(ODZIVI) Tour: Šlo je za centimetre, Danec še sam presenečen, da je ugnal Pogačarja

ŠR, STA
10.07.2024 17:10

Jonas Vingegaard dobro odgovoril na napad Tadeja Pogačarja in dobil zahtevno enajsto etapo dirke po Franciji, Primož Roglič po padcu četrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jonas Vingegaard levo, Tadej Pogačar desno, razlika pa po 211 kilometrih tako majhna, da manjša skoraj ni mogla biti.
Reuters

Danski kolesarski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec 11. etape dirke po Franciji. Na zelo zahtevni trasi od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana je Danec po 211 kilometrih v sprintu slavil za nekaj centimetrov pred našim zvezdnikom Tadejem Pogačarjem. Primož Roglič je bil po padcu četrti.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi si je po napadu na Puy Mary in nato spustu do predzadnjega vzpona že nabral 30 sekund naskoka, a je nato vso prednost izgubil na klancu Pertus. V ciljnem sprintu je moral priznati premoč dvakratnemu zaporednemu zmagovalcu Toura.

Vingegaard je ciljno črto prečkal pol kolesa pred Pogačarjem in se podpisal pod 35. zmago v karieri, prvo na letošnjem Touru in skupno četrto na francoskih pentljah. Tretje mesto je z zaostankom 25 sekund zasedel Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in zadržal drugo mesto v skupnem seštevku za Pogačarjem. Roglič je padel tri kilometre pred koncem na spolzkem spustu in zaostal 55 sekund. Vseeno pa so organizatorji po koncu sporočili, da je zaradi padca v zadnjih treh kilometrih Kisovčanu pripadel isti čas kot Evenepoelu, torej zaostanek 25 sekund.

Pogačar je v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem povišal prednost. Evenepoel zdaj zaostaja 1:06 minute, Vingegaard pa je po seštevku bonifikacij zmanjšal zaostanek za sekundo, zdaj ta znaša 1:14 minute. Roglič je po upoštevanju pravila zadnjih treh kilometrov 2:15 minute za devet let mlajšim rojakom.

V sprintu je Danec presenetljivo ugnal Pogačarja, kar se je doslej dogajalo zelo redko. "To je zelo čustven trenutek. Vrnil sem se po grdem padcu," solz ni mogel zadržati 27-letni Danec. "To mi veliko pomeni, sploh po vsem, kar sem moral prestati v zadnjih mesecih. To je zmaga za mojo družino, ki me je ves čas podpirala," je dodal. "Pogačarju nisem mogel slediti ob prvem napadu, je zelo močan, zato sem se moral boriti. Nisem si mislil, da se bom lahko vrnil. A uspelo mi je, skupaj sva nato tudi sodelovala in bil sem kar malce presenečen, da sem ga ugnal v sprintu. Tega si ne bi mislil pred tremi meseci," je zaključil.

Vseeno je Tadej Pogačar dejal, da je za njim dober dan: "Naša ekipa je opravila odlično delo. Na Puy Mary sem se počutil odlično in poskusil z napadom. Jonas je bil odličen na drugem klancu in nato sva skupaj prišla do cilja. Zdaj lahko res vsi govorimo o poštenem boju, saj je Jonas v odlični formi. Zahteven dan, a sem užival. Danes smo skušali z napadom od daleč, a vzponi v Pirenejih so večji, daljši in gre za drugačno vrsto dirkanja. Bolj sem pripravljen na to kot na današnje dirkanje. Na daljših vzponih je bil tudi poudarek med pripravami. Imamo močno ekipo in tja se lahko odpravimo samozavestno."

 

Pa Primož Roglič? "Spodrsnilo mu je, bilo je nekoliko mokro. Rekel je, da je v redu. Seveda je izgubil nekaj kože, nekaj bo ran, a na srečo ni padel na ramo. Podrobno ga bomo še pregledali, a Primož je optimističen kot vselej," je dejal športni direktor Rogličeve ekipe Red Bull-BORA-hansgrohe Rolf Aldag.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta