(ODZIVI) Vabilo po štajerskem derbiju: Gospodje z NZS, pridite v Ljudski vrt

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
05.05.2024 19:01

Nogometaši Maribora so novokronanim prvakom pripravili špalir, točke pa obdržali doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvič v sezoni so vijoličasti premagali Celje.
Sašo Bizjak

Napovedi o dodatnem motivu iz tabora nogometašev Maribora niso bile prazne. S prvega mesta jih sicer ne morejo več sklatiti, so pa od minulega vikenda potrjene prvake iz Celja spravili na kolena. S 3:1 so vijoličasti dobili tekmo 34. kroga v Ljudskem vrtu.

S špalirjem se je začelo. Nogometaši Maribora so se poklonili novokronanim prvakom Slovenije. "Pred tekmo smo se dogovorili. Kapetan Milec je rekel, naj ga postavimo. To se spodobi, saj so bili Celjani res celo prvenstvo prvi, odigrali konstantno in zasluženo postali prvaki. Smo pa vedeli, da takoj, ko bo tega konec, pride tekma, kjer je treba pokazati, da je tu doma samo Maribor," je o gesti z začetka tekme dejal Sven Šoštarič Karić. To je bilo edino darilo rivalom, na igrišču ni bilo popuščanja. Prav branilec vijoličastih je v 13. minuti poskrbel za vodstvo. Dokopal se je do odbitka po strelu Jana Repasa in iz bližine suvereno zaključil. Dva od treh golov v tej sezoni je Šoštarič Karić dosegel proti Celju. Postaja specialist za štajerske derbije? "Vedno so mi bile te večje tekme bližje. Že kot igralec Domžal sem zabijal proti Mariboru, Olimpiji, Muri … Boljše se počutim na teh večjih tekmah," je odgovoril 26-letnik.

Sašo Bizjak

Asa uživata tudi v obrambi

Mariborski juriš se tu ni ustavil. Izkušeni napadalni dvojec je sestavil protinapad za povišanje vodstva. Josip Iličić je z odlično podajo našel Hilala Soudanija, Alžirec pa je v 28. minuti iz bližine matiral vratarja Matka Obradovića. "Nista se poigrala, ker z vso resnostjo in z vsem spoštovanjem do nasprotnika jemljemo tekme. Da imata kvaliteto, vemo. Ne smete pa pozabiti, da imata tudi veliko podporo obrambnih igralcev, zveznih, krilnih … Pomembno je, da tudi onadva, ki sta v nogometu doživela vse, od naslovov, lige prvakov, do svetovnega prvenstva, dajeta soigralcem, kar daje ekipa njima. Uživata v tem delu, delata tudi v obrambi," je o Soudaniju in Iličiću dejal trener Maribora Ante Šimundža.

Hilal Soudani je s prefinjenim strelom izkoristil odlično podajo Josipa Iličića.
Sašo Bizjak

Izleti Celja v napadalno polovico igrišča so bili pred odmorom redki. "Stvari niso funkcionirale. Zaradi mojega greha. Poskušali smo nekaj, česar doslej nismo igrali, česar praktično nismo niti trenirali, na vsega enem treningu pa še to v nizkem ritmu smo to preizkusili," je o taktiki s tremi osrednjimi branilci dejal trener grofov Damir Krznar. Po vstopu Žana Karničnika in Egorja Pruceva so Celjani v napadu vendarle pokazali nekaj več, a razmerja moči na igrišču se niso bistveno spremenila. Obradović je preprečil Beharju Feti, da bi z zadetkom kronal odličen protinapad, ki sta ga sestavila Božić in Iličić. V 86. minuti pa je bil Hrvat, ki je pred selitvijo v mesto ob Savinji branil za Maribor in Muro, nemočen. Rezervist Maks Barišić je zapečatil mariborsko zmago. Sunday Adetunji je na drugi strani le omilil poraz gostov. "Cilj ni bil dosežen kar tako. Pomembno je, da smo osvojili tri točke, se držali tega, kar smo se dogovorili, kako se želimo predstaviti proti državnim prvakom. Da so prišli prvaki k nam, je dovolj velika motivacija. Vlogo favorita, ko Maribor igra doma, smo popolnoma upravičili," je bil s prikazanim zadovoljen Šimundža.

Spopadi Maribora in Celja bodo morda odločali o naslovu prvaka.
Sašo Bizjak

Kazen za Krznarja

Krznar dvoboja ni končal na klopi. Sodnik David Šmajc ga je kaznoval z rdečim kartonom. Da se je kriterij sojenja med polčasoma spremenil, je bentil 51-letnik iz Zaboka. "Če tega kriterija niste opazili, se opravičujem glavnemu sodniku. Poznati morate situacijo trenerja, ki izpade smešen pred svojo skupino igralcev. Konča se prvi polčas, pridem v slačilnico in vpijem na njih, koliko časa potrebujejo, da se prilagodijo na kriterij sodnika, ki pušča čvrsto igro. Od igralcev zahtevam čvrsto igro, v drugem polčasu pa je vsak dotik prekršek. Izpadem smešen. Bilo je, kot da bi nam sodila dva sodnika. Ne morem ostati hladen, ker hočem zaščititi svoje fante, svoje dostojanstvo. Ne vem, zakaj kriterij ni bil isti. To vam bo pojasnila naslednja situacija: izgubljamo z 0:2, nihče ni niti besede rekel sodniku, v drugem polčasu pa dobimo pet rumenih kartonov zaradi ugovarjanja. Verjetno iz nekega razloga …" se je razgovoril.

Maribor je odslužil kazen štirih domačih tekem pred praznimi tribunami, ki mu jo je zaradi navijaškega incidenta na Fazaneriji naložil disciplinski sodnik NZS Boštjan Jeglič. V soboto, ko v goste prihaja Olimpija, bo Ljudski vrt spet odprt za navijače. "Z velikim veseljem pričakujem tekmo. Ravno zaradi kulise, ki se bo, upam, ustvarila. Povabil bi gospoda Jegliča, gospoda predsednika nogometne zveze in gospoda Pavlina na tekmo, da vidijo, zakaj in za koga se igra nogomet," je Šimundža pod Kalvarijo povabil tercet funkcionarjev z NZS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta