(ODZIVI) Žan Kranjec: "Dobil sem potrditev, da sem lahko med najboljšimi"

ŠR, STA
17.12.2023 19:30

Naš smučarski as je v Alta Badii znova osvojil tretje mesto, zdaj ima potrebno samozavest, s katero gre na jutrišnji drugi veleslalom še po stopničko višje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec in Alta Badia sta stara prijatelja.
Reuters

Žan Kranjec se je na poledeneli progi v postavitvi trenerja Matjaža Požarja na prvem od dveh veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučarjev v Alta Badii zelo dobro znašel in zasedel tretje mesto. Švicar Marco Odermatt je zmagal, drugi je bil po izjemnem finalu Hrvat Filip Zubčić. "Vsakič, ko sem na stopničkah, je to izjemen občutek. Že četrtič sem v Alta Badii tretji, tako da mi, kot kaže, ta teren leži. Upam, da še imam v nogah, da stopim stopničko višje. Dobil sem potrditev, da sem lahko med najboljšimi in da lahko grem spet samozavestno na tekmo," je Žan Kranjec napovedal jutrišnji veleslalom.

Slovenski as, ki se je veselil prvih stopničk v sezoni, je v finalu napadal s četrtega mesta. Za prevzem vodstva je prehitel senzacijo sezone, Joana Verduja iz Andore. Nora vožnja je uspela Zubčiću, ki je Kranjca za več kot dve sekundi najprej potisnil na drugo mesto. Odermatt je odlično odgovoril na izziv Hrvata, pred katerim je iz prve vožnje prinesel 31 stotink zaloge. Zubčića je premagal za 19 stotink, zaostanek Kranjca je znašal 2,26 sekunde.

Naš smučar se je končno veselil po nič kaj obetavnem začetku sezone. Prismučal je 82. slovenske veleslalomske stopničke v svetovnem pokalu, 56. po osamosvojitvi. Je tretji najuspešnejši slovenski veleslalomist za Matejo Svet (14) in Tino Maze, ki je na veleslalomih zbrala 28 uvrstitev na oder za zmagovalce. Na startu je bil tudi Štefan Hadalin s številko 40. Za najboljšim na prvi progi je zaostal več kot pet sekund in se ni uvrstil v finale.

"Veseli smo, Žan je naredil maksimum, kar je lahko, Odermatt in Zubčić sta bila nedosegljiva," je iz Alta Badie sporočil Klemen Bergant, trener moške ekipe za tehnični disciplini. "Veseli me, da je bolj ali manj odpravil težave z opremo, da se zdaj lahko osredotoča samo na izvedbo. Dejstvo je, da ima še veliko rezerv, ampak gremo korak za korakom," je dejal Bergant, ki je manj vesel nadaljevanja slabih nastopov Hadalina: "Štefan ima trenutno težavo, kako boljše smučanje s treningov prenesti na tekmo. Je pa dejstvo, da proga ni bila lahka, bila je za velike mojstre."

Sobotno smukaško klasiko za svetovni pokal v Val Gardeni je dobil Italijan Dominik Paris. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je na drugem mestu zaostal 44 stotink. Američan Bryce Bennett (+0,60) je bil tretji. Miha Hrobat je bil najboljši Slovenec na 22. mestu. Na progo Saslong sta se pognala še Martin Čater in Nejc Naraločnik, ki pa nista končala v trideseterici. Čater je bil z zaostankom 3,65 sekunde 53., Naraločnik, njegov zaostanek je znašal 4,04 sekunde, je končal na 56. mestu.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta