Pariz-Nica: Roglič na zanj neznanem terenu, vse dlje od rumene majice

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.03.2024 18:32

Ob debiju v dresu ekipe Bora-Hansgrohe Zasavcu ne gre v slogu zadnjih let, v prvi gorski etapi si je s sedmim mestom privozil dodaten zaostanek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo zaradi sneženja res odpadla sobotna kraljevska etapa, bi lahko Rogliču zmanjkalo priložnosti za naskok na vrh.
Ferdinand Stephani

Po dveh (etapnih) zmagah na dirki po Italiji je Santiago Buitrago tretjo v svetovni seriji vknjižil v Franciji. V četrti etapi dirke Pariz-Nica je na ciljnem trikilometrskem vzponu na goro Brouilly imel več moči od soubežnika Luka Plappa, s katerim sta složno prečkala edini prelaz prve kategorije (Col du Fuz d'Avenas) in zadnjih 23 km. Je pa bil Avstralec prav tako zadovoljen, saj je od Američana Brandona McNultyja (UAE Emirates) prevzel rumeno majico.

Manj veselja je bilo v taborih prvih favoritov. Primožu Rogliču ni prav veliko pomagalo, da pozna te ceste in da je pred tremi leti dobil etapo, ki je - v malce drugačnem zaporedju - šla čez ključne vzpone dneva. Končal je na sedmem mestu. A čeprav je četverica Emiratov zdrsnila z vrha razpredelnice, je dobil časovni pribitek in je njegov zaostanek za vodilnim zdaj na 15. mestu (sicer je napredoval za 13 mest) že debelo minuto. Kar precej je v lovu na tretjo zaporedno slovensko zmago, glede na to, da sta pred karavano dve lažji etapi in da je sobotna kraljevska nekoliko vprašljiva zaradi morebitnega sneženja. A do tja je še daleč, ga pa rahlo oboleli McNulty še vedno smatra kot favorita. "Težko je sicer reči, na koga bi stavil. Vodilna sta šla kar dobro, Remco, Primož in Matteo (Jorgenson) pa so videti dobro," je dejal Američan, ki se še vedno drži stopničk. 

Tudi Remco Evenepoel po prvi polovici dirke ni povsem brez skrbi. "Z zaostankom nisem zadovoljen. Težko bo, ker so pred mano dobri hribolazci v dobri formi. Morali se bomo pogovoriti, razmisliti o taktiki, a tudi drugi ne bi smeli pustiti takšnih pobegov," je dejal Belgijec. Neposredno se je z Rogličem pomeril na bonifikacijskem sprintu, na katerem je dal malce več od sebe kot Zasavec, ki le redko ne zmaga na enotedenski dirki. V zadnjih petih sezonah ni le na treh, pa še takrat zaradi padcev in poškodb.

Rezultati, 4. etapa, Chalon-sur-Saone-Mont Brouilly, 183 km: 1. Santiago Buitrago (Kolumbija/Bahrain Victorious) 4.25:25 (povp. hitrost 41,3 km/h), 2. Luke Plapp (Avstralija/Jayco-Alula) +0:10, 3. Mattias Skjelmose (Danska/Lidl-Trek) 0:37, 4. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-Quick Step) isti čas, 5. Egan Bernal (Kolumbija/Ineos Grenadiers) 0:39 ... 7. Primož Roglič (Slovenija/Bora-Hansgrohe) isti čas; vrstni red: 1. Plapp 13.15:04, 2. Buitrago +0:13, 3. Brandon McNulty (ZDA) 0:27, 4. Joao Almeida (Portugalska/oba UAE Emirates) 0:29, 5. Evenepoel 0:30, 15. Roglič 1:10. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta