Ob plezanju Janje Garnbret presežnikov zmanjka že na prvi tekmi sezone

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.04.2024 15:20

Korošica je z odliko opravila prvo tekmo v sezoni, balvansko preizkušnjo v Keqiaou na Kitajskem. Bila je daleč pred konkurenco, edina z vsemi štirimi rešenimi balvanskimi problemi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V življenjepis je Korošica dodala še 42. zmago na tekmah za svetovni pokal. 
EPA

Prva tekma v sezoni je vselej neznanka, a v ženski konkurenci svetovnega pokala v športnem plezanju se vedno bolj zdi, da je neznanka le, kako daleč bo Janja Garnbret pustila konkurenco. Najboljša je bila s popolnim izkupičkom že v kvalifikacijah, ne tako suverena, a še vedno pred vso konkurenco je bila tudi v polfinalu, največ čarovnije pa je prihranila za finale. Prvi balvanski problem je rešila v manj kot 30 sekundah (tekmovalke imajo na razpolago štiri minute), lotila se ga je na povsem svoj način. Že na začetku je bilo jasno, da se v steni počuti bolj domače kot tekmice, svoje je dodal značilen nasmeh, ki včasih pove več kot tisoč besed. Z lahkoto, vsaj tako je bilo videti, je preplezala tudi drugi balvan, ki je zahteval še posebno veliko moči.

Tekmice v finalu, kamor se tokrat ni uvrstilo kar nekaj vrhunskih plezalk, so ji lahko samo ploskale, najbolj se ji je približala Italijanka Camilla Moroni, od katere se je dokončno odlepila po tretjem problemu. Tam sta se izrazili koordinacija in neverjetna moč v nogah, ki ju Korošica premore. Razliko so naredili tudi detajli. V 80 sekundah je bila na vrhu, tokrat v drugem poizkusu. In kot smo pri 24-letnici že navajeni, je največ znanja prihranila za konec, za četrti balvan. Ta je bil najtežji, edina, ki je prišla do vrha, pa je bila prav Garnbretova, znova je dokazala, da je kar nekaj korakov pred ostalimi in da bi napovedi, da je na olimpijskih igrah v Parizu ne zanima kaj drugega kot zlata kolajna, težko stale na bolj trdnih temeljih. "Celotna tekma je potekala fantastično, točno tako, kot sem si zamislila. Od kvalifikacij do finala sem plezala mirno, verjela sem, da sem dobro pripravljena, plezala sem odločno in samozavestno. Bil je najboljši možen začetek sezone, dokazala sem, da sem pridno trenirala. Veselim se že naslednje tekme v Wujiangu čez nekaj dni," je povedala Janja Garnbret. 

Drugo mesto je osvojila Moronijeva, tretja je bila 18-letna Kitajka Zhilu Luo. Od Slovenk je nastopila tudi Mia Krampl, ki se bo maja oziroma junija v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah potegovala za drugo slovensko olimpijsko žensko mesto v kombinirani disciplini balvani-težavnost. A Kramplova je tekmovanje končala v polfinalu, na repu dvajseterice z ničlo, potem ko ni osvojila niti enega od štirih bonusov, torej oprimkov, ki označujejo sredino smeri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta