Priprave na rokometno EP: Pravo merilo je še zmeraj dobra tekma

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.12.2023 16:57

Selektor Uroš Zorman na pripravah pred evropskim prvenstvom januarja pričakuje 22 rokometašev. Pred odhodom v Nemčijo bo prečrtal štiri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor Uroš Zorman je ocenil nasprotnike: Ferci so eksoti, Poljaki premagljiva reprezentanca s tradicijo, Norvežani pa večni kandidati za medalje.
Robert Balen

Po uspešno zaključeni ženski misiji na svetovnem prvenstvu v Skandinaviji bodo kmalu pod drobnogledom še moški, ki jih dan po božiču v Celju čaka začetek priprav na evropsko prvenstvo, ki ga bo med 10. in 28. januarjem gostila Nemčija. "Na zadnjem svetovnem prvenstvu in v kvalifikacijah za Nemčijo smo naredili korak naprej," je odlično vzdušje v reprezentanci, kar so ob zadnji akciji med krompirjevimi počitnicami potrdili tudi rokometaši, ob predstavitvi 22-erice, na katero računa na tokratnih pripravah, opisal selektor Uroš Zorman: "So delovni, srčni, borbeni. Cilji so jasni, na tem nivoju želimo ostati oziroma narediti še pol koraka naprej. Homogenost, borbenost in želja na dolgi rok prinašajo rezultate."

Slovenija bo EP začela v skupini D, v Berlinu jih čakajo tekme s Ferskimi otoki (11. januarja), Poljsko (13. januarja) in Norveško (15. januarja). Osnovni cilj reprezentance je preboj v glavni del tekmovanja v Hamburg, kamor se bosta iz skupine uvrstili prvi dve reprezentanci in kjer bi jih čakale še (vsaj) štiri tekme. "Ferski otoki so eksoti, a ne smemo pozabiti, da iz leta v leto napredujejo. V zadnjih dveh letih so naredili izjemen preskok. Za Poljsko vsi vemo, da ima tradicijo. Na zadnjem SP smo jih sicer premagali na njihovem terenu, a bo zelo težka tekma. Norveška pa se vedno bori za medalje. Ko potegnem črto, je skupina zanimiva, tako bom rekel," je tekmece opisal selektor, ki se zaveda, da njegova ekipa ni v položaju, da bi bila na kateri tekmi izraziti favorit, in upa, da bodo na prvenstvo odšli zdravi. Trenutni zdravstveni karton je takšen, da je Blaž Janc za Barcelono znova zaigral, a še ni stoodstoten in bo vsaj v prvem delu priprav delal po prilagojenem programu. "Drugi so načeloma okej. Imajo tiste neke stalne težave, ki jih sproti rešujejo. Bo zelo naporno, tekme so na dva dni, ampak vsi vemo, kaj nas čaka. Imamo že tudi nekaj posnetkov naših nasprotnikov, nekaj jih bomo še dobili," pa je optimističen Zormanov pomočnik Luka Žvižej.

Selektor priznava, da je imel veliko dela pri izboru vratarjev. Poleg izbranih sta bila v njegovih mislih še Urh Kastelic in Jože Baznik. Tudi glede krožnih napadalcev so bile določene dileme, zato je povabil štiri, dodatno selekcijo bo delal kasneje. Najmlajši reprezentant na seznamu je 22-letni Tadej Kljun na položaju desnega zunanjega, najstarejši je kapetan Jure Dolenec, letnik 1988, prav tako desni zunanji. "Reprezentanca je popolnoma drug nivo kot klub. V klubu si lahko glavni, delaš vse, za igranje v reprezentanci pa potrebuješ izkušnje. Vsak rabi svoj čas," je jasen Zorman, ki se že veseli zahtevnega leta 2024, ko jih poleg evropskega prvenstva čakajo še kvalifikacije za olimpijske igre in svetovno prvenstvo ter morda tudi nastop v Parizu: "Ob vseh aktivnostih v klubih bo prišla do izraza fizična pripravljenost. Eni so že končali s prvenstvi in bodo imeli zdaj pavzo. Če pripravljenosti ne vzdržuješ, se lahko v 14 dneh vse poruši."

Slovenski rokometaši se bodo na evropsko prvenstvu pripravljali v Celju in Poreču.
Nejc Strojnik

Reprezentante do začetka evropskega prvenstva čakajo tri pripravljalne tekme; 29. decembra se bodo v Slovenj Gradcu pomerili z Avstrijo, 5. in 6. januarja pa jim bosta na prijateljskem turnirju v Poreču nasproti stali ekipi Črne gore in Hrvaške. Za razliko od žensk, ki so na svetovno prvenstvo odpotovale brez pripravljalnih tekem, so moški v tem pogledu popolnoma drugačni. "Pravega recepta ni, vsak zase naredi, kar se mu zdi, da bo najbolje. Oni so imeli samo en teden časa, mi bomo skupaj dlje. Monotonost rad razbijem s kako tekmo. Na tekmah lažje delaš taktične zamisli kot na treningu, kjer se vsi poznamo in ko treniraš napad, je obramba najboljša, ko treniraš obrambo, pa je napad najboljši. Na tekmah je vse kontra. Mislim, da je še zmeraj pravo merilo dobra tekma."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta