Po novem se bo tekmovanje imenovalo liga OTP banka, vse ostalo pa je praktično nespremenjeno. Uvodna tekma nove sezone bo nocoj v Novem mestu med Krko in Termami Olimia.

V prvem delu državnega prvenstva bo sodelovalo deset moštev, ki se bodo do konca marca merila po trikrožnem sistemu, vsako bo odigralo 27 tekem. Nato sledi četrtfinale, kjer se bo sedmim najboljšim pridružila Cedevita Olimpija. Zadnjeuvrščena ekipa po rednem delu bo izpadla v 2. SKL, deveto- in osmouvrščena pa bosta zaključili tekmovanje.

Povratnik med elito je Zlatorog iz Laškega, naslov pa brani Olimpija, ki meri na 21. naslov v obdobju samostojne države. Razmerja moči se niso bistveno spremenila od prejšnje sezone. Za zgornjo polovico razpredelnice po rednem delu naj bi se borili Krka, Kansai Helios, Ilirija, Rogaška ...

Jure Močnik, trener Domžal, ki so se v prejšnji sezoni prebile v finale, je za spletno stran KZS povedal: "O ciljih ne bi rad na široko razpravljal. Moja želja je predvsem, da igralci ostanejo zdravi, da ne bo poškodb in bolezni ter da se vseh tekem lotimo tako zavzeto in zbrano, kot smo pokazali v pripravah." Pri Krki ne skrivajo ambicij, trener Dejan Jakara je napovedal finale lige in pokala. "V Novem mestu so cilji vedno visoki in od tega ne bežimo. Vsi smo maksimalno motivirani, moji občutki glede sestave ekipe so dobri in prepričan sem, da bomo popravili vtis iz minule sezone," je dejal trener kluba, ki je sezono začel s porazom proti Olimpiji v superpokalu, v uvodnem krogu lige ABA pa izgubil proti beograjski Megi.

Ilirija bo s prenovljeno ekipo tako kot Domžale igrala v ligi ABA 2. "Ekipa je zanimiva in zelo talentirana. Čaka nas še precej dela, vsi pa se zavedamo, da se moramo potegovati za najvišja mesta," pravi trener Stipe Modrić. Tudi v Rogaški Slatini so močno prenovili igralsko zasedbo, ob trenerju Dragiši Drobnjaku, ki je svoje delo opravljal že v minuli sezoni, pa cilji ostajajo visoki: "Pripeljali smo devet novih igralcev, ki so zelo motivirani za delo in so z veseljem prišli v Rogaško. Kot vsako sezono ciljamo na najvišja mesta. Ne bojimo se izzivov."

V Šenčurju, ki je imel lani odlično sezono, so se odločili za pomladitev igralskega kadra. Na klopi je ostal Miljan Pavković, ki napoveduje: "Imamo najmlajšo ekipo v zgodovini kluba, ki pa je zelo nadarjena in bo igrala hitro, agresivno košarko, polno energije." Tudi v Podčetrtku so se s preverjenim trenerjem Davorjem Brečkom racionalno lotili nove sezone. "V zadnjih sezonah smo redni udeleženci lige za prvaka, kar je za tako majhen klub lep uspeh. To želimo ponoviti tudi v tej sezoni. Odšli so štirje ključni igralci, v pripravah smo imeli precej težav s poškodbami, naš domet v novi sezoni pa bomo videli že po uvodnih treh tekmah, v katerih se bomo pomerili s tremi močnimi klubi, Krko, Heliosom in Ilirijo."

V spodnjem delu razpredelnice naj bi se borili LTH Castings, Thermana Zlatorog, ECE Triglav in Šentjur. Vsi štirje klubi stavijo na mladost in energijo ter poudarjajo, da bodo šli tekmo za tekmo.

Pari 1. kroga I. SKL - danes ob 20.15: Krka - Terme Olimia; v petek ob 18. uri: Ilirija - Rogaška; v soboto ob 13. uri: ECE Triglav - Šentjur, ob 19. uri: Zlatorog Thermana - LTH Castings; v ponedeljek ob 17.30: Kansai Helios - GGD Šenčur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta