Prva liga: Maribor je dinamičen, če to želi

Miha Dajčman Miha Dajčman
03.11.2023 06:00

Jutri ob 17.30 se bo ob Kamniški Bistrici Maribor pomeril z Domžalami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža pričakuje zahtevno gostovanje v Domžalah.
Saso Bizjak

Po visoki zmagi v pokalu nad nižjeligašem Jurovskim Dolom se bodo vijoličasti v 15. krogu prve lige pomerili z Domžalčani, ki so v dosedanjem delu sezone v prvenstvu zbrali več točk le od zadnje Rogaške. Prva tekma Maribora z rumeno družino v tej sezoni se je v Ljudskem vrtu končala z 1:1, Dušan Kosić je na klopi Domžal takrat osvojil prvo točko, nato pa je na preostalih osmih tekmah z ekipo vpisal le dve zmagi in šest porazov. "Preklop iz pokalnega tekmovanja v prvenstvo je zelo pomemben. Pokal je specifika in tekmo z Jurovskim Dolom smo odigrali na nivoju, ki sem ga pričakoval. Fantje so bili resni in tekmovalni, izkazali so spoštovanje nasprotniku. Zadeva je za nami, napredovali smo in zdaj smo usmerjeni k prvenstvu, ki je najpomembnejše tekmovanje za nas. Pričakujem zelo agresivne Domžale, imajo veliko mladih igralcev, svoje principe in zahteve, veliko rotirajo. Pričakujem zahtevno gostovanje," pred gostovanjem ob Kamniški Bistrici pravi trener Maribora Ante Šimundža.

Kdo izmed igralcev, ki je proti Jurovskemu Dolu igral več minut kot sicer, je trenerja najbolj prepričal? "Pri tako visoki zmagi so vsi opravili dobro delo. Od takrat, ko sem prišel, so na treningih vsi na zelo visokem nivoju. Nihče na kalkulira, kar je zelo pomembno. Vsak ima svojo kvaliteto, bistvo je, da jo pokaže. Pri vsem skupaj pa mi je najbolj pomembno, da napredujemo kot ekipa. Fantje si želijo dokazovanja in napredovanja," odgovarja Šimundža.

Obračuni Domžalčanov in Mariborčanov večkrat nepredvidljivi in dinamični. Vijoličasti so na zadnjih šestih gostovanjih pri rumenih slavili le enkrat, aprila 2022. "Da je tekma dinamična, sta potrebni dve dinamični ekipi. Če je eno moštvo pasivno, dinamike ne more biti, lahko so le hitre tranzicije. Domžale želijo igrati visoko, v obe smeri, s svojim pristopom ekipe prisilijo v dinamični dvoboj. To je njihova prepoznavnost, ki jo želijo pokazati. Naša naloga in želja je, da vsilimo naš način igre, ki nam odgovarja. Toda tudi nam lahko ugaja dinamična igra, saj imamo tudi mi dinamično ekipo, če želimo. Moramo pa se v tej vlogi znajti in izkoristiti svoje kvalitete, da bi lahko otežili delo nasprotniku," meni Mariborčan.

Tokratni nasprotniki vijoličastih so imeli v dosedanjem delu sezone kar nekaj težav z realizacijo, prejeli pa so lahke gole. Trener Maribora o težavah nasprotnika (na glas) ne razmišlja. "Osredotočeni smo na sebe, na to, kdaj imamo mi težave ali jih nimamo. Tudi mi kdaj nismo imeli sreče v napadu, kar nekaj golov smo dobili iz polpriložnosti ali po eni priložnosti nasprotnika. Poskušamo se izboljšati v vseh segmentih, na te stvari moramo biti pozorni. Pomembno mi je, da izvajamo proces, ki smo ga napovedali, da rastemo iz tekme v tekmo, da poskušamo poiskati svojo prepoznavnost in na koncu iz ekipe izluščiti največ. Kdo je nasprotnik, je prav tako pomembno, toda mislimo predvsem na nas," razlaga 52-letnik.

Težav z novimi poškodbami v Ljudskem vrtu nimajo. Po zadnji tekmi Nemanja Mitrović in Aljaž Antolin, ki sta okrevala in znova zaigrala, nista imela posledic. Z izjemo pokalne tekme je Šimundža na mesto osrednjih branilcev postavil Svena Šoštariča Karića in Maxa Watsona. Je torej našel udarni branilski dvojec, čeprav vijoličasti v prvenstvu še kar niso prekinili niza enajstih tekem, na katerih so prejeli gol? "Odločitev za Svena in Maxa je sledila po informacijah znotraj strokovnega štaba, ko sem prišel sem. Odigrala sta dobro. Vsi, ki sedaj niso v prvem planu, pa si morajo to mesto izboriti. Enako je na vseh pozicijah. Ko pa nekdo ali neka linija igra dobro, je težko priti noter. To ne pomeni, da menjamo, ker ima nekdo takšno pogodbo, menjamo, ko je nekdo poškodovan, utrujen, ima kartone ali pa igra slabo. Ko nekdo dobi priložnost, mora biti pameten, jo izkoristiti in ostane v enajsterici. To je zdrava konkurenca, s katero raste ekipa. Ta branilski dvojec ima pluse in minuse. Nemanja Mitrović in Luka Uskoković trenirata zelo dobro, dihata za ovratnik soigralcema, kar je dobro za ekipo in zame kot trenerja," odgovarja Šimundža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta