Po porazu Slovencev: Leon se je zahvalil vsemogočnemu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
14.09.2023 21:25

Slovenski odbojkarji izgubili polfinale evropskega prvenstva proti Poljakom in bodo v soboto igrali za bronasto kolajno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wilfredo Leon je upravičil sloves enega najboljših odbojkarjev na svetu.
EPA

Polfinalna tekma na evropskem odbojkarskem prvenstvu v Rimu med reprezentancama Slovenije in Poljske je bila še ena v nizu številnih, ki sta jih doslej odigrala tekmeca. Če so v preteklosti Poljaki praviloma premagovali Slovence, pa se je v zadnjih letih tehtnica v zmagah nagnila na slovensko stran. Naši odbojkarji so na evropskih prvenstvih leta 2019 in 2021 v polfinalu obakrat premagali Poljake, letos pa je bilo razmerje v zmagah 1:1. V ligi narodov je Poljakom na tretjem turnirju na Filipinih po vodstvu Slovencev z 2:0 v nizih uspel preobrat - tekmovanje so končali kot zmagovalci -, na avgustovskem memorialu Huberta Wagnerja v Krakovu je bilo 3:0 za Slovence. Da je kakovostna razlika med reprezentancama primerljiva, je pokazala tudi tekma v Rimu, čeprav se je končala s 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21) za Poljake.

"Poškodba Gregorja Ropreta nas je malo iztirila, a moramo priznati, da so bili Poljaki tokrat boljši. Pritiskali so s servisi, odlični so bili v bloku in vso tekmo tudi agresivni. Imeli so sijajnega Leona, ki ga nismo mogli zaustaviti. Sedaj se moramo dobro pripraviti na tekmo za tretje mesto in napasti bronasto kolajno," je povedal Klemen Čebulj.

Tine Urnaut in soigralci so tokrat morali priznati premoč Poljakom.
EPA

Uvodni niz je mineval v izenačeni igri, ekipi sta se menjavali v vodstvu, Poljaki so nekajkrat povedli za dve točki, a so jih Slovenci vselej ujeli. Igra je bila na trenutke tudi nervozna. Naši odbojkarji so dobro zaustavili prvega napadalca Poljakov kubanskih korenin Wilfreda Leona, zato so točke dosegali njegovi soigralci, da je bil rezultat izenačen, pa so z uspešnimi napadi poskrbeli Klemen Čebulj, Rok Možič in Jan Kozamernik. Do prelomnih trenutkov si nobena ekipa ni priigrala večje prednosti, pri vodstvu Slovencev 24:23 pa so Poljaki žogo poslali v avt in naši fantje so dobili niz.

Tudi v začetku drugega niza je našim odbojkarjem šlo dobro od rok, povedli so 6:2, nato pa so se v njihovi igri začele pojavljati napake, tekmeci so dosegli preobrat in sredi niza povedli za pet točk. V nadaljevanju so naši fantje vzpostavili ravnotežje v igri in se pred končnico tekmecu približali na dve točki (19:21). Toda v odločilnih trenutkih so bili premalo zbrani in odločni, da bi dosegli preobrat, in Poljaki so po zaslugi učinkovitega Leona izenačili rezultat v nizih.

Nadaljevanje tekme je spet prineslo izenačeno igro, a le do rezultata 12:12, ko se je pri doskoku poškodoval prvi podajalec naše vrste Gregor Ropret, ki je moral iz igre. Zamenjal ga je Uroš Planinšič, kar je vplivalo na uigranost šesterke, saj je Ropret na vsaki tekmi na prvenstvu igral domala od prve do zadnje točke. Poljaki so pritisnili z vsemi močmi, povedli 16:13 in 19:15 in vsi poskusi naših odbojkarjev, da bi izničili prednost, so bili zaman. Kajti Poljaki so tudi v nadaljevanju igrali zanesljivo. Ko so povedli 24:20, je bilo jasno, da jih do konca niza ne bo več mogoče zaustaviti.

Tudi v četrtem nizu je bila igra podobna, do rezultata 11:11 izenačena, potem pa je za vodstvo 13:11 z asom in nato s točko v napadu poskrbel izjemni Leon. Ta igralec je tudi v nadaljevanju držal niti igre v svojih rokah in gre mu največ zaslug, da je Poljska povedla s 17:11 in Slovenci so se znašli v nezavidljivem položaju. Kljub temu so se v končnici približali na dve točki (20:22), toda zasuk jim ni uspel in Poljaki so dobili niz in tekmo.

"Zahvaljujem se vsemogočnemu in našim navijačem. V zelo pomembni tekmi smo premagali Slovenijo. Igrali smo tako, kot smo se dogovorili," je pojasnil najboljši igralec tekme Wilfredo Leon.

Druga polfinalna tekma med Italijani in Francozi je nocoj, ko bo postalo tudi znano, kdo bo v soboto ob 18. uri s Slovenijo igral za tretje mesto in ob 21. uri s Poljsko za prvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta