Odprtje enega najsodobnejših kegljišč v Evropi: Namesto rezanja traku so zalučali kroglo

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
08.09.2024 18:30

Prenovljeno kegljišče v dvorani Tabor je velika pridobitev za mariborski šport in slovensko kegljanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lepotico v dvorani Tabor so prvi preizkusili Saša Arsenović, Ranko Šmigoc in Zoran Mojškerc (z leve).
Andrej Petelinšek

Minuli konec tedna je bilo na kegljišču dvorane Tabor v Mariboru slovesno in tudi živahno. Najprej je bilo na vrsti odprtje leta 2005 zgrajenega in pred dnevi prenovljenega šeststeznega kegljišča, zatem pa priložnostni turnir, na katerem je čast, da so prvi preizkusili novo pridobitev za mariborski šport in slovensko kegljanje, doletela ase tega športa iz hrvaškega Zaprešića, Triglava Kranj, Lokomotive Čakovec, Lokomotive Maribor in Krilatega kolesa Maribor ter 16-kratnih slovenskih prvakov, mariborskega Konstruktorja, ki tudi domujejo na kegljišču dvorane Tabor. 

Ob odprtju so zbranim gostom in kegljačem spregovorili župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović, direktor Športa Maribor Ranko Šmigoc in predsednik Kegljaške zveze Slovenije Zoran Mojškerc. Arsenović je poudaril zadovoljstvo, da je Maribor dobil prelep športni objekt, in se ob tem zahvalil Bojanu Pihlarju, nekdanjemu odličnemu kegljaču in dolga leta uspešnemu trenerju v KK Konstruktor, ki je vložil veliko truda v to, da je bilo kegljišče prenovljeno, ter mestnemu svetniku Milanu Miklu, tudi predsedniku KK Lokomotiva Maribor, ki si je močno prizadeval, da mariborsko in slovensko kegljanje dobi objekt, ki bo v ponos štajerski prestolnici. Šmigoc je izpostavil, da je prenovljeno kegljišče pomemben športni objekt za Maribor, saj omogoča še večji razvoj tega športa v mestu, Mojškerc pa, da je s prenovljenim kegljiščem bogatejše tudi slovensko kegljanje, saj omogoča tekmovanja na najvišji mednarodni ravni. Govorce je doletela čast, da so odprli prenovljeno kegljišče, a ne s prerezom traku, kot je ob takšnih priložnostih običaj, ampak je vsak izmed njih zalučal kroglo proti kegljem - koliko jih je kdo podrl, naj ostane skrivnost. 

Andrej Petelinšek

O naložbi v prenovo kegljišča je mariborski podžupan Samo Peter Medved povedal: "V proračunski postavki Mestne občine Maribor smo za prenovo objekta zagotovili 200 tisoč evrov. Izvajalec del je bil iz Hrvaške, opremo pa sta zagotovila nemška dobavitelja. V preteklem letu smo poskrbeli za izolacijo stropa, razsvetljavo in prezračevanje kegljišča, saj slednjega dotlej ni bilo. Zadovoljni smo, da je Maribor dobil sodoben športni objekt, ki bo prispeval k še večjemu razvoju kegljanja." Da bi Maribor dobil sodobno kegljišče, si je močno prizadeval tudi mestni svetnik Milan Mikl, kegljač in predsednik KK Lokomotiva, katerega članska ekipa prav tako tekmuje na kegljišču dvorane Tabor: "Izjemno sem zadovoljen, da je kegljišče prenovljeno. Maribor si kot drugo največje slovensko mesto z bogato kegljaško zgodovino in s kegljači Konstruktorja, večkratnimi državnimi prvaki, zasluži, da je dobil takšen objekt. Hvala mestnim svetnikom, ki so podprli moj predlog o prenovi kegljišča."

Bojan Pihlar ob odprtju prenovljenega kegljišča ni skrival velikega zadovoljstva.
Andrej Petelinšek

Timi Jurančič, kapetan ekipe Konstruktorja in reprezentant, je ob odprtju dejal: "Kegljači našega kluba smo že preizkusili novo kegljišče in ponosni smo, da bomo na njem tekmovali. Na stezah ni 'kanalov', ki smo jih bili vajeni, zaradi česar nas čaka veliko treningov, da bomo osvojili drugačno tehniko lučajev. Upam, da nam bo to čim prej uspelo." Prvi mož KK Konstruktor Bojan Pihlar pa je dodal: "Prenovljeno kegljišče je velika pridobitev za mariborski šport. Veselimo se je vsi kegljači in privrženci tega športa. Kegljišče je pomembno tudi za slovensko kegljanje, oprema je najsodobnejša, na njem je mogoče prirejati največja tekmovanja na svetovni ravni. Je zelo zahtevno, način igranja je drugačen, kot je bil na 'starem' kegljišču." 

Otvoritveni turnir je dobil Triglav pred Konstruktorjem in Zaprešićem, največ kegljev, 664, pa je podrl član hrvaškega kluba Alen Kujundžić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta