(ODZIVI) Ante Šimundža: Zmaga je zaslužena, a še se bo treba potruditi in se oznojiti

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.08.2024 11:40

Hilal Soudani je z golom v zadnji minuti poskrbel, da imajo nogometaši Maribora po prvem delu dvoboja z novosadsko Vojvodino prednost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasti so bili tudi tokrat nagrajeni z aplavzom.
Andrej Petelinšek

Da se bo vse skupaj končalo brez zmagovalca, se je zdelo, ko se je tekma tretjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo bližala koncu. A če kje, potem v Ljudskem vrtu velja, da se dvoboj ne zaključi vse do zadnje akcije. Hilal Soudani je v 97. minuti zagotovil prednost nogometašem Maribora, slovenski podprvaki so prvo bitko za preboj v četrti krog kvalifikacij proti novosadski Vojvodini dobili z 2:1. "Izjemno zahteven nasprotnik, izjemno zahtevna tekma. Težka zmaga, a ko pogledam na vse skupaj, je zaslužena," je o izkupičku, ki ga bo njegovo moštvo prihodnji teden odneslo na povratno tekmo v Bačko Topolo, dejal trener vijoličastih Ante Šimundža. Pa je zmaga dovolj visoka? "Pozitiven rezultat je vedno dober. Če bi lahko izbiral, bi izbral večjo razliko, a to ni realno. Pozitiven rezultat je zelo pomemben," odgovarja snovalec taktike 16-kratnih slovenskih prvakov.

Ko se v nekaj sekundah zgodi vse

Vojvodina ni bila brez priložnosti, a več jih je imel Maribor. Že v prvem polčasu so gostitelji naložili kar nekaj dela vratarju Lazarju Careviću, prvo žogo pa so za njegov hrbet spravili po akciji, v kateri se je zgodilo skoraj vse. Slaba podaja Lana Vidmarja je napadalca Vojvodine Mihaila Ivanovića pripeljala v neposreden dvoboj z vratarjem, a se je Ažbe Jug izkazal z odličnim posredovanjem. In sprožil protinapad, ki se je končal s prekrškom nad Markom Božićem v kazenskem prostoru in enajstmetrovko za Maribor. Josip Iličić z enajstih metrov sicer ni bil natančen, je pa v mrežo pospravil odbitek. "Zato smo mogoče potem dobili gol naključno … To je neka zakonitost nogometa ali življenja. Preveč površni smo bili v tisti akciji, ko je moral Ažbe reševati slabo podajo. Nekaj sekund prej smo odigrali nazaj namesto naprej, posledica se je zgodila, saj ima nasprotna ekipa kvaliteto in hitrost. Zgodilo se je, kar se je, z malo sreče smo prišli do vodilnega zadetka, a tega si na taki ravni ni dobro privoščiti. Verjamem, da se bo to z izkušnjami popravilo," je o poti do vodilnega zadetka dejal Šimundža.

Andrej Petelinšek

Štajerci so imeli od 70. minute igralca več, rezervist Slobodan Medojević si je za oster prekršek nad Janom Repasom na sredini igrišča prislužil rdeči karton. A to ni ustavilo Vojvodine, da ne bi iskala izenačenja. In ga tudi našla. V 77. minuti se je Caleb Zady Sery prebil mimo vseh branilcev, nato pa še natančno zaključil. "Malo zmede je bilo v komunikaciji med nami. Preveč takih naključnih golov dobivamo, v takih situacijah moramo biti bolj osredotočeni, bolj komunikativni. Poleg tega si nismo priigrali kake res izrazite priložnosti," je dogajanje v kazenskem prostoru povzel branilec Sven Šoštarič Karić. Je bila v minuli sezoni četrta ekipa srbske lige res brez priložnosti? "Eno smo jim sami dali, imeli so še dve situaciji iz prekinitve, ki po mojem mnenju niti nista bili prekinitvi. Skozi igro smo jih dobro anulirali, v prekinitvah pa moramo biti za nivo boljši," se zaveda Šimundža.

Andrej Petelinšek

Soudanijev gol? Top zadeva!

Zaključek je bil mariborski. Vojvodini se taktika z zavlačevanjem in ležanjem na igrišču ni obrestovala, Soudani je globoko v sodniškem podaljšku izkoristil predložek Pijusa Širvysa in poskrbel za rajanje več kot 6000 gledalcev pod Kalvarijo. "Fejst sem si oddahnil. Želeli smo zmagati, imeli smo prednost igralca več, tudi lepe priložnosti. Na koncu smo to dobili," je povzel Šoštarič Karić. "Top zadeva!" pa je o zadnji akciji na tekmi dejal Šimundža: "Vesel sem za Soudanija, da je po poškodbi prišel na igrišče s takšno energijo. Smo ekipa, kjer dela vsak za vsakega. Su ima izjemno željo po zadetku, ta gol mu je dal signal, da lahko nadaljuje."

Hilal Soudani je izkoristil zadnjo priložnost na tekmi.
Andrej Petelinšek

Bi bil njegov vtis o tekmi drugačen, če se tista 97. minuta ne bi zgodila? "Sam občutek o tekmi se ne bi dosti razlikoval, dejstvo pa je, da imamo zdaj prednost. Pri rdečem kartonu smo ostali mirni, pritiskali smo, nasprotnik je šel s petimi v zadnjo linijo, kljub temu smo jih prebili in zadeli. Težko prigarana in zaslužena zmaga, kar pa ne pomeni, da nas je to že zadovoljilo. Zavedamo se, da se bo na povratni tekmi treba zelo potruditi in oznojiti, če bomo želeli napredovati," pred gostovanjem v Srbiji opozarja šef vijoličaste slačilnice. Tudi o dobrem vzdušju s tribun je spregovoril: "Ne moremo priti na igrišče in pričakovati energijo od publike, da bomo začeli igrati. Ne, to moramo obrniti. Mi smo tisti, ki igramo in pošljemo energijo publiki. Prepoznali so to, že v prejšnji sezoni so marsikateri rezultat nagradili z aplavzom, to se je preneslo v novo sezono. Naši navijači so zelo zahtevni, a zelo pomembni. Tega se zavedamo in skušamo biti na vsaki tekmi na čim višji ravni, da jim lahko vrnemo z našimi predstavami."

En sedež na tretjem največjem stadionu v državi je zasedel tudi Acun Ilicali, (bodoči) investitor v klub, ki se je ravno na dan tekme predstavil slovenski javnosti. Je njegova prisotnost dala dodaten motiv ekipi? "Pred tekmo nismo vedeli, da pride. Mi igramo za gledalce, on je bil eden izmed njih. Upam, da smo odigrali dobro in da je bil zadovoljen z nami. Da prihaja na naše tekme, je lahko samo še dodatna motivacija," odgovarja Sven Šoštarič Karić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta