(ODZIVI) Ante Šimundža: Imamo prednost, nismo pa favoriti

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
26.07.2024 12:16

Nogometaši Maribora dobili prvi dvoboj z Universitateo Craiova. "Če bomo razmišljali, da je to že dovolj, da nam ni treba trpeti, se boriti in biti tekmovalen, ta prednost ne bo zadostovala," opozarja strateg vijoličastih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub očetovi smrti je Etienne Beugre ostal z moštvom, v Slonokoščeno obalo je odpotoval danes.
Andrej Petelinšek

Prva naloga na popravnem izpitu evropskega popotovanja je opravljena. Uspešno. Nogometaši Maribora so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo z 2:0 premagali Universitateo Craiova. Na povratno tekmo v Romunijo bodo odnesli lepo popotnico, a napredovanja si še niso zagotovili. Da imajo prednost, niso pa favoriti, opozarja trener Ante Šimundža. "Tekma je bila na evropski ravni. Bila je zelo čvrsta, z dobro dinamiko, tempom. V polju smo bili konkretnejši, že v prvem polčasu, ko smo še imeli enako število igralcev, smo bili dominantnejši. Nato smo prišli do dveh zadetkov prednosti, kar ni tako enostavno, kot je videti, ko imaš igralca več. Videli smo, da je Craiova dobra ekipa, organizirana. To je šele prva tekma," je dvoboj v Ljudskem vrtu podčrtal strateg vijoličastih.

Od 31. minute je njegova ekipa imela igralca več na igrišču. Etienne Beugre, ki je v prvi enajsterici v konici napada zamenjal Arnela Jakupovića, se je na sredini igrišča dokopal do žoge, imel je odprto pot do gola, s prekrškom pa ga je zaustavil Denil Maldonado. Branilec iz Hondurasa si je za posredovanje prislužil rdeči karton. "Rdeči karton vpliva na obe ekipi. V zadnjih 15 minutah prvega polčasa nismo bili dovolj mirni. Silili smo, vsak je želel dati zadnjo podajo za gol. Mirnost nam je manjkala. Fante sem skušal umiriti, tudi z Iličićem in Repasom, torej starejšimi fanti, smo komunicirali. Pomembno je, da smo bili v drugem polčasu dosti bolj organizirani, dogovorili smo se, kako in kaj, nato pa počasi mleli, mleli in prišli do dveh zelo pomembnih zadetkov," je o vplivu izključitve na tekmo dejal Šimundža.

Vijoličasti bodo v Romunijo odnesli vodstvo z 2:0.
Andrej Petelinšek

Strel med nogami? Včasih potrebuješ nekaj sreče

Do 57. minute je trajalo, da so slovenski podprvaki unovčili prednost. Jan Repas je sprejel domiselno podajo Josipa Iličića, nato pa žogo med nogama vratarja Laurentiuja Popescuja poslal v mrežo. "Če se prav spomnim, sem Jojovo žogo hotel poslati v prostor, a ker ni bilo prostora, sem ostal med branilcema. Slabo sem jo sprejel, nato pa z levo nogo potisnil. Ciljal sem v dolgi kot, a včasih je treba imeti tudi nekaj sreče," je dejal strelec, ki se je podpisal pod svoj drugi gol v evropski sezoni. Arnel Jakupović je tokrat sprejel vlogo jokerja s klopi, v 88. minuti je predložek Martina Milca z desnega boka spremenil v natančen poskus z glavo, zakoličil mariborsko zmago z 2:0.

Jan Repas je poskrbel z vodstvo.
Andrej Petelinsek

Tolikšno prednost številni nogometaši znotraj ene tekme ocenjujejo kot varljivo. Kaj pa prinaša v dvoboju, sestavljenem iz dveh tekem? "Ne bom rekel, da je to stereotip, a dostikrat se je na tekmah po 2:0 obrnilo v drugo smer. Psihologija ekip je zelo zanimiva. Ko vodiš z 2:0, si še vedno v prednosti, če dobiš gol. Bo pa to nova tekma, na njihovem stadionu. Če bomo razmišljali, da je to že dovolj, da nam ni treba trpeti, se boriti in biti tekmovalen, ta prednost ne bo zadostovala. Vem pa, da se bomo zavedali, da bomo morali garati," odgovarja Šimundža.

Po tekmah proti Botevu iz Plovdiva, ki je Štajerce izločil iz prvega predkroga evropske lige, ni bil zadovoljen z določenimi detajli v igri. Tokrat je bilo boljše, poudarja trener: "Nobena skrivnost ni, na kaj sem ciljal. To so dueli v Evropi. Proti Botevu smo bili v obrambi v zelo podrejenem položaju, tokrat pa je bilo to dosti boljše. To ne pomeni, da smo zaradi tega tekmo dobili, smo se pa prilagodili na odličnega sodnika, na čvrstost tekme in nasprotnika, bili na nivoju tekme."

Andrej Petelinšek

Beugre igral kljub izgubi

Odločitev, da v udarno postavo umesti Beugreja, se mu je obrestovala. Napadalec iz Slonokoščene obale je odigral dobro. Pa čeprav ga je v dopoldnevu pred tekmo pretresla tragična vest o očetovi smrti. "To ostane v slačilnici," je Šimundža zase zadržal, kaj je v težkih trenutkih dejal napadalcu, ki se je odločil, da kljub boleči izgubi odigra tekmo. Ga je pa pohvalil za prikazano na igrišču: "Odlično! Igral je na evropski način. Silovitost, zadrževanje žoge, nevarnost, bil je tudi pri rdečem kartonu. Vse to je zelo pomembno. Pokazal je potencial, ki ga od njega pričakujemo. Verjamem, da bo lahko naredil še korak naprej."

Beugre je izsilil prekršek za rdeči karton.
Andrej Petelinšek

Ne le navijačev, ki so po tekmi skandirali njegovo ime, tudi soigralcev se je novica, ki jo je prejel Beugre, dotaknila. "Vse nas je pretreslo, smo samo ljudje. Novica ni dobro vplivala na nas, nas pa je trener na sestanku pred tekmo opozoril, da je to sestavni del življenja in da bomo tekmo odigrali za Etienna. To smo tudi naredili. Ne moremo si predstavljati, kako hudo mu je, a ta ekipni duh nas je združil. Njemu pa vsa čast, da je odigral celo tekmo," je povedal Jan Repas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta