Po skoraj dveh urah skokov veter razveljavil premierno tekmo v Szczyrku

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
17.01.2024 19:57

Ko je ob svetovnem prvaku Timiju Zajcu brez finala ostal še Peter Prevc, je žiriji pred nastopi najboljše deseterice postalo jasno: tekma ni regularna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je pri rekordni daljavi strmoglavil Italijan Andrea Campregher.
EPA

Ti Poljaki res nimajo sreče. Sedeminosemdeset let so v Szczyrku čakali, da bodo njihove skakalnice gostile smučarske skoke na najvišji ravni. In ko je prišel ta dan - odpoved tekmovanja. Na trenutke so sunki vetra dosegali hitrosti tudi do 12 metrov na sekundo in tekma svetovnega pokala je bila že od samega začetka videti neregularno. Medtem ko je denimo precej neznanega Italijana Andreo Campregherja poneslo do rekordne daljave 108,5 metra (a s padcem) - uradni rekord sta potem postavila Bolgar Vladimir Zografski in Finec Eetu Nousiainen pri 103,5 metra -, se svetovni prvak Timi Zajc sploh ni uvrstil v finalno serijo. In ko se je to zgodilo še Petru Prevcu, je tekmovalna žirija pred nastopi desetih najboljših v svetovnem pokalu tekmo dokončno odpovedala. No, za razmislek si je vzela petminutni odmor, med to prekinitvijo pa je sunek vetra podrl še oglasni pano za startno rampo - da je bila odločitev lažja.

Nič ni Poljakom pomagalo, da so imeli do tistega trenutka med petimi najbolje uvrščenimi kar tri svoje tekmovalce - Dawid Kubacki je bil prvi, Kamil Stoch tretji, Piotr Žyla peti - in bi si ob še enem neuspešnem konkurentu prvič v sezoni priborili uvrstitev med najboljših deset. Tudi drugouvrščeni Lovro Kos bo po štirih četrtih mestih še moral počakati na prve letošnje stopničke, prva uvrstitev v finale pa se je obetala novincu v slovenski A-reprezentanci Žaku Mogelu. No, oči slovenske javnosti bi bile še najbolj uprte v Anžeta Laniška, ki je bil v poskusni seriji s 101,5 metra najboljši med vsemi, a je skupaj s skakalno smetano ostal v ogrevalni kabini.

Ker je bila tekma naposled odpovedana, skoki pa razveljavljeni, se v skupnem seštevku turneje nič ne spreminja. Slovenija s 1821,6 točke vodi pred Avstrijo, ki je zbrala 1759,3 točke, in Nemčijo s 1742,4 točke. Ogorčen boj med reprezentancami za glavno nagrado poljske turneje, 50.000 evrov, se bo s petkovimi kvalifikacijami in dvema vikend tekmama zaključil v Zakopanah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta