Od kritik do evforije pri sosedih: Suverena Hrvaška domov poslala Kanado

Miha Dajčman Miha Dajčman
27.11.2022 19:55

Po bledi prvi predstavi na svetovnem prvenstvu v Katarju so nogometaši Hrvaške z zmago s 4:1 proti Kanadi v Al Rajanu prevzeli vodstvo v skupini F.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za drugi gol je Andrej Kramarić žogo poslal med nogama Atibe Hutchinsona, ki je stotič igral za Kanado.
Reuters

Hrvati po visoki zmagi s 4:1 proti Kanadi, ki je sicer povedla, a nato prepustila vajeti ognjenim, že preračunavajo, kakšne možnosti imajo za preboj v izločilne boje svetovnega prvenstva v Katarju. Proti Belgiji bo v četrtek za napredovanje dovolj remi, če varovanci Zlatka Dalića izgubijo, pa mora izgubiti tudi Maroko, Hrvaška pa mora imeti boljšo razliko v golih. Toda aktualni svetovni podprvaki se bodo bržkone osredotočili le nase in skušali premagati Belgijce, ki so včeraj z 0:2 klonili proti Maročanom, tudi sicer pa na tem prvenstvu v dveh tekmah niso prepričali, čeprav so premagali Kanadčane.

Tekmo med Hrvaško in Kanado so bolje začeli Severnoameričani, prepoznavni po hitrih akcijah. Napad za gol že v drugi minuti je začel vratar Crvene zvezde Milan Borjan, lep predložek v kazenski prostor je poslal Tajon Buchanan, z glavo pa je bil natančen Alphonso Davies, ki je bil prehiter za hrvaško obrambno vrsto. To je bil sploh prvi gol Kanade na svetovnih prvenstvih.

Naši južni sosedje so dvoboj začeli v slogu obračuna proti Maroku, ko s statično igro niso prepričali. Prebudili so se šele po dvajsetih minutah igre in nanizali nekaj nevarnih akcij, gol Andreja Kramarića v 26. minuti je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Kramarića to ni ustavilo. Po seriji hrvaških poskusov je napadalec Hoffenheima prvič na tekmi zadel v 36. minuti. Premoč so Hrvati nato v prvem polčasu kronali še v 44. minuti, ko je bil z roba kazenskega prostora natančen Marko Livaja.

Reuters

Drugi del so znova bolje začeli Kanadčani, a le za kratek čas. Borjan je moral nato večkrat dobro posredovati, da kockasti niso povišali vodstva. Uspevalo mu je vse do 70. minute, ko se je gola znova veselil Kramarić in povišal na 3:1. "Prve minute so bile težke, nato pa smo pokazali, kar Hrvaška zna pokazati. Osredotočenost, fizično moč, obrnili smo tekmo in dominantno zmagali," je dejal strelec dveh zadetkov Andrej Kramarić. Gol za končnih 4:1 je v 94. minuti po protinapadu dosegel Lovro Majer.

"Hitro smo prejeli gol, znašli smo se v težki situaciji, nato pa smo krenili z našo igro in tempom ter se vrnili v tekmo. Prva tekma proti Maroku se je zdela enostavna za nas, a zdaj vsi vedo, da je to dobra ekipa, Belgijo so premagali z 2:0. Mene to ne čudi. Zdaj je na nas, da se pripravimo na tekmo z Belgijo," je za RTV Slovenija dejal hrvaški branilec Joško Gvardiol. "Ne smemo slaviti, saj vemo, kakšno je stanje v skupini. Zadnja tekma odloča. Upam, da bomo v stanju, kot smo bili tokrat. Verjamem v preboj iz skupine," pa je še dejal Kramarić.

EPA

Po remiju z Marokom hrvaški mediji niso bili prizanesljivi do Dalićeve čete, tokrat pa poročanje meji že na evforično. "Sijajna Hrvaška razbila Kanado, junaka Kramarić in Livaja" ter "Hrvaški sta zmago prinesla nogometaša, ki se ju najbolj sovraži" je pisalo na naslovnici spletnega portala Index.hr. "Hrvaška napolnila mrežo Kanade, prvi smo v skupini, veliki večer Kramarića" ter "Kramarića Kanadčani niso pričakovali" pa je pisalo na straneh Sportskih novosti.

Izkušeni hrvaški krilni igralec Ivan Perišić je dejal, da smo tokrat lahko videli pravo Hrvaško. "Z žogo smo morali biti veliko boljši kot proti Maroku, takrat smo se bolj osredotočili na branjenje zaradi njihovih protinapadov, a tisto nismo bili mi. Zdaj lažje dihamo. Tri točke dajo moč in veter v jadra. Na zadnji tekmi ne smemo izgubiti, šli bomo po zmago, ker drugače ne znamo. Ne bomo razmišljali o razliki v golih. Moramo biti pametni, a ni razloga za skrbi, ker smo zelo dobri, ko igramo kot tokrat," je dejal član Tottenhama.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta