Olimpijci na Obali: Ponos Slovenije in sanjski dopust

Cvet slovenskega športa se je predstavil pred odhodom v Pariz. Bili so sproščeni, navihani in v nestrpnem pričakovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pariz bo odpotovala najštevilčnejša slovenska olimpijska odprava doslej.
Alesfevzer.com

"Imamo to! Pariz, prihajamo!" S temi besedami se je slovenska reprezentanca iz Portoroža podala proti olimpijskim igram. Na Obali so se naši udeleženci največjega športnega spektakla najprej družili s predstavniki sedme sile, nato je na Ukmarjevem trgu v Kopru potekala še javna predstavitev. Od 90 športnikov iz 17 panog, koliko jih bo tekmovalo v Franciji od 26. julija do 11. avgusta, jih je prišlo 64. Manjkali so le odbojkarji, ki so na turnirju na Poljskem, kolesarji nastopajo na dirki po Franciji, nekaj posameznikov pa kje drugje.

"Koliko je tu močnih športnikov iz male Slovenije in da je predstavitev še v Kopru, vsa čast Bržanu (županu Kopra, op.). Tudi meni je v zelo veliko veselje, v ponos. Upam, da se bodo imeli lepo in da še prijateljem priporočajo obisk. Imamo hotel, pridejo spat in jim naredim kavo," se je v vlogo gostitelja in poslovneža postavil kajter Toni Vodišek, ki pa že dan po predstavitvi potuje v Francijo. Torej ne bo na voljo za kafetkanje. "Imamo pa po olimpijskih igrah še celo življenje za druženje," se je zarežal zgovorni Koprčan pred olimpijskim debijem ne le njega, ampak tudi njegovega športa. Gimnastika je eden najstarejših v olimpijski družini, a bo Lucija Hribar kot peta telovadka v izbrani družbi prav tako prvič: "Nestrpno že pričakujem odhod v Pariz. Želim ga doživeti ne le kot gimnastično tekmovanje, ampak tudi za spoznavanje z drugimi našimi športniki. Najbolj se veselim otvoritve in vzdušja na tekmovanju, saj bom v turnusu s Francozinjami, gotovo bo nepopisno."

Uroš Gramc

Vzdušje na druženju pa je bilo občasno kot med odmori v srednji šoli, rokometašice so se pačile pred objektivi, ali pa kot na srečanju starih prijateljev. "Čuj, kaj tebe so pretepli," je Žan Luka Zelko navrgel Janji Garnbret in ošvrknil njena potolčena kolena, na katerih pa so seveda sledi trdih sten s treningov. "Vzdušje je takšno kot mora biti, sproščeno in športno. Z večimi smo prijatelji že več let, z nekaterimi še iz vojske," je dejal vedno dobro razpoloženi mariborski jadralec. Tudi koroška plezalka je bila vesela snidenja, sploh pa, da je vrhunec štiriletnega obdobja tik pred vrati. "Občutek je fantastičen. Fajn je, da smo vsi skupaj, da se vidimo, da se vprašamo, kako smo, kako potekajo priprave. To mi daje dodatno motivacijo. Zdaj sem še bolj navdušena, da grem končno v Pariz, da podpiram ostale. To bo super," je povedala zlata olimpijka iz Tokia. "Zdaj je drugačen občutek. Tisto so bile moje prve olimpijske igre, nisem vedela, kako potekajo, kako je tam, kako je tekmovati pod tem pritiskom, kako deluje olimpijska vas. Bil je velik vprašaj. Zdaj sem bolj pomirjena, mogoče tudi zato, ker eno zlato že imam. Tudi tokrat sem dobro pripravljena, samo zvezde se mi morajo še poravnati in upam, da bo."

Korošica bo v Parizu na delu med zadnjimi. No, ne povsem, 28. avgusta se pričnejo še paralimpijske igre, ki trajajo do 8. septembra. Naši predstavniki na njih so bili tudi na Obali. "Lepo, da smo se zbrali olimpijci in paralimpijci na kupu. Vsi smo športniki. Sicer pa je do naših iger še nekaj časa, glavnina treningov nas še čaka. Vsem olimpijcem pa srečno!" je zaželela Lena Gabršček. In dodala, da bodo do svojih nastopov trenirali in navijali. Ne moti je, da letos ne bo kaj dosti dopusta. "Vsi smo garali za ta cilj in bomo z veseljem sprejeli takšno poletje. Saj je pred nami sanjski dopust," je v smehu zaključila kapetanka reprezentance v sedeči odbojki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta