(PREGLED) Najdonosnejši prestopi iz NK Maribor: Bo Žan Vipotnik poskrbel za klubski rekord?

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.07.2023 15:37

Kdo so nogometaši, za katere so v Ljudskem vrtu na prestopni tržnici iztržili največ

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Vipotnik je tik pred prestopom v francoski Bourdeaux.
Andrej Petelinšek

Uradne potrditve še ni, a bolj ali manj je jasno, da bo NK Maribor s prodajo Žana Vipotnika lepo napolnil klubsko blagajno. Francoski Bourdeaux naj bi za 21-letnega Konjičana vijoličastim odštel okoli 3 milijone evrov odškodnine in dodal še nekaj bonusov. Da bi s slednjimi lahko padel celo rekord najdražjega prestopa iz slovenske lige, ki ga je v začetku leta 2016 s prodajo Ezekiela Hentyja v moskovsko Lokomotivo za 5 milijonov evrov postavila Olimpija, piše Sportklub. Bo pa posel z najboljšim strelcem prejšnje sezone zagotovo poskrbel za klubski rekord. Kdo so nogometaši, s katerimi je moštvo iz Ljudskega vrta doslej zaslužilo največ?

Žan Vipotnik tik pred podpisom pogodbe s Francozi

Jan Mlakar v Brighton za 3 milijone evrov

Januarja 2019 je takratni športni direktor Maribora Zlatko Zahovič sklenil posel z angleškim premierligašem Brightonom. Jan Mlakar je s selitvijo na Otok počakal do poletja, pomlad 2019 s statusom posojenega igralca Brightona preživel v vijoličastem dresu, 3-milijonsko odškodnino pa si je Maribor razdelil z napadalčevim nekdanjim klubom, Fiorentino. Priložnosti v elitni angleški ligi občasni slovenski reprezentant ni dočakal, Brighton ga je poslal na posoji v QPR in Wigan, v sezoni 2020/21 ga je posodil nazaj Mariboru, predlani pa je Mlakar prestopil v splitski Hajduk.

Jan Mlakar
Igor Napast

Jean-Claude Billong v Benevento za 2,5 milijona evrov

Eno leto je klubski rekord držal francoski branilec. Pol sezone, v kateri je z Mariborom doživel tudi uvrstitev v skupinski del lige prvakov, je bilo dovolj, da so Jean-Clauda Billonga opazili v Beneventu, takratnemu članu italijanske serie A. Januarja 2018 je bil sklenjen posel, vreden poltretji milijon evrov. Priljubljeni Billy je po odhodu iz Maribora zamenjal kar nekaj klubskih dresov, v Italiji je igral še za Foggio in Salernitano, v Turčiji za Hatayspor, v Franciji za Clermont, v Romuniji za pa Cluj, iz katerega je v tem poletju prestopil v tajski Muangthong.

Jean-Claude Billong
Andrej Petelinšek

Josip Iličić v Palermo za 2,3 milijona evrov

Če si je Billong prestop prislužil v pol sezone, je Josip Iličić zablestel v manj kot dveh mesecih. Po koncu sezone 2009/10, ko je pri Interblocku sedel na klopi v kvalifikacijah za prvo ligo, je razmišljal celo o koncu kariere, a klic iz Ljudskega vrta mu je spremenil življenje. Še preden se je poletje končalo, se je Kranjčan že preselil v italijansko serie A, Maribor pa je v posel s Palermom vključil še prestop Armina Bačinovića, vreden 1,2 milijona evrov. Dobro desetletje je Iličić v dresih Palerma, Fiorentine in Atalante čaral v Italiji, lanskega oktobra pa se je vrnil med vijolice.

Josip Iličić
Sašo Bizjak

Antoine Makoumbou v Cagliari za 2,2 milijona evrov

V lanskem poletju se je pod milijonski posel podpisal aktualni športni direktor vijoličastih Marko Šuler. Za v Franciji rojenega reprezentanta Konga je italijanski Cagliari plačal dobra dva milijona evrov odškodnine, del te vsote si je Maribor razdelil z Makoumboujevim prejšnjim klubom, sežanskim Taborom. Hitro se je zdaj 24-letni vezist uveljavil v dresu kluba s Sardinije, v prejšnji sezoni je v italijanski serie B izpustil le dve tekmi. V prihodnji bo igral v rangu višje, Cagliari se je preko dodatnih kvalifikacij prebil med italijanske prvoligaše.

Antoine Makoumbou
Sašo Bizjak

Petar Stojanović v Dinamo Zagreb za 2 milijona evrov

V začetku leta 2016 je za injekcijo v klubsko blagajno poskrbel prestop bočnega branilca Petra Stojanovića. Bočni branilec se ni preselil daleč, v svojih vrstah si ga je zaželel zagrebški Dinamo. Pet sezon in pol je Stojanović preživel na Hrvaškem, z Dinamom osvojil pet državnih naslovov, z njim okusil tudi ligo prvakov, poleti 2021 pa se je preselil v Italijo, kjer je, najprej kot posojeni član zagrebških modrih, od lanskega poletja pa kot polnopravni član kluba, oblekel dres Empolija.

Petar Stojanović
Igor Napast

Etien Velikonja v Cardiff za 2 milijona evrov

Z 28 goli na 64 tekmah v vijoličastem dresu je primorski napadalec nase opozoril snubce z Otoka. Julija 2012 se je Etien Velikonja iz Maribora preselil v Wales, k takratnemu angleškemu drugoligašu Cardiffu. V novem klubu se ni naigral, za Cardiff je zbral le pet uradnih nastopov. Napadalec s tremi nastopi za slovensko reprezentanco se je nato pogosto selil, igral je na Portugalskem, v Belgiji, Turčiji, na Nizozemskem, se vmes za pol sezone ustavil pri ljubljanski Olimpiji, od leta 2021 pa je znova član svojega matičnega kluba, Gorice, s katero je v minuli sezoni izpadel iz prve lige.

Etien Velikonja
Marko Vanovšek

Jean-Philippe Mendy v SJZ Ever Bright za 2 milijona evrov

S popotnico najboljšega strelca prve lige se je Francoz pred sezono 2016/17 odpravil na Kitajsko. Dva milijona je klub SJZ Ever Bright nakazal vijoličastim, a se od Mendyja poslovil že naslednjo zimo. Robustni napadalec je nato igral še v Združenih arabskih emiratih, na Hrvaškem in Tajskem, trenutno pa je brez kluba.

Jean-Philippe Mendy
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta