Rok Marguč: Proga na Rogli ni največja prednost, to so navijači, domača postelja

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.01.2024 16:00

V četrtek se bo karavana svetovnega pokala deskarjev alpskega sloga mudila na Pohorju. Slovenci spet ciljajo na stopničke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Matavž/FIS

Rogla bo v četrtek gostila že 13. tekmo svetovnega pokala deskarjev alpskega sloga. Prireditelji so napovedali udeležbo 85 tekmovalcev iz 14 držav, med katerimi bo tudi standardna slovenska četverica: Velenjčanka Gloria Kotnik kot edino dekle, Celjana Tim Mastnak in Rok Marguč ter Tržičan Žan Košir. Najuspešnejši na domačem snegu je z zmago in štirimi uvrstitvami na stopničke Gorenjec, le Kotnikova pa še ni stopila na oder za zmagovalce. Morda ji uspe letos, kar bi obogatilo praznik, ki se v zimski pravljici obeta na Pohorju.

Snega je dovolj, vreme bo lepo

"Po močni odjugi prejšnji teden smo bili deležni snežne pošiljke, smo pa sneg ob vsaki priložnosti tudi izdelovali. Pogoji so dobri. Danes je proga zaprta, ureja se s teptalnimi stroji, da bo kot iz škatlice. Ekipa je rutinirana, večjih zapletov do tekme ne pričakujemo. Temperature pa bodo zanimive, v sredo osem stopinj, v četrtek dve. Inverzija je," je dejal predsednik organizacijskega odbora Aleš Slapar. Danes so tudi začeli postavljati spremljevalno infrastrukturo - šotore za goste, serviserje in druge spremljevalce ter tribune. Pričakujejo okrog 500 gledalcev. Ogled je brezplačen. "Nikoli jih ni nešteto, lokacija je malo odročna, zato so to smučarji ali navijači, ki pridejo po progi peš. Vreme bo lepo in ciljamo, da bo dogodek vrhunsko izpeljan," je povedal Slapar.

Tim Mastnak je zadnji Slovenec s stopničkami na domači tekmi. 
Sašo Bizjak

To si želijo tudi naši veleslalomisti. Tim Mastnak je na domačem snegu večkrat odlično nastopal. Predlani je bil prvič na stopničkah, lani ga je v četrtfinalu ustavil končni zmagovalec Roland Fischnaller, s sedmim mestom pa je bil tik pred Koširjem in najboljši Slovenec. "Najprej moram razpakirati iz avta, potem pa grem počasi na Roglo. Rad bi se še malo navozil v veleslalomu. Letos sem dokazal, da sem v njem dober, in se veselim tekme pred domačimi navijači. Ti mi vedno dajo dodaten kanček energije. Že ko se pelješ po vlečnici, navijajo za nas, zato jih ne moreš razočarati," je dejal 34-letni Celjan, ki se je šele dopoldne vrnil z zadnjih tekem v Bolgariji. V slalomu v Pamporovem mu sicer ni šlo po načrtih, obakrat je obtičal v kvalifikacijah, je pa v tej zimi edini od naših že bil na odru za zmagovalce. Drugi je bil na zadnjem veleslalomu v Scuolu.

Hvala bogu, da so mi odsvetovali operacijo

Več kot tekmovanjem in treningom pa se rehabilitaciji že vso zimo posveča njegov someščan. "Do 20. novembra je bilo super, potem pa je prišla poškodba hrbta, hernija. Prva dva tedna nisem mogel niti hoditi, ne vstati in ne sesti, bolečine so bile neznosne. Od takrat nisem treniral vsega skupaj niti en teden. Gre na boljše, ampak nisem še v redu. Še to jutro sem bil najprej na fizioterapiji in potem akupunkturi, vse skupaj tri ure,“ je na tiskovni konferenci v Ljubljani razlagal Rok Marguč. Razmišljal je tudi o operaciji, vendar se zanjo ni odločil: "Bila je ena od možnosti. Hvala bogu sem šel do super doktorja v Slovenj Gradec, ki mi jo je odsvetoval, če mi gre na bolje. Hrbet ni koleno, nihče ti ne more napovedati točnega datuma vrnitve. Vsak malo tava v temi. Če bi šel na operacijo, bi sezono zgubil."

Sašo Bizjak

Štajerec je stisnil zobe in odpeljal vse tekme. Če bi bil zdrav, bi ga najbrž videvali med najboljšimi, saj ni bil prav veliko oddaljen od izločilnih bojev: "Do 20. novembra sem bil na treningih hitrejši od Korejca Leeja, ki je zmagal na zadnji tekmi. Mislim, da mi zdaj najbolj manjka dober trening. Pet dni bi potreboval, da pridem not', za samozavest." Ker časa ni, izkušeni 37-letnik upa, da se bo tako motiviral, da bo na Rogli presegel samega sebe. "Upam, da me bo domača tekma dvignila. Zakaj pa ne? Sin in hčerka me prideta gledat, to je zagotovo dodatna motivacija. Lani sem na Rogli po dolgem času prišel v finale, zakaj letos ne bi bilo enako?" se sprašuje nekdanji svetovni prvak.

Lani spomladi se je tako sprostil, da je na naslednji tekmi, žal zadnji v prejšnji sezoni, v Berchtesgadnu še po več kot štirih letih celo stopil na oder za zmagovalce: "Samo en klik, malo sreče, ki jo v športu nujno rabiš, in je to to. Škoda, da se mi je pred to sezono vse sesulo. Zdaj počasi gradim nazaj in z enim dobrim finalom se lahko vrnem." Marguč je nastopil na vseh dosedanjih tekmah na Pohorju, najboljši, tretji, je bil pred petimi leti. Meni, da največja prednost Slovencev ni domači teren."Saj tudi Italijani že dvanajst let vozijo po isti progi. Naša največja prednost je, da smo doma, pred domačimi navijači, novinarji, da spiš v svoji postelji," je razkril recept za uspeh. Prav zato upa, da bo podpora ob progi čim bolj številna in čim glasnejša. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta