Pred olimpijskimi kvalifikacijami v rokometu: Kdor zdaj ni motiviran, ne bo nikoli

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.03.2024 06:00

Pred slovenskimi rokometaši so najpomembnejši štirje dnevi zadnjih let, trem tekmam v španskem Granollersu bi lahko rekli kar priložnost generacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski rokometaši bi si z nocojšnjo zmago na široko odprli vrata do olimpijskih iger.
EPA

V lovu na olimpijsko vozovnico za letošnji Pariz se bodo Slovenci nocoj pomerili z Brazilijo, jutri jih čaka Španija, v nedeljo še Bahrajn, nato pa - če bo vse šlo vse po načrtih - veliko slavje. "Nasprotniki niso lahki. Tukaj so pasti. Moramo biti maksimalno osredotočeni nase, na našo igro, disciplino. Z vrnitvijo Mateja Gabra in Blaža Janca je vse videti bolje, a ne smemo misliti, da se bomo z njunim prihodom brez problema prebili naprej. Ne bežim od tega, kar smo do danes delali. Vsakič smo napredovali za pol koraka. Zagotovo smo optimisti, želimo si uvrstitve na olimpijske igre, tudi zaslužimo si jo. A papir prenese marsikaj, mi bomo morali vse dokazati na igrišču," pred vrhuncem na selektorskem stolčku pravi Uroš Zorman.

Kako se lotiti "divjih" Brazilcev?

Svoje fante, ki v zadnjem času resnično navdušujejo z odnosom do slovenskega grba, bo selektor pred prvo tekmo le snel z verige. Motivacije jim ne manjka, tudi z inspiracijskimi govori, je prepričan, se mu ne bo treba truditi: "Olimpijske igre so enkrat na štiri leta. Če imaš srečo, si lahko udeleženec v kvalifikacijah, kaj šele, da se na igre uvrstiš. Vsak športnik živi za olimpijske igre, to so sanje vseh. Za to se živi, za to se dela. Zdaj smo pred vrati, potrebujemo le še ključ, da jih odklenemo." Precej odločilna bi lahko bila že prva tekma z Brazilci. "Če pogledamo njihove zadnje tekme z Argentino na panameriških igrah, to meji na vojno, ne na rokomet. Za ta turnir so zbrali svojo najmočnejšo zasedbo, velika večina jih igra v Evropi, nekateri v najboljših klubih. Gre za kompaktno ekipo, v narekovajih divjo, sploh v napadu. Ključ bo obramba," napoveduje Zorman in dodaja, da brazilski sistem poznajo, a da pri njih nikoli ne veš, zato se bo treba skozi tekmo še gotovo prilagajati: "Predvsem je pomembno zavedanje, da Brazilija ni kar ena ekipa, ki slučajno drži žogo v roki, ampak je zelo resen nasprotnik."

 

Motivov, da se vseh treh tekem lotijo s kar največjo mero resnosti, torej ne manjka, ne pri mlajši generaciji ne pri starejših, bolj prekaljenih, ki so največje športno tekmovanje na svetu pred osmimi leti v Riu že doživeli. "Če zdaj kdo ni motiviran, potem nikoli v življenju ne bo. Pritisk gotovo je prisoten, če ga ni, je vse skupaj dolgočasno. To so lepi trenutki v naših karierah. Na nas je, da bodo tudi v spominu lepo zapisani. Že odkar je Uroš prevzel reprezentanco, je glavni cilj uvrstitev na olimpijske igre. Od tega nihče ne beži. Ustvarili smo si veliko priložnost, a na enak način razmišljajo tudi naši nasprotniki, tudi Bahrajn ni prišel le sodelovat," je jasen najizkušenejši med Slovenci, kapetan Jure Dolenec, za katerega bi bila uvrstitev na še ene igre kot češnja na torti uspešne reprezentančne kariere.

Ni prostora za napake

Dodana vrednost Slovenije bo gotovo tudi v že omenjenem Mateju Gabru, ki bo skupaj z dvometraši Borutom Mačkovškom, Maticem Suholežnikom in Blažem Blagotinškom tvoril izjemen in za nasprotnike kar strašljiv centralni blok. "Dobro je, da začenjamo s tekmo proti Brazilcem, saj vemo, kaj prinaša morebitna zmaga. Z njimi smo v preteklosti že igrali, naredili smo tudi videoanalizo, v glavah imamo celotno sliko njihove igre. Imajo dobre zunanje igralce, nikakor jih ne smemo podcenjevati. Mislim, da bo ta tekma odločilna," pravi Blagotinšek, ki je za slovensko izbrano vrsto vpisal 129 nastopov. "Turnir, ki je pred nami, ima povsem drugačen koncept kot denimo evropsko prvenstvo. Vsaka tekma je odločilna, ni prostora za napake, v vsako bomo šli 120-odstotno," dodaja Blagi. V tem tednu poleg kvalifikacijskega turnirja v Granollersu potekata še dva v nemškem Hannovru in madžarski Tatabanji. Z vsakega od njih se bosta na olimpijske igre uvrstili po dve reprezentanci, medtem ko so v Pariz poleg gostiteljev že uvrščene reprezentance Danske, Japonske, Argentine, Švedske in Egipta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta