(ODZIVI) Angleški junak po sporočilih v vesolje še po loterijske številke

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
11.07.2024 17:25

Nogometaši Anglije bodo drugič zapored igrali v finalu evropskega prvenstva, Nizozemci vse prej kot zadovoljni z VAR-om.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ollie Watkins je Anglijo odpeljal v finale.
EPA

Če ne prej, je po polfinalu postalo jasno. Nogometaši Anglije so specialisti za napete zaključke. V osmini finala so globoko v sodniškem dodatku izvlekli izenačenje, ki jim je omogočilo, da v dodatnih 30 minutah domov pošljejo Slovaško, v četrtfinalu so po streljanju enajstmetrovk izločili Švico, v polfinalu proti Nizozemski pa jim je zmago z 2:1 prinesel gol v 91. minuti. Reprezentanca, ki je v skupinskem delu proti Sloveniji iztržila (le) remi brez golov, bo v nedeljo igrala v velikem finalu Eura 2024.

Xavi Simons je poskrbel za hitro veselje Nizozemcev.
EPA

Nizozemci so se resno spogledovali s ponovitvijo finala SP 2010, ko jim je nasproti stala Španija. Xavi Simons jih je že v sedmi minuti odpeljal v vodstvo. Član PSG-ja, ki je prejšnjo klubsko sezono preživel na posoji pri Benjaminu Šešku in Kevinu Kamplu v Leipzigu, je prestregel žogo, krenil proti proti golu, udaril v padcu, a tresnil dovolj močno in natančno, da se je oranžno morje navijačev v Dortmundu veselilo. Angleži so izenačili po dvoboju Harryja Kana in Denzela Dumfriesa v kazenskem prostoru. Nizozemec je šel v blok, se dotaknil Angleževe noge, ko je ta že (nenatančno) udaril proti golu, nemški sodnik Felix Zwayer pa je po ogledu posnetka ocenil, da je bil to prekršek, vreden enajstmetrovke. Kane jo je spremenil v svoj tretji zadetek na turnirju. "Dumfries je brcnil žogo in njegovi čevlji so se dotaknili Kana. Ne moremo pravilno igrati pravilno nogometa. To je zaradi VAR-a. Resnično je uničil nogometno igro," je bil z odločitvijo, ki je tri leve vrnila v igro, vse prej kot zadovoljen selektor tulipanov Ronald Koeman.

Po ogledu posnetka je Felix Zwayer dosodil kazenski udarec.
Reuters

Gareth Southgate je dolgo skrival aduta za popoln preobrat. V 81. minuti, tik zatem, ko je Bukayo Saka sicer zadel, a je bil gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, je v igro poslal Ollieja Watkinsa in Cola Palmerja. Dvojec je v prvi minuti sodniškega dodatka sestavil akcijo za zmago. "Vem, da mi ljudje ne bodo verjeli, a ko sva s Colom vstopala, sem mu rekel: 'Zaigrala bova in ti mi boš podal'. Takoj, ko je dobil žogo, sem vedel, da jo bo podal do mene," je po tekmi razkril Ollie Watkins. Napadalec Aston Ville, ki je do polfinala dobil le za 20 minut priložnosti na tekmi skupinskega dela proti Danski, je sprejel žogo, se dobro zagradil in z diagonalnim strelom matiral vratarja Barta Verbruggna. "Število ljudi, ki mi je pred tekmo pisalo in mi reklo, da bom dosegel zmagoviti gol, je neverjetno. Očitno so to poslali v vesolje. Upam, da bodo enako storili v nedeljo. Mogoče mi dajo še številke za loterijo," se je smejalo 28-letniku, ki je za izbrano vrsto sicer debitiral že marca 2021, a ga Southgate ni uvrstil v ekipi za v leto 2021 preloženi Euro 2020 in SP 2022.

Gareth Southgate je tretji trener, ki bo dvakrat zapored vodil ekipo v finalu evropskega prvenstva.
Reuters

"Najpomembnejše je, da je cela ekipa pripravljena. Čutili smo, da energijsko malo padamo, bili smo pod pritiskom, Kane je še čutil bolečino od udarca. Ollie lahko dobro pritiska na obrambno linijo in je nevaren z vtekanji. Čutili smo, da je dober trenutek, da poskusimo. Navdušen sem, da je Ollie dobil ta trenutek," pa aduta s klopi zdaj hvali Gareth Southgate. Drugič zapored bo vodil svojo reprezentanco v finalu evropskega prvenstva, kar je pred njim uspelo le Nemcema Helmutu Schönu (1972 in 1976) in Bertiju Vogtsu (1992 in 1996). Pred tremi leti so bili v Londonu po streljanju enajstmetrovk boljši Italijani, v nedeljo se bodo Angležem v Berlinu nasproti postavili Španci. "Fantje so bili veseli, a hkrati na realnih tleh. Nobenega divjega proslavljanja ne bo. Ko sem sprejel to službo, sem imel dvoletno izkušnjo trenerja v premier ligi, zdaj je za mano več kot sto mednarodnih tekem. Veliko sem se naučil. Zadnji finale je bil naš prvi na evropskih prvenstvih, nismo naredili vsega prav, zdaj pa se bomo potrudili, da bomo boljši," obljublja 53-letnik, ki Anglijo vodi od leta 2016.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta