Robert Hrgota v vetrovnem Lillehammerju: Mogoče so Lanišku vzeli zmago

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
16.03.2023 20:36

Še v torek 19. in 18., tokrat prvi in drugi - Dawid Kubacki in Anže Lanišek sta tokrat na norveški turneji smučarskih skaklcev prosperirala, opekli so se drugi favoriti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Hrgota
Igor Napast

Muhasta skakalnica, ta Lysgardsbakken v olimpijskem Lillehammerju. To ugotavljamo že od začetka tedna, ko sneženje (ponedeljek) ali vrtinčenje vetra (preostali dnevi) prestavljata tekme - tudi za uro in pol, kot se je zgodilo v sredo. No, tokrat se je vsaj začelo po urniku, a nekateri tekmovalci, kot denimo tudi Anže Lanišek, so se pred nastopom večkrat usedli na zaletno rampo in se po minuti čakanja na primerne razmere umikali z nje. Iskanje primernega vetrovnega koridorja pa se je za mnoge končalo tudi klavrno.

Kjer so najboljši skakali prek 130 metrov, je Domen Prevc pristal pri 91,5 metra. In bil brez konkurence zadnji. Še bolj so se za glavo držali Nemci. Njihova najboljša tekmovalca, člana elitne deseterice v svetovnem pokalu Karl Geiger in Andreas Wellinger, sta prav tako ostala brez finala, na 37. oziroma 42. mestu. Pri predčasnem zaključku tekmovanja se jim je pridružilo še nekaj slovitih imen: lani tretji v svetovnem pokalu Marius Lindvik (39.), njegov norveški rojak, specializiran za dolge polete Robert Johansson (33.), tudi štirikratni olimpijski prvak Simon Ammann (32.) …

Spodrsljaji in rekord

Še med tistimi, ki jih je bog vetra Eol spustil skozi prvo sito, se je marsikdo opekel. Žiga Jelar je bil v torek na isti skakalnici najboljši Slovenec na sedmem mestu, tokrat je končal kot 24. Johann Andre Forfang se je z Anžetom Laniškom enakovredno boril za tretje mesto na norveški turneji, pa so se mu s 16. mestom na tekmi sanje o desetih tisočakih razblinile. Timi Zajc je s tretjim mestom v kvalifikacijah nakazal napad na zmago, pa se je na tekmi moral zadovoljiti s 13. mestom. Še celo vodilna v seštevku turneje, Halvor Egner Granerud in Stefan Kraft, sta zasedla le šesto in osmo mesto. Da je šlo res za tekmo skrajnosti, nakazuje izenačitev rekorda skakalnice (Ammann leta 2009), ki je pri 146 metrih uspel – Markusu Eisenbichlerju, šele 13. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pa to za njegove druge stopničke v sezoni vseeno ni bilo dovolj.

Anže Lanišek, Dawid Kubacki in Daniel Tschofenig (z leve) so najbolje kljubovali sunkom vetra iz različnih smeri. 
EPA

In kdo se je ob vseh teh peripetijah znašel na vrhu? Tista dva, ki sta na isti skakalnici dva dni prej bila 18. in 19. Torej neregularna tekma? Nikakor, saj gre vendarle za drugega in četrtega skakalca sezone. Zmagal je Poljak Dawid Kubacki in tako preprečil na koncu drugouvrščenemu Anžetu Lanišku, da bi zmago v kvalifikacijah nadgradil še z uspehom na tekmi. Najboljši daljavi prve serije, 139 metrom, je dodal 136 metrov, kar je omogočilo Kubackemu, da ga je s četrtega mesta po uvodni seriji preskočil. Za Poljaka je to enajsta zmaga v karieri in šesta v sezoni, a šele prva po novoletni preizkušnji v Innsbrucku. Lanišek, ki si lasti pet zmag, pa je tokrat prišel do 26. stopničk – polovico jih je dosegel v tej zimi – oziroma še petnajstič do drugega mesta.

Misli že pri poletih

Laniškov uspeh se dodobra pozna na lestvicah. V skupnem seštevku se je tretjeuvrščenemu Kraftu približal na točko zaostanka, v seštevku turneje ga je celo prehitel in je v boju za 50.000 tisočakov glavni izzivalec Graneruda, za katerim zaostaja za 35,5 točke. "Super skoki z moje strani. Razmere so bile, kakršne so bile. Jaz sem s svojim delom zadovoljen in se že veselim poletov v Vikersundu," je zadovoljno komentiral oddelano, preden se tekmovalci danes preselijo na letalnico (trening bo ob 14.45, kvalifikacije pa ob 17. uri), ki si še vedno lasti Kraftov svetovni rekord 253,5 metra. Na četrtkovem preizkusu letalnice je enega od predskakalcev že poneslo do 242 metrov.

EPA

Zelo zgovorne pa so bile po tekmi v Lillehammerju besede glavnega trenerja Roberta Hrgote: "Najprej bi pohvalil Anžeta, prikazal je dva res vrhunska skoka. Mogoče bi lahko rekel, da so mu vzeli zmago, skakal je na res zelo visokem nivoju. Težko komentiram ostale stvari. Luštno skakanje ostalih fantov, ampak žal je bilo tokrat treba imeti veliko sreče. Ena takšnih tekem, ki bo mogoče zanimiva za analizo, a k sreči Anžeta ni iztirila. Z mirno glavo gre v Vikersund, verjamem pa, da se tudi ostali fantje že veselijo poletov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta