Novak Đoković: Šokiran sem bil nad svojo igro. Ne pomnim, da bi tako slabo igral

Uroš Gramc Uroš Gramc
26.01.2024 14:45

Desetkratni zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije se je poslovil v polfinalu po porazu proti Jannicku Sinnerju. Italijan se bo za prvo lovoriko na grand slamih pomeril z Rusom Danilom Medvedjevom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbogom, Nole!
Reuters

Štirikrat zapored je Novak Đoković osvojil OP Avstralije, če odštejemo, da so ga zaradi kalvarije okrog covid potrdila predlani deportirali, in skupno desetkrat. Je najuspešnejši igralec uvodnega teniškega grand slama sezone. Zdelo se je, da ga nihče ne more premagati, a je prišel tudi dan, ko je Srb pokazal, da je iz mesa in krvi. Uvodna niza polfinala proti Jannicku Sinnerju je odigral katastrofalno, skupno je osvojil le tri igre, a čeprav se je vrnil, ni mogel nadoknaditi zaostanka, kot ga je lani proti Italijanu v polfinalu Wimbledona. Štirinajst let mlajši Južnotirolec tokrat ni dopustil preobrata in se je kot prvi Italijan v Melbournu uvrstil v finale. 

EPA
Italijan je zaostanek v medsebojnih dvobojih znižal na 3:4. 
EPA

"V Wimbledonu sem se veliko naučil. Vse to je del procesa," je dejal Jannick Sinner ob tretji zmagi nad Đokovićem v sedmem medsebojnem dvoboju. Prvič je lani jeseni slavil v skupinskem delu zaključnega mastersa v Torinu, v finalu je nato izgubil, v polfinalu Davisovega pokala v Španiji pa spet zmagal. "Grand slami so nekaj povsem drugega. Vedel sem, da bo težko. Od tretjega niza je bilo izenačeno. Prva dva je zgrešil. Bil sem pripravljen; ne le psihično, tudi fizično," je povedal Italijan. Že v tretjem nizu je bil točko od zmage, a sta igrala še eno uro (skupno 3 ure in 22 minut). V zadnjem nizu je povsem nepričakovano zlomil Srba; ko je ta pri 1:2 vodil že s 40:0, mu je odvzel začetni udarec. 

EPA

"Šokiran sem bil nad svojo igro. V negativnem smislu. To je bil eden od mojih najslabših dvobojev na grand slamih, vsaj kar pomnim. Ni bilo zabavno igrati. Hkrati pa vse čestitke njemu, vse je naredil bolje kot jaz," je dejal Novak Đoković. Na 25. lovoriko s turnirjev velike četverice in izenačitev z rekorderko Margaret Court bo moral počakati vsaj še do maja v Parizu, kjer bo prav tako branil naslov. Kaj se mu je zgodilo, ni znal razložiti: "Mogoče bom jutri ali kak dan kasneje."

Srb ni znal pojasniti, kaj je šlo narobe.
Reuters

Šele drugič v karieri na grand slamih sploh ni imel možnosti za odvzem servisa, a proti Tomašu Berdychu je pred sedmimi leti v Wimbledonu predal v drugem nizu. Njegov niz neporaženosti v Melbourne Parku je trajal kot pri rekordu Monike Seleš - 33 dvobojev. Po 19 letih pa tam spodaj v finalu ne bo nikogar od velike trojice: "Vedel sem, da se bo niz enkrat končal. Sem pa vsaj dal vse od sebe v teh okoliščinah, ko nisem igral dobro in sem izgubil proti igralcu, ki ima veliko možnosti, da osvoji prvo veliko lovoriko." 

Zverev inl Medvedj sta odigrala pet nizov. 
Reuters

Sinner je še povedal, da si bo sproščeno ogledal drugi polfinale. Da si želi čim daljši dvoboj, ker je "velik fan tenisa", se je namuznil. Želja se mu je uresničila, dobil je maratonski dvoboj (4 ure in 17 minut) starih znancev, Alexandra Zvereva in Danila Medvedjeva. Po neverjetnem preobratu ga je dobil slednji za svoj tretji finale v Melbournu. Prvega je izgubil pred tremi leti proti Noletu, drugega predlani proti Rafaelu Nadalu. S Sinnerjem ima Rus pozitivno statistiko (6:3), vendar je z zadnjih treh dvobojev odkorakal s sklonjeno glavo. 

Rus bo tretjič igral v finalu Melbourna. 
Reuters

Rezultata, polfinale: Novak Đoković (Srbija/1. nosilec) - Jannick Sinner (Italija/4.) 1:6, 2:6, 7:6 (6), 3:6, Danil Medvedjev (3.) - Alexander Zverev (Nemčija/6.) 5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta