(ODZIVI) Predčasno slovo Slovenije od četrtfinala SP: Kdo se ne bi sekiral, ko gre 'na knap'

Bojan Bauman Bojan Bauman
20.01.2023 19:19

Varovanci Uroša Zormana so se pogumno podali v boj z rokometno velesilo, Španijo. Do 40. minute sta se ekipi menjavali v vodstvu, zatem so zavladali nasprotniki Slovencev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vratar Urban Lesjak je že v prvem polčasu ubranil deset žog, a tudi to je bilo dovolj le za držanje rezultatskega ravnotežja.
Reuters

Prišla je ura resnice za slovenske rokometaše na svetovnem prvenstvu. Za napredovanje z glavnega turnirja v četrtfinale je bilo treba premagati Špance. Proti eni najboljših reprezentanc na svetu, Franciji, so na Poljskem že izgubili, takrat pa je prevladalo mnenje, da nam ta nasprotnik ne ustreza.

EPA

Precej bolje se Slovenci znajdejo v dvobojih s Španci. Upirajo se jim že, a na 15 medsebojnih tekmah so slavili le dvakrat. Španci so bili torej absolutni favoriti tega obračuna in to vlogo so tudi upravičili. Tekmo so bolje začeli. Hitro so bili Slovenci v zaostanku 2:6, potem ko je strele kot za šalo lovil vratar Perez de Vargas. No, v slovenskem golu ga je hitro posnemal Urban Lesjak; z zaporednimi obrambami v istem napadu, ko so se žoge redno odbijale v roke Špancem, ga je celo presegel. V prvem polčasu je zbral deset obramb, de Vargas štiri. Tako je v 15. minuti omogočil izenačenje rezultata na 7. No, spet so Slovenci hitro popustili in Španci so prišli do novega vodstva. Cel prvi polčas so evropski podprvaki narekovali ritem, a naša reprezentanca jih je vselej ujela. "Med nami ni velikih razlik, a Španci imajo več izkušenj z najbolj pomembnih tekem, ko osvajajo lovorike. Odbite žoge tokrat nikakor niso šle v naše roke, lahko bi odigrali bolje. Nekateri nimamo več veliko priložnosti na velikih tekmovanjih in nam je zato za to zamujeno priložnost še bolj žal. A tudi s Črnogorci je še pomembna tekma za nas, saj lahko tudi deseto mesto na SP prinese dodatne kvalifikacije za olimpijske igre," je razmišljal kapetan Jure Dolenec.

Reuters
Reuters

Potem ko so Slovenci skoraj cel prvi polčas lovili tekmeca, so tudi sami v 27. minuti prišli v vodstvo, ko je Blaž Janc s cepelinom zaposlil Mačkovška. "Dobro je, da smo se vrnili v igro, da nam je uspelo izkoristiti našo hitrost," je razvoj dogodkov komentiral Rok Ovniček, ki je znova zelo dobro organiziral napade, ko je bil na klopi Dean Bombač. Precej manj kot na prejšnjih tekmah je tokrat selektor Uroš Zorman menjaval igralce. Za okrepitev se je izkazal Matej Gaber, ki je v ekipi zamenjal Stefana Žabića. A tokrat ni igral prvenstveno v obrambi, ker sta tam spet kraljevala Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek. Zorman ga je poslal v napad in to je bila dobra poteza, saj je splošno znano, da naši krožni napadalci niso pretirano učinkoviti na tem prvenstvu. Drugi polčas so bolje začeli Slovenci, ki so nekaj minut uspeli narekovati ritem, potem pa ob igralcu manj v napadu dvakrat izgubili žogo in Španci so obakrat zadeli prazno mrežo. Spet so bili naši boljši v igri petih na pet in brez krožnega napadalca v napadu. A ko so igrali na postavljeno obrambo, se je poznalo, da imamo predvsem hitre rokometaše in nobenega strelca z razdalje. Tudi Aleksu Vlahu za to manjka nekaj centimetrov višine in proti tako dobri obrambi, kot je španska, je to odločilno. Tekmo je končal z enim samim zadetkom.

Reuters

V 43. minuti so bili Slovenci že v težavah, ko so Španci z igralcem več povedli s 24:20, Slovenci pa so popustili predvsem v napadu. Osem minut pred koncem so bili že izgubljeni, ko so še kar zaostajali za štiri gole (22:26). Hkrati so jim pojenjale moči. Zorman je zahteval še drugo minuto odmora, zahteval je več gibanja brez žoge. Brata Dujšebajev sta bila tudi v zadnjih napadih neizprosna, znova je obrambe začel nizati de Vargas. Španci so tako Slovence spet spravili na kolena. Ta poraz pomeni, da bo Slovenija na tem prvenstvu odigrala le še eno tekmo - v nedeljo ob 15.30 proti Črni gori.

Reuters

"V drugem polčasu smo imeli možnosti za vodstvo z dvema, tremi goli. Na koncu nismo bili blizu zmagi. Imeli pa smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili," je povedal Uroš Zorman. Ki se je obregnil tudi ob švedski sodniški par. "Sodniški kriterij v drugem polčasu ni bil na mestu. Sodnik ima v rokah škarje in platno. Saj rečejo, ne se ukvarjati s sodniki, a na taki tekmi, ko gre 'na knap', kdo se ne bi sekiral."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta