Poraz ob testu novega Američana

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
23.06.2024 20:53

Slovenska reprezentanca je z novim naturaliziranim košarkarjem Joshem Nebom na prvi pripravljalni tekmi v Litvi izgubila s 86:92

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če že ne zmage, se je prvi strelec Slovenije Aleksej Nikolić (19 točk) lahko razveselil povratnikov po poškodbah sprednje križne vezi Vlatka Čančarja in Eda Murića.
Reuters

Luke Dončića še ni zraven in niti še ni jasno, kdaj bo, se je pa malodane neposredno z upravne enote slovenski košarkarski reprezentanci v Litvi pridružil novi Američan, pardon, naturalizirani Slovenec, Josh Nebo (9 točk). A ni bilo dovolj za zmago na prvi pripravljalni tekmi v Vilni. V tesni končnici so gostitelji, ki bodo v torek ob 18. uri prišli v Stožice, izvlekli tesno zmago z 92:86, pa čeprav so že v prvem polčasu vodili za 13 točk. 

Sloveniji je dvoboj služil predvsem kot test, kateri od obeh Američanov - že od začetka priprav je zraven tudi Mike Tobey (4 točke) -, bi bil bolj koristen v olimpijskih kvalifikacijah, ki bodo med 2. in 7. julijem v grškem Pireju. Selektor Aleksander Sekulić je tokrat v prvo peterko postavil Neba, pri katerem pa se je poznalo, da še ni uigran z ekipo. Tudi zato so Litovci prevladovali vse od prve minute in vodstva do konca tekme niso izpustili z rok. 

Prvo priložnost na parketu sta po enem letu rehabilitacije zaradi strganih križnih vezi v kolenu dobila tudi Vlatko Čančar (6 točk) in Edo Murić (2), a Slovenijo so v igri držali izkušeni branilci oziroma nosilci iz minulih let Aleksej Nikolić (19 točk), Zoran Dragić in Klemen Prepelič (oba po 18). No, pomlajena, visoka in agilna reprezentanca Litve je po prvi četrtini vodila za sedem točk (23:16), v začetku druge pa že z dvomestno številko. Slovenski vrsti je težave povzročal predvsem skok (na koncu 38:34 za Litvo), celo pod lastnim košem, zaradi česar so tekmeci pogosto dobili drugo, kdaj tudi tretjo priložnost za napad. Bolj ko je šla tekma h koncu, bolj domače se je v slovenskem dresu počutil Nebo, ki je nekoliko nevtraliziral litovsko prevlado v raketi. Slovenci so tako tri minute pred koncem po trojki Nikolića prišli na točko zaostanka (80:81), za kaj več pa je zmanjkalo kakovosti. 

Kot že omenjeno, se bosta tekmeca znova udarila v torek ob 18. uri v Ljubljani, ko bo morda znano že kaj več, kateri od Američanov si bo prislužil vozovnico na olimpijske kvalifikacije in kdaj, če sploh, se bo priključil Luka Dončić. Zadnja pripravljalna tekma Slovenije bo v petek ob 20. uri proti Braziliji.  

 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta