(POGOVOR) Predsednik Evropske atletike: Mariborska premiera za zgodovino

Uroš Gramc Uroš Gramc
17.10.2024 06:00

Bolgar Dobromir Karamarinov je ob obisku štajerske prestolnice pred največjim atletskim tekmovanjem v samostojni Sloveniji pozval, da bi priredili še kaj več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobromir Karamarinov (drugi z desne) spodbuja Mariborčane, naj se prijavijo še za kakšno tekmovanje.
Sašo Bizjak

V vsesplošni posodobitvi oziroma reformi športnih tekmovanj v številnih panogah v zadnjih letih v želji po popularizaciji in večji atraktivnosti atletika ni nobena izjema. Tako na kontinentalnih nivojih kot na globalnem v zadnjih letih prihaja do sprememb in novosti, zato bo Maribor v začetku prihodnjega leta prizorišče zgodovinskega trenutka. Na Štajerskem bo prvič skupaj potekalo ekipno evropsko prvenstvo druge in tretje divizije. Manjkala bo le dvanajstčlanska elita, ki se bo merila v Madridu, v Sloveniji bodo vsi drugi. Naši reprezentanci je na prejšnjem tekmovanju lani na četrtem mestu le malo zmanjkalo, da bi si zagotovila pot v Španijo, bo pa zato zdaj doma lovila vozovnico za Carigrad 2027.

Med najbolj aktivnimi v Evropi

"Nisem prvič v Sloveniji, velikokrat sem bil že zaradi atletike, in lahko rečem, da je Slovenija atletska država. V zadnjih letih opažam, da se je pod vodstvom predsednika zveze Primoža Feguša in direktorja Nejca Jeraše dvignila na višji nivo. Ne samo na stadionu, ampak tudi v organizaciji, postala je ena naših najbolj aktivnih članic," je ob obisku Maribora in po podpisu pogodbe s prireditelji povedal predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov. A to ni edino tekmovanje, ki ga bo naša država priredila. Leta 2026 bo Kamnik gostil EP v gorskih tekih. "Imate velike apetite in kar nadaljujte, pri nas je še veliko možnosti," je vabil 66-letni Bolgar.

Sašo Bizjak

Slovenija in Maribor sta si ugled pridobila z lanskim Olimpijskim festivalom evropske mladine (OFEM). "Bil je izpeljan na visokem nivoju, predsednik evropskega olimpijskega komiteja Spyros Capralos mi je podal pozitivno mnenje, občudoval je, kar ste naredili. Vesel sem, če lahko gradimo na dediščini. Moj nasvet je, da nadaljujete dobro delo. Drugo leto se obeta res velika prireditev, 31 držav bo sodelovalo, to je veliko število," je dejal Karamarinov. Slovenija naj bi bila kandidaturo dobila, ker je zaradi vojne odpadel Izrael: "Ne bi rekel, da je bil Izrael prvi izbor, bil je tudi kandidat v finalu, vendar je tam situacija za nas nesprejemljiva. Prvenstvo ste si zaslužili, niste le zamenjali Izraela."

Konec eksperimentov za nov model

Ekipna atletska tekmovanja na stari celini niso novost, potekajo od leta 1965. Do 2008. so bila poimenovana evropski pokal in so bila najprej na tri leta oziroma na dve, od leta 1993 do konca pa vsako leto. V tem času se je spreminjal tudi sistem tekmovanja, a niti naslednik, ekipno evropsko prvenstvo, ki je bilo prvič leta 2009, v tem pogledu ni izjema. V obdobju 2009-2021 se je po ligaškem sistemu zvrstilo enajst tekmovanj na štirih nivojih, od superlige do tretje lige. Sloveniji je bilo mesto med prvo in drugo ligo, torej je prehajala med drugim in tretjim rangom tekmovanja.

Prav na zadnjem ekipnem EP 2021 v Stari Zagori v Bolgariji si je z drugim mestom v drugi ligi zagotovila, da bi lani po devetih letih spet nastopila v prvi ligi. A spet se je spremenil sistem, atletika pa je bila uvrščena na (tretje) evropske igre, ki so bile za 29 športov organizirane na Poljskem, kjer so tekmovali tako v posamični kot v ekipni konkurenci. Slovenija je kot reprezentanca ostala v drugem kakovostnem rangu, nastale pa so tri divizije. Kristjan Čeh si je iz druge vrste vseeno priboril zlato kolajno v metu diska, Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek srebrni v skoku s palico in na 3000 metrov z ovirami. Ti uspehi so največ doprinesli k ekipnemu četrtemu mestu, le pol točke je zmanjkalo do tretje Litve, ki si je s kolajno zagotovila elitno prvo divizijo v Madridu prihodnje leto.  

Po tem sistemu bo atletika del naslednjih evropskih iger leta 2027 v Carigradu, na druga liha leta bodo ekipna EP kot premierno naslednje leto v Mariboru – prva divizija zase, druga in tretja skupaj. "Zato pravim, da je trenutek v Mariboru zgodovinski, prvič smo uporabili tak model, ki bo veljal tudi v prihodnje. Zakaj delitev? Gostitelja za vse tri divizije skupaj je izjemno težko najti, saj je že pri dveh 1500 športnikov. To se lahko zgodi le v okviru tako velikega tekmovanja, kot so evropske igre," je povedal Karamarinov, ki morda ni pokazal navdušenja nad infrastrukturo v mestu ob Dravi, je pa zadovoljstvo: "Sprejemljiva je. Vedno je prostor za napredek, ampak kar imate, zadostuje temu rangu tekmovanja."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta