(ODZIVI) Po žrebu kvalifikacij za ligo prvakov: Belorusi imajo ritem, Maribor pa navijače

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.06.2022 19:45

Slovenski prvaki bodo evropsko pot začeli proti Šahtjorju iz Soligorska. Tudi s pomočjo Marka Božića, druge poletne okrepitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radovan Karanović: "Imamo realne možnosti za napredovanje."
Andrej Petelinšek

Pa so izvedeli, kdo se jim bo postavil nasproti na evropski poti. Nogometaši Maribora bodo v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov igrali proti Šahtjorju iz Soligorska. Trikratne beloruske prvake bodo na prvi tekmi 5. ali 6. julija gostili v Ljudskem vrtu. "Vedno, ko igramo v kvalifikacijah za ligo prvakov, imamo močne nasprotnike. Ta klub se je že dokazal, dvakrat zapored je bil beloruski prvak, kar pomeni, da je dober. Zdaj moramo zbrati čim več informacij, na treningih bomo naredili vse za zmago," je ugotovil sveži upokojenec Marcos Tavares, ki je skupaj s poslovnim direktorjem Bojanom Banom, generalnim sekretarjem Urošem Jurišičem in PR-ovcem Željkom Latinom sestavljal mariborsko delegacijo v Nyonu.

Namesto v Belorusijo v Turčijo

Slovenskim prvakom lahko prednost prinesejo navijači, je še pristavil štajerski Brazilec, ki se je na sedežu Uefe sestal tudi s predsednikom Aleksandrom Čeferinom. Evropska nogometna družina beloruskih klubov zaradi vpletenosti njihove države v vojno v Ukrajini ni izločila iz tekmovanj kot ruske, jim je pa prepovedala igranje v domovini. Šahtjor bo povratno tekmo 12. ali 13. julija gostil v mestu Adapazari na severozahodu Turčije, tribune stadiona Sakarya Atatürk pa bodo zaprte za navijače.

Prve informacije o nasprotniku je moštvo iz Ljudskega vrta že nabralo. "Vemo, da v zadnjem času uporabljajo dva sistema, za njih je v tem času aktualno tudi domače prvenstvo. Dobili smo zahtevnega nasprotnika, a sem vseeno optimističen. Že na prvi tekmi se bomo potrudili narediti čim boljši rezultat. Za povratno tekmo je manjša prednost, da naši nasprotniki ne bodo igrali doma. Čeprav je Šahtjor v določeni prednosti, ker je v tekmovalnem ritmu, imamo realne možnosti za napredovanje," se je na novice iz Švice odzval trener Radovan Karanović, ki je žreb skupaj z nogometaši spremljal v pripravljalni bazi v Moravskih Toplicah.

V Evropi vsaj do avgusta

Že zdaj je jasno, da bo evropska pot Maribora, ki bo na današnjem žrebu dobil še potencialnega nasprotnika v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, trajala vsaj do avgusta. Poraženec iz para Maribor - Šahtjor bo namreč, podobno kot tisti iz finsko-latvijskega para HJK - RFS, preskočil eno stopničko v konferenčni ligi in popravni izpit začel kar v tretjem krogu.

No, o popravnih izpitih vijoličasti za zdaj ne razmišljajo. "Nedvomno nas čaka zahteven in spoštovanja vreden nasprotnik, ampak na tej ravni ni lahkih ovir. Treba je dočakati dvoboj ustrezno pripravljen, zbrati vse informacije. Včasih si v takšnih primerih želimo, da je prva tekma v gosteh, pri njih je specifična situacija in bodo morali igrati na nevtralnem terenu. Toda zanima nas le tekmovalni del, Belorusi so v ritmu rednega igranja, kar v tej fazi lahko pomeni določeno prednost. Nikakor pa jim ne prinaša vloge favorita. Pomembno je, da mi naredimo svoje na najboljši način. Čaka nas velik izziv, toda verjamemo v napredovanje," pravi športni direktor Marko Šuler.

Nekdanji mlinar postal vijoličast

Korošec se včeraj ni ukvarjal le z nasprotniki. Predstavil je tudi novinca v moštvu. Na enoletno posojo med vijoličaste je prišel 24-letni vezist Marko Božić, sicer član Frosinoneja. Maribor si je v dogovoru z italijanskim drugoligašem zagotovil tudi možnost odkupa. Božić, ki se je nogometne abecede naučil pri dunajskem Rapidu, sicer ni popoln novinec na slovenskih igriščih. V jesenskem delu prejšnje sezone je igral za Radomlje, na 19 tekmah prve lige dosegel tri gole, dva pa je dodal še v pokalu Slovenije. V serie B se ni naigral, za Frosinone je spomladi zbral le 16 minut igre. "Po nekaterih načrtih bi moral biti pri nas že prej, z drugačnimi pogoji. O njegovih zmožnostih sem se prepričal že pred prihodom v Radomlje, morda je takrat šlo za zamujeno priložnost, ki pa smo jo izkoristili zdaj. Med prejšnjo sezono je imel uspešno, zanimivo jesen v Radomljah, v Italiji, v zelo težkem okolju, mu ni šlo po načrtih, ni dobil prave priložnosti, in prišel je trenutek, ko smo se hitro odzvali," je o dogovoru o drugi poletni okrepitvi po vratarju Marku Zalokarju dejal Šuler.

Marko Božić je prišel na enoletno posojo.
NK Maribor

"Je igralec z avstrijsko nogometno šolo, z izredno dinamiko, predvsem pa z univerzalnostjo, saj lahko igra na različnih položajih. Kot krilni napadalec, kot ofenzivni vezist in tudi v središčnem delu zvezne vrste. Ni bilo pomislekov pri odločitvi, Marko je želel k nam in dobili smo fanta, ki ima potencial, nogometno nepredvidljivost ter lahko prispeva svoj delež," je še dodal prvi kadrovik moštva. "Zelo sem vesel, da sem tukaj in da mi je ponujena priložnost, da lahko v Sloveniji tudi na višjem nivoju pokažem, kar zmorem. Ko sem odšel iz Radomelj, sem podrobno spremljal slovensko ligo. Maribor dobro poznam, všeč mi je slog igre in verjamem, da se lahko uspešno prilagodim. Prvi vtisi so zelo dobri, spoznal sem celotno ekipo, strokovni štab. Vsi so me lepo sprejeli in imam dober občutek o naši skupni zgodbi," pa je ob poziranju z dresom 16-kratnih slovenskih prvakov dejal Avstrijec s hrvaškimi koreninami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta