(ŠAHOVSKI KOTIČEK) Carlsen zaokrožil niz trofej: Klasični šah me vedno manj zanima

Georg Mohr
28.08.2023 08:37

Z zmago v pospešenem šahu proti mlademu Indijcu Ramešbabuju Pragnanadhu je Magnus Carlsen osvojil svetovni pokal v Bakuju in s tem zaokrožil svojo zbirko trofej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

"Vesel sem, osvojil sem tisto, kar mi je še manjkalo. Prav zaradi tega sem prišel v Baku, čeprav me, kot veste že vsi, klasični šah vedno manj zanima. Niti slučajno nisem spremenil svojega mnenja glede bojev za svetovno prvenstvo: tam me ne boste videli in že danes lahko potrdim, da svoje mesto na kandidatskem turnirju prepuščam tukaj četrto uvrščenemu Nijatu Abasovu. Tako bo tudi v prihodnje, dokler FIDE ne spremeni pravil in bojev za svetovno prvenstvo občutno skrajša. Toda to je njihova odločitev. Jaz sem svojih svetovnih prvenstev osvojil že dovolj in ne čutim nikakršnih nostalgij po starih oziroma želje po novih naslovih!" je dejal Norvežan Magnus Carlsen.

Pa si poglejmo, kaj je do zdaj osvojil Carlsen, ki ga mnogi štejejo za najboljšega šahista, prav vsi pa za enega od treh najboljših vseh časov (ob Bobbyju Fischerju in Gariju Kasparovu). Carlsen je petkrat osvojil naslov prvaka v klasičnem šahu, štirikrat v pospešenem in kar šestkrat v hitropoteznem. Osvojil je kandidatski turnir in po novem tudi svetovni pokal. Dvakrat je slavil na Grand Chess Touru, rekordnih osemkrat je bil prvi v Wijk ann Zeeju, petkrat doma v Stavangerju, po štiri zmage ima v Londonu, Šamkirju in St. Louisu, po dve v Baden-Badnu, Moskvi in Nanjingu. In pozor - šteli smo le turnirje najvišje kategorije, kjer praviloma nastopajo le najboljši na svetu.

Vstopnice na kandidatski turnir so si priigrali še Pragnanadhaa, Fabiano Caruana in Abasov. Razplet turnirja je jasno napovedal, da prihaja do menjave rodov na vrhu, čeprav se "vrstniki" Carlsen, Caruana, Hikaru Nakamura, Ding Liren in Ian Nepomnjašči še držijo v sedlu. A so vsi že zakorakali v četrto desetletje in slej ko prej bo čas za menjavo. Velikim imenom vse močneje grozi skupina najstnikov: Indijci Domaraju Gukeš, Pragnanadhaa, Arjun Erigaisi, Nihal Sarin, Uzbekistanec Nodirbek Abdusatorov, Nemec Vincent Keymer in prvi med njimi, Iranec ob francoski zastavi Alireza Firouzja. Carlsen jim je s svojim umikom precej olajšal delo, a za dokončen naskok na vrh bo le potrebnega še nekaj časa.

Med ženskami je slavila Rusinja Aleksandra Gorjačkina, ki je v finalu, prav tako po podaljških, ugnala mlado bolgarsko senzacijo Nurgul Salimovo, vstopnico na kandidatski turnir pa si je priigrala še Ukrajinka Anna Muzičuk, ki je pred časom zelo uspešno šahirala tudi ob slovenski zastavi.

Še besedica o denarju: Carlsen je domov odšel bogatejši za sto tisoč evrov, Gorjačkina jih je dobila pol manj. Nagrajenih je bilo vseh 259 udeležencev, že za poraz v uvodnem krogu so udeleženci dobili nadomestilo stroškov v višini treh tisočakov. In za vsako napredovanje (igralo se je po teniškem sistemu) so nagrado skoraj podvojili.

Fedoseevu turnir v Abu Dabiju​

Vladimir Fedoseev, ki od nedavnega nastopa pod slovensko zastavo in tudi za ŽŠK Maribor Poligram, je neposredno iz Bakuja (izpadel je v tretjem krogu) odpotoval na izredno močni turnir v Abu Dabi, kjer je z izvrstno igro med 46 velemojstri osvojil prvo mesto, si popravil rating za dobrih deset točk in že znova trka na vrata "kluba 2700", do katerega ga loči le še nekaj točk. Še enkrat k nagradam: Fedoseev je dvanajstim tisočakom iz Bakuja dodal še petnajst tisočakov in si zagotovil nekaj brezskrbnih zimskih mesecev.

Mariborčani in Celjanke

V Radencih so se za ekipne naslove udarili najboljši slovenski mladinci in mladinke. Med dekleti so prepričljivo slavile favoritinje iz Celja, med fanti pa precej težje mladi iz ŽŠK Maribor Poligrama, ki se jim je omenjeni naslov kar nekaj let izmikal, čeprav so bili običajno favoriti. Tokrat jim je uspelo, potem ko so v dramatičnem finišu prehiteli Celjane.

Bralci na potezi!

1.

2.

3.

4.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta