Poplave in športna infrastruktura: Atletska steza je adijo, kegljišče lahko samo še zaklenejo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.08.2023 06:01

Neurje, ki je pred tednom divjalo na Koroškem, ni prizanašalo. Kakšna je škoda na športni infrastrukturi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako kot v mnogih občinah tudi v najbolj prizadeti Črni nogometni stadion uporabljajo za vzletanje in pristajanje helikopterjev.
Andrej Petelinšek

Grozljivi so prizori, s katerimi se v teh dneh sooča Koroška. Škoda se bo merila v stotinah milijonov, poleg uničenih in zalitih domov jo je skupila tudi druga infrastruktura. Divjanju narave niso ušli niti športni objekti. In čeprav reševanje teh, razumljivo, ni nikakršna prioriteta, smo vseeno preverili, kakšno je stanje in kje so jo najbolj skupili. "Kegljišče je do konca uničeno, samo še zaklenemo ga lahko. Atletska steza je adijo, igrišče z umetno travo tudi. Glavno igrišče, kjer vzletajo in pristajajo helikopterji, nam je ostalo, ker je nekoliko višje," s cmokom v grlu razlaga črnjanska županja Romana Lesjak. "Poškodovan je tudi doživljajski park, na vlečnico na smučišču so padle smreke, potrgane so napeljave. Zipline je na srečo nepoškodovan. Prav tako je popolnoma uničeno igrišče pri šoli v Žerjavu, pravzaprav ga je odplaknilo. Veliko je tega," je žalostna županja. V Črno se je kmalu za tem, ko so vzpostavili zasilne cestne povezave, prebila tudi Tina Maze. "Zgodbe iz Črne so žalostne, a po drugi strani tako navdihujoče, da ti zmanjka besed! Včeraj sem pomagala svojcem, prijateljem, krajanom, ki so na tleh. Ne bo šlo čez noč, potrebna bodo leta sanacije, najbolj je pa nujno to, da se jih zaščiti pred vnovičnimi katastrofami in uredi struge čim prej! Birokracija nam ne sme vzeti dnevov pred naslednjo nevihto. Dela se morajo začeti izvajati takoj. Črnjani so utrujeni, fizično in psihično, a nasmehi z obrazov ne izginejo. Nič lepšega ni bilo kot videti neskončno hvaležnost gasilcem, vojakom, gorskim reševalcem, prostovoljcem, ki prihajajo v Črno pomagat povrniti sijaj naši vasi. Po nekaj dneh kraj že dobiva drugačno podobo. In toliko kot je slabega, toliko se vidi dobrega v teh trenutkih, in gre mi kar na jok. Hvala vsem! Skupaj zmoremo! Vsi pomagamo!" je jasna Mazejeva. Vse sile je v teh dneh napela tudi Nataša Lačen, še ena črnjanska olimpijka.

Plaz ob olimpijskem bazenu na srečo nenevaren

Bolje je v Mežici, župan Mark Maze pravi, da jo je glavna športna infrastruktura v kraju srečno odnesla. "Stadion se je nekoliko uničil zaradi pristajanja in vzletanja helikopterjev, a to zdaj res ni pomembno. Drugače pa ni kaj zalilo, dvorana je v redu, v njej spijo vojaki, teniško igrišče je v redu, igrišča za odbojko na mivki tudi. Pri nas je center, še dobro, da je tako, nekoliko dvignjen." Nižje v dolini, na Prevaljah, pove župan Matic Tasič, mu je, kar zadeva športno infrastrukturo, najbolj žal praktično povsem nove kolesarske poti med Prevaljami in Poljano. "Ni je več, prav tako ne mostov, ki so jo povezovali z levim bregom reke Meže. Ampak jo bomo naredili, zgradili bomo novo. Druge stvari niso tako kritične." Nekaj škode je še na kegljišču, a nič hujšega, športni park na Ugaslih Pečeh s Korotanovim stadionom je višje, do tja voda ni prišla. Pravočasno so pred vdorom vode zaščitili tudi plezalni center, ki je v zadnji fazi gradnje.

Tudi na Ravnah na Koroškem večje škode na športni infrastrukturi ni. "Sprožil se je sicer plaz v bližini letnega olimpijskega bazena, a ni prišel do vode. Bila je manjša količina, hitro smo ga zajezili, trenutno miruje. Strokovnjaki pravijo, da ni nevaren. Deževje je uničilo kolesarski park Poseka, poškodovan je doživljajski park, dvorane pa niso bile poplavljene. Se je pa prava katastrofa zgodila v kulturnem centru," pove direktor ravenskega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Dejan Pandel. Na Ravnah sicer medtem poteka sanacija nove tribune ob mestnem stadionu, na kateri so se na mestih, kjer je vanjo vpeta streha, pojavile razpoke. Pandel pravi, da bo ta dokončana do 15. avgusta. "Če ne bi bilo poplav, bi zaključili že prejšnjo nedeljo." Konstrukcijo za sanacijo sicer izdelujejo v podjetju Adteh. Gre za podjetje, ki je na Prevaljah v enem dnevu postavilo most čez reko Mežo. "Direktor Ambrož Duler se namreč ne da, dejal je, da kar je obljubil, bo tudi izpolnil," doda Pandel. Svojo dobrosrčnost so medtem pokazali tudi nogometaši Fužinarja, ki že ves čas pomagajo pri čiščenju in odpravljanju posledic. Člansko ekipo v 2. slovenski nogometni ligi sicer naslednja tekma čaka že to nedeljo ob 17.30, ko bodo na svojem stadionu gostili ekipo iz Velenja. Pri Fužinarju so sicer iz solidarnosti želeli tekmo prestaviti, a ni bilo nadomestnih terminov, zato bodo ves izkupiček od prodanih vstopnic namenili v dobrodelne namene.

V delovne akcije se vključujejo številni športniki. Na fotografiji nogometaši ravenskega Fužinarja.
Nk Fužinar

Dravograd in Korotan sezono začneta z zamikom

Nedavna neurja so bila precej neprizanesljiva tudi do Dravograda. Kar zadeva športno infrastrukturo, so bila na udaru predvsem otroška igrišča, poplavilo in z muljem je zalilo tudi teniško igrišče. "Otroška igrišča po krajevnih skupnostih so bila popolnoma zalita. Situacija na glavnem stadionu je normalna, tega ni zalilo. Uporabljamo ga za pristajanje in vzletanje helikopterjev, ki s pomočjo oskrbujejo Črno. Tudi igrišče z umetno travo je okej, z dvorano je vse v redu. V njej imamo nameščene pripadnike slovenske vojske, pri osnovni šoli je tudi na srečo vse dobro," situacijo opiše Darko Žižek, ki na javnem zavodu Dravit skrbi za športne programe. Nogometaši Dravograda bi sicer ta konec tedna v 3. slovenski nogometni ligi morali začeti sezono, a prvi krog je tako za njih kot za prevaljski Korotan prestavljen predvidoma na konec avgusta. Nekaj prestavitev so terjale tudi mlajše selekcije, zagon celotnega kluba in vseh aktivnosti pa v Dravogradu načrtujejo v ponedeljek.

Še najmanj škode na športni infrastrukturi je v Slovenj Gradcu. "Infrastruktura, s katero upravljamo, stadion, dvorana, bazen in vse ostalo je v redu. Otroška igrišča po mestni občini je bilo treba nekoliko pomesti, očistiti. Nekaj naplavin je bilo, a minimalno, zanemarljivo," pojasni Borut Marošek, ki na javnem zavodu Spotur skrbi za področje športa. V Slovenj Gradcu sicer ravno v teh dneh poteka 17. mednarodni košarkarski turnir U14 I feel Slovenia Ball za reprezentance do 14 let. Ta konec tedna je na Koroškem sedem ženskih reprezentanc, prihodnji konec tedna prihaja deset moških izbranih vrst. "Vzporedno poteka energetska sanacija športne dvorane. Zamenjali smo že vsa okna, vsa svetila, zaprla se je steklena severna stena. Zdaj se bo začela delati fasada, nekaj dela bo še z ogrevalnim sistemom, tako da sanacija na košarkarski turnir ne vpliva," še pove Marošek. Medtem se je iz Švice, kjer poteka svetovno prvenstvo v športnem plezanju, javila tudi častna občanka Slovenj Gradca Janja Garnbret in sporočila, da bo ves nagradni sklad s prvenstva namenila za pomoč prizadetim v poplavah v njej domači Koroški. Štiriindvajsetletnica je do sedaj v Bernu osvojila eno srebrno in eno bronasto kolajno, danes pa jo čaka še finale v kombinaciji, kjer bodo najboljše tri prejele tudi vozovnice za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta