(POGOVOR) Borut Božič: Vrhunsko! Malo je sicer zmanjkalo za zeleno majico, ampak je še en dan

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.06.2024 10:38

S športnim direktorjem Bahrain Victoriousa po slavju Pella Bilbaa na Krvavcu in pred zadnjo etapo dirke po Sloveniji, ki bi še lahko kaj spremenila v skupnem seštevku v njihovo korist. Ali bo tokrat spet napadel Matej Mohorič?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Gramc

Dve etapi so dobili kolesarji Bahraina na 30. dirki po Sloveniji, sprintersko v Rogaški Slatini Nemec Phil Bauhaus, kraljevsko na Vršiču Pello Bilbao. Špancu v skupnem seštevku pred zadnjo etapo s ciljem v Novem mestu in vzponom na Trško goro v zaključnih kilometrih manjka le dvanajst sekund do zelene majice, ki je morda še dosegljiva. A nedeljo si je obkrožil že Matej Mohorič, ki je lani slavil v dolenjski prestolnici. Kako so zadovoljni z izkupičkom v eni od najboljših ekip letošnje slovenske pentlje in kakšne imajo še načrte, smo se pogovarjali s športnim direktorjem Borutom Božičem

"Doslej je bilo vrhunsko. Fantje se držijo vsega, kar se zmenimo. Posledično, si mislim, ker so vsi motivirani, nam uspevajo ti rezultati. Ni lahko, ko imaš mešano ekipi, se pa marsikaj da, kar dokazujemo. Moram pa tudi priznati, da se Pello Bilbao pripravlja na Tour. V programu je imel Švico, zaradi določenih težav tik pred njo je prišel v Slovenijo in mislim, da je dokazal, da je dobro pripravljen. Še bolj pa me to veseli, ker je letošnji nivo dirke po Sloveniji zelo visok. Kljub temu, da nima takšne podpore, kot bi jo lahko imel, glede na to, kakšne kolesarje imamo v ekipi, smo zmagali v kraljevski etapi. Malo je zmanjkalo za zeleno majico, ampak je še en dan. Druga, pomembna stvar pa je, če pogledate petkove rezultate. Med prvimi trinajstimi kolesarji je bil od naših zraven Pello, mislim, da so drugi veliko več izgubili kot mi. Malo smešno nekateri dirkajo, ampak vsak ima svoj način. Mi vsak dan ustvarjamo svojo zgodbo in to je najpomembnejše," nam je na Krvavcu povedal 43-letni Idrijčan. 

Je za Bilbaa po težavah v zadnjih dneh dokazovanje pred Tourom dodatna motivacija?

"Vsi vemo, kaj pomeni Tour. Nanj treba priti čim boljše pripravljen. Pello je veliko naredil že pred tem, pripravljenost pred 14 dnevi je bila, kjer mora biti. Žal v športu pride do težav, ko najmanj pričakuješ in njemu se je to zgodilo. Lahko bi dobro dirkal v Švici, je pa tu zmagal v etapi. Vsak si naj to po svoje predstavlja, bo pa verjetno tudi sam potegnil vzporednice in zaključke, ko bo Tour končan."

Pello Bilbao je postal kralj Krvavca.
Matic Klansek Velej/sportida

Je bil vzpon na Krvavec prekratek ali prelahek, da bi naredil večjo razliko, ali je bil Giovanni Aleotti pač predober, da bi se ga dalo zlomiti?

"Na koncu so bili skupaj najboljši štirje na tem klancu. Tak je bil letos eden in edini na Sloveniji in zato je zelo težko delati neke zaključke. Vsi drugi v preteklih dneh so bili veliko bolj 'punchy'. To so kratki klanci in eksplozivni kolesarji marsikaj preživijo. Videli smo, kje je že odpadel Jhonatan Narvaez. Treba se je zavedati, da je dirka po Sloveniji vrhunska dirka, ampak Tour je povsem nekaj drugega. Pello je zanj pripravljen, kar je najbolj pomembno, in na Krvavec je zasluženo zmagal, kar je zanj pomembno. To bo po težavah naj mentalno zelo dobro vplivalo."

Kako ste zadovoljni z Matejem Mohoričem, kakšna je njegova forma? Precej je bil v akciji te dni, ogromno dela za ekipo je opravil tudi ob etapni zmagi Phila Bauhausa. Se mu pa v "njegovi" tretji etapi ni izšlo.

"Matej je vrhunski tekmovalec, prilagodljiv. Po tihem smo upali, da bo igral ključno vlogo v tej etapi, malo mu je zmanjkalo, ampak to še nič ne pomeni, ker se Tour začne čez 14 dni. Takrat se bodo delali zaključki. Me ne skrbi, da ne bi bil pripravljen, kot je treba."

Še ena, zaključna etapa, ko jo je lani dobil, mu je prav tako pisana na kožo ...

"To ni nobena skrivnost. V vsako etapo gremo posebej, ciljamo zelo visoko. Tudi generalno, kar je Pello pokazal na Krvavec. To je v bistvu, kar šteje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta