(POGOVOR) Aleš Bezjak: Tega, kar imamo na Ptuju, se ne bi sramoval nihče v slovenski atletiki

Uroš Gramc Uroš Gramc
05.04.2024 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji tekmovalec in dolgoletni trener je postal predsednik kluba.
Uroš Gramc

Atletski klub (AK) Ptuj ima novega predsednika, po dveh mandatih Dejana Dokla je funkcijo prevzel Aleš Bezjak, prav tako nekdanji tekmovalec, dolga leta trener in podpredsednik kluba. Zadovoljen je s tem, kakšno stanje je podedoval, imajo izjemno obetavno generacijo na čelu s svetovnim prvakom v metu diska Kristjanom Čehom, ki je sicer prerasel lokalno okolje, a z njim še vedno sodelujejo. Letos so storili korak naprej pri organizaciji in bodo priredili miting, kakršnega v najstarejšem slovenskem mestu še ni bilo, da pa ima ta bogato zgodovino, priča tudi nedavni izid monografije o ptujski atletiki izpod peresa Špele Chomicki.

Kristjan ni odletel, vrnil se bo

"Te funkcije sem se vedno otepal, a znotraj kluba so izrazili željo. Z razmišljanji in prek pogovorov z Dejanom sem uvidel ideje, ki jih še nismo uresničili in ki bi lahko pozitivno vplivale na klub," je razloge za kandidaturo pojasnil 45-letni Ptujčan. Vizijo je osnoval na še večjem angažmaju pri iskanju talentov in pri delu z mladimi. "Da ne obupajo prehitro, da ostanejo, vztrajajo in se še komu odpre, saj nadarjenih otrok v naši okolici ni na pretek. Za vsakega se je treba maksimalno potruditi," je dejal Bezjak.

Tretja točka programa je delo z vrhunskimi atleti. Svetovni prvak je posebna zgodba. "Kristjan je večkrat izpostavil, da je kariera športnika glede na življenjsko dobo relativno kratka. Dobro se zaveda, da noče zapustiti korenin, domačnosti kluba, v katerem je zrasel. Verjamem, da bo po karieri našel tu neko mesto, živel v okolici Ptuja in delal. Če bo ostal v športu, so mu vrata odprta. Glede financ mu danes težko pomagamo, lahko pa ga podpiramo, da ga Ptujčani prepoznajo kot del ptujske zgodbe, da ni odletel in da se bo vrnil. Ta povezava je po mojem lahko najbolj močna prek kluba," je povedal predsednik AK Ptuj. S Čehom je na zvezi, sploh ko načrtuje obisk domačega kraja. "Doma delno trenira na stadionu, delno v kakem zasebnem fitnesu. Tu smo odprti zanj s termini, rekviziti, ima vse možnosti, da njegov proces poteka nemoteno."

V zadnjem času je dvignila precej prahu njegova menjava trenerja. "Vsaka menjava je težka in zato so večje stvari v ozadju, ko se zgodi kaj takšnega. Kolikor sem razbral, sta o tem razmišljala nekaj časa. Zagotovo je bila poteza premišljena, ker je že hitro imel novega trenerja, ni pa nikoli pravi čas za kaj takega. Kristjana in Gerda Kanterja so mediji zelo lepo sprejeli, ker je bil tudi trener zelo slaven atlet. Večkrat so ju primerjali, ali ga bo Čeh presegel, zelo lepa filmska zgodba je bila to, ni pa bila garancija za uspeh. Lahko je trener, ki kot tekmovalec ni videl višje od državnega prvenstva, najboljši trener, pa ne govorim, da je bil Kanter slab. Če si nista več povsem zaupala, je bila to najboljša poteza," je povedal Bezjak.

Doma po točke za svetovno lestvico

Na Ptuju trenira tudi slovenska rekorderka v metu diska Veronika Domjan, najboljši sprinter Anej Čurin Prapotnik, balkanski prvak, ki se je nedavno na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu prebil v polfinale teka na 60 metrov, pa vse boljša skakalka v daljino Maja Bedrač in obetavni metalec kladiva, še mladinec Andraž Rajher. "Tega, kar imamo v tem trenutku v ptujski atletiki, se ne bi sramoval noben slovenski klub, niti kak višje rangiran evropski ne. Lani na ekipnem EP so Slovenijo zastopali trije, Maja pa je bila rezerva," je dejal Bezjak. Visoke cilje imajo tudi v novi sezoni, vrhunca bosta evropsko prvenstvo v Rimu in olimpijske igre v Parizu. Čeh je povsem osredotočen na globalni spektakel, drugi pogledujejo proti italijanski prestolnici. "Anej je lani eksplodiral, in če bo tako nadaljeval, če bo dobro pripravljen in zdrav, je polfinale v teku na 100 metrov realno dosegljiv. Tudi Veronika je lahko zraven, če na tekmovanjih doda metre s treningov. Majina poletna sezona je uganka, toda zimska je bila ena boljših, Andraž pa ima še druge načrte, predvsem svetovno prvenstvo starejših mladincev."

Predsednik AK Ptuj ocenjuje, da imajo dobre pogoje za delo v vrhunski atletiki. "Razen trenerjev nimamo strokovnjakov, ki bi pomagali v okviru rednega dela, to je dolgoročni cilj. Potrebe glede psihologa, nutricionista, ortopeda, maserja in drugih rešujemo sproti. Tu klub pomaga, največ je na atletu in trenerju." Z infrastrukturo so zadovoljni. "V osnovi ničesar ne pogrešamo, mestni stadion je naš dom, steza v dvorani je majhna, ampak nam daje zavetje. Vedno je prostor za izboljšave. Atletska steza prihaja v deseto leto starosti, ko je bila preplastena, upam na posluh občine, da se gre kmalu v obnovo. Poškodbe na stezi se prenašajo na atlete, s starostjo stadion težje dobi certifikat za tekmovanja oziroma ga ne dobi."

Ohranjanje tega je nujno, če želijo slediti visokih ciljem pri organizaciji tekmovanj. Letošnji, 4. mednarodni miting in memorial Roberta Preloga bo 21. maja in prvič v koledarju svetovne atletske zveze. Kot mitingi v Mariboru, Slovenski Bistrici, Novem mestu in Kranju bo na nivoju Challenger, ki predstavlja četrti evropski nivo. Peterica tvori tudi slovensko ligo. "Noben slovenski miting v novem sistemu še ni bil rangiran višje. Atletom skušamo doma prirediti čim bolj kakovostna tekmovanja. Na njih lahko pridobivajo dodatne točke za svetovno lestvico, ki je merodajna za uvrstitev na velika tekmovanja," je povedal Bezjak.

Miting je posebna vreča

Tekmovanje jih bo stalo 25 tisoč evrov. "Ne želimo ogroziti delovanja kluba, to je posebna vreča. Posluh v lokalnem okolju se je s Kristjanom v zadnjih letih izboljšal, kar ne pomeni, da z njim hodimo od vrat do vrat, ampak obstaja zavedanje ljudi, da delamo kakovostno. Je pa organizacija še vedno zahteva." Ptujskega albatrosa zaradi priprav na Pariz sicer letos na domačem stadionu ne bomo videli. Po Mirku Vindišu in Nini Kolarič je tretji ptujski atlet olimpijec, četrti, če štejemo še športnico invalidko Tatjano Majcen Ljubič. Vsak je tekmoval v svojem obdobju, tokrat pa je vrh širši.

"Dobro dela atletska šola, ki je motor vsega, v njej tedensko vadi več kot 120 otrok. O njih se ne piše, dokler ne začnejo dosegati rezultatov. Konstantno in brez pretresov delamo skozi leta, strokovno smo naravnani, v zadnjih letih so se nam nekatere stvari sestavile, da imamo 15 kategoriziranih športnikov in smo lani z državnih prvenstev prinesli kar 68 kolajn. Klub je mnogo več kot le Kristjan Čeh, ki pa je prvi val in udarni tok, vse potiska naprej. Je velika motivacija, da mladi začutijo, da se da uspeti tudi s Ptuja," je dejal Aleš Bezjak, ki rad prelista svež zgodovinski pregled atletike v najstarejšem slovenskem mestu. Sega vse do leta 1908. "Sploh se ne zavedaš, koliko ljudi je šlo tu skozi, dokler takšnega zbornika ne vzameš v roke. Kako izjemni rezultati so bili tudi pred tremi, štirimi desetletji." Nekateri jih pišejo že ves ta čas, Miki Prstec, denimo, blestel je v sedemdesetih letih, danes pa je predstavnik močne veteranske sekcije in je tudi z zadnjega EP prinesel zlato kolajno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta