(ODZIVI) Grenko-sladko slavje Rogaške: Evropa na dlani, a zdaj adijo, slovenski nogomet

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
25.05.2024 17:50

Čeprav so ostali brez prvoligaške licence, so nogometaši Rogaške z zmago v finalu pokala Slovenije spisali zgodovinski uspeh za klub. Oskar Drobne: "Vem, da bi ta zgodba lahko šla lepo naprej, a v ponedeljek gremo vsak svojo pot."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rogaška se je uvrstila na prestižen seznam klubov, ki so osvojili eno od dveh najprestižnejših nogometnih lovorik v državi.
Robert Balen

Veselje se je mešalo z žalostjo, ko so nogometaši Rogaške v Stožicah dvignili pokal. Klub iz Obsotelja je poskrbel za zgodovinski uspeh, se pridružil izbrani druščini slovenskih klubov z eno od dveh najprestižnejših lovorik v državi, a zmaga v finalu proti Gorici je bila hkrati zadnja sled, ki jo je v takšni obliki pustil slovenskemu nogometu. "To je ta privilegij in tega mi je najbolj žal," je poudaril trener zmagovalcev Oskar Drobne, ko so ga igralci, kot se spodobi za prvake, na novinarski konferenci oprhali s pivom. "Nekaterim bodo morda uničene nadaljnje športne poti, kariere, morda se bo tudi kdo od trenerjev odločil za konec kariere zaradi tega, kar se je zgodilo. Ponosni smo na vse, kar smo naredili skupaj v dveh letih in pol, dosegli smo vrh. Vem, da bi ta zgodba lahko šla lepo naprej, a v ponedeljek gremo vsak svojo pot."

Kje dobiti 20 amaterjev?

Rogaška je v prvi sezoni, ko je igrala med slovenskimi prvoligaši in si z odličnimi spomladanskimi predstavami na igrišču zagotovila obstanek med deseterico najboljših v državi, uspeh nadgradila še v pokalu Slovenije, se prebila vse do finala, tam pa po streljanju enajstmetrovk ugnala Gorico. Zapletlo pa se je na drugih frontah. Pritožba je bila neuspešna, minuli teden je Nogometna zveza Slovenije sporočila, da je Rogaška dokončno ostala brez prvoligaške licence za prihodnjo sezono. "Konec je zgodbe. Kaj pa hočemo? Zadnja liga. Mislim, da klub sploh ne bo mogel sestaviti ekipe. Kje boš zdaj dobil dvajset amaterjev, da bodo prišli igrat v MNZ-ligo? Konec! Če je bilo treba ugasniti … Da si nismo šli nasproti, da nismo našli konsenza, da nismo mogli premostit določenih težav … Ko bo enkrat prišlo na dan, zakaj smo šli ven – jaz o tem ne bom govoril -, boste videli, da je to tak nonsens, da glava peče. Škoda!" je zmajeval z glavo Drobne. "Evropa je bila na dlani, finance zelo dobre, igralci prodani, pa ne bo nič od tega, infrastruktura odlična, namen je bil zgraditi reflektorje in tri nova pomožnih igrišč … Vse to je bilo v načrtu, a adijo, slovenski nogomet."

Robert Balen

Kako bo v prihodnji sezoni sestavljena prva liga, bo odločal izvršni odbor NZS, je pa že jasno, da bo v kvalifikacijah za evropsko ligo, kjer bi Slovenijo moral zastopati pokalni zmagovalec, igral državni podprvak Maribor, v prvem predkrogu konferenčne lige pa bo igrala četrta ekipa prvenstva, ljubljanski Bravo. Precej bolj negotova je usoda nogometašev Rogaške, ki si bodo poleti iskali nove sredine. "S fanti se bomo poveselili, se družili. Kaj se bo dogajalo po ponedeljku, pa bomo videli. Živimo za ta trenutek, naj po tem finalu ostane tako," nam je dejal branilec Rogaške Rok Pirtovšek. Ne le zanj, za vse nogometaše v črno-belih dresih je bila petkova tekma vrhunec dosedanje kariere. "Priprava ni bila najprijetnejša. Zelo bizarno je, da dva dni pred finalom izveš, da nimaš licence. Kljub temu je bil ta finale za marsikoga vrhunec kariere. Zame je bil to sicer drugi finale, prvega sem z Nafto izgubil, je bilo pa zato tokrat toliko bolj slajše. S fanti smo poskusili odmisliti vse stvari. Vsak si bo verjetno skušal najti nov klub, a ta garderoba, ti igralci … Užitek je bilo igrati!" je povedal 28-letnik.

Robert Balen

Za vedno bo zapisano

Tudi trener, ki je črno-bele pripeljal iz druge lige v prvo, vse skupaj pa kronal še lovoriko, še ne ve, kaj bo počel v naslednji sezoni. "To ni odvisno od mene, odvisno je od ljudi, ki vodijo klube. Če bodo v meni in mojem štabu videli dobro delo, bodo poklicali. Konec neke poti. Ne vemo, kaj prinaša prihodnost. Vse nas je presenetilo, vsi v klubu in okolici smo bili mnenja, da se bo našla rešitev, a zdaj je, kar je. S ponosom se bomo spominjali te sezone, teh dosežkov. Nikomur nimamo kaj očitati, jaz nimam kaj očitati nogometni zvezi, saj nisem v pisarni, ne delam licenciranja in teh stvari, zaradi katerih smo šli ven. Svoje smo naredili na igrišču, pokazali kvaliteto, osvojili pokal. Preponosen sem na cel trenerski štab in na igralce. Za vedno bo zapisano," je poudaril Drobne. "Neizkušena ekipa je potrdila obstanek, bila četrta v ligi v spomladanskem delu, pokazala je pravi duh, pravi karakter. Vse, kar smo naredili na igrišču, smo si zaslužili. Izredno zadovoljen sem s fanti. Bili so vodljivi, poslušni, samo tako smo lahko dosegli ta skupni cilj. Želim jim ogromno sreče in uspehov v nadaljevanju karier. Če bo kdo potreboval pomoč, se lahko vedno obrne name, mu bom pomagal najti klub," je še obljubil nekdanji odlični napadalec.

Robert Balen

Nogometaši med proslavljanjem niso bili sami. Med dobrimi 4000 gledalci na največjem stadionu v državi so vsaj polovico mest, če ne še kakšnega več, zasedli Slatinčani. Podobno kot Gorica, ki je sprožila malo romanje Primorcev v Ljubljano, je imela tudi štajerska ekipa bučno podporo. "Neverjeten občutek! Lani, ko smo osvojili drugo ligo, je bilo na zadnji tekmi v Krškem tisoč ljudi iz Rogaške, na sprejemu je bilo pol kraja. V Rogaški živijo za nogomet, podpirajo nas. Žal mi je, da nismo dobili licence, a to ni za nas. Mi smo na igrišču naredili svoje, žal pa v pisarnah ni bilo vse, kot mora biti," se je proti zadnjemu dejanju nenavadne slatinske zgodbe ozrl Rok Pirtovšek.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta