Ob Cesarju na klopi tudi Šimundža? Pogodba z bivšim trenerjem še ni prekinjena

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.10.2024 19:26

NK Maribor z zdaj že nekdanjim trenerjem še ni dosegel sporazuma o prekinitvi pogodbe. Ante Šimundža se je po pomoč obrnil na Spins. Dejan Stefanović: "To ni Turčija. Turki bi se morali obnašati kot v Angliji."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža je prejšnji teden postal nekdanji trener Maribora, ob njem se je moral posloviti tudi Damjan Ošlaj. 
Andrej Petelinšek

Ne enega, NK Maribor ima trenutno očitno kar dva glavna trenerja članske ekipe. Pogodba z Antejem Šimundžo, ki je prejšnji teden moral pripraviti kovčke v Ljudskem vrtu, namreč še ni prekinjena. Iz Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) so sporočili, da je njihovo pomoč poiskala odstavljena strokovna ekipa vijoličastih s Šimundžo na čelu. Njihove pogodbe o delu trenerja po navedbah Spinsa vsebujejo dodana diskriminatorna določila, ki kršijo pravila Nogometne zveze Slovenije (NZS) o implementaciji enotne pogodbe za nogometne trenerje. Da so bili členi pogodbe, ki govorijo o nadomestilih po prekinitvi sodelovanja, nastavljeni izrazito v prid kluba, je za Večer dodatno pojasnil predsednik Spinsa Dejan Stefanović. "V Sloveniji velja načelo enakopravnosti pogodbenih strank. Kadarkoli se eno stran preferira – tudi če gre za sporazumni dogovor -, se šteje, da je ta pogodba nična. To potrjujeta tudi praksi Fife in mednarodnega športnega razsodišča v Lozani," pravi prvi mož sindikata nogometašev. 

Dodal je, da klavzule v pogodbah trenerjev Maribora odstopajo od enotne pogodbe, ki jo od leta 2020, ko je bil sklenjen dogovor med sindikatom in klubi, zahteva NZS. "Naš cilj je bil, da se zagotovi spoštovanje trenerskega poklica pa tudi dolgoročnost, ki jo lahko garantira samo najvišja možna finančna posledica v primeru, da klub prekine pogodbo. V tem primeru se zgodi izplačilo do konca trajanja pogodbe, razen če se stranki dogovorita drugače. Brez dogovora se pogodba enostransko ne sme prekiniti. Ena od bližnjic do dogovora je, da se finančne posledice med strankama izenačijo. Na primer: če trener prekine pogodbo, znaša odškodnina šest plač, če jo prekine klub, pa prav tako šest plač. Nikakor ne more biti odškodnina, če trener prekine pogodbo, 300 tisoč evrov, če jo klub, pa tri mesečne plače," poudarja Stefanović.

Ko so v Ljudskem vrtu že predstavili Boštjana Cesarja, dogovor o prekinitvi pogodbe z bivšo trenersko ekipo – ob Šimundži sta se poslovila tudi pomočnik Damjan Ošlaj in analitik Luka Pintarič – še ni bil sklenjen. "NK Maribor je naredil napako, ker se ni dogovoril, preden je angažiral novega trenerja. V Srbiji denimo je trenerska organizacija dosegla, da klub sploh ne more angažirati novega trenerja, preden se ne dogovori s starim. Šimundži je bila pogodba kršena že, ko je klub javno predstavil novega trenerja," meni Stefanović. Predstavnika sindikata sta se sestala z vodstvom NK Maribor in ga pozvala k upoštevanju določil enotne pogodbe. "To ni Turčija, kjer imamo največ primerov tožb igralcev in trenerjev. Turki bi se morali obnašati, kot da so v Angliji, ne pa kot v Turčiji, saj je Slovenija vseeno zahodna država," bodočim lastnikom vijoličastih sporoča predsednik Spinsa.

Vprašanja o razhodu z Antejem Šimundžo smo naslovili tudi na NK Maribor, kjer so potrdili, da se o podrobnostih glede prekinitve pogodbe še dogovarjajo, hkrati pa poudarili, da so trenerskemu timu poravnali vse obveznosti za redno delo, torej za obdobje do prekinitve sodelovanja. Podrobnejših pojasnil nam iz Mladinske ulice niso mogli dati, so pa zagotovili, da jih bodo pripravili kmalu.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta