Selektorjeva ocena: Danska je padla na rit, a kaznovala najmanjšo napako

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.06.2023 11:10

"S hrabrostjo, odločnostjo, poletnostjo smo zdržali vse skupaj," je remi proti prvi nosilki skupine pospremil selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Kek je prepričan, da je Slovenija v Stožicah pokazala drug obraz kot v Helsinkih.
Reuters

Prvič se je izognila porazu proti Danski, proti prvi nosilki skupine v Stožicah iztržila remi 1:1, a pogled na lestvico je za slovensko nogometno reprezentanco manj prijeten, kot je bil po marčevskih tekmah. "Daleč od tega, da bi lahko bili veseli in evforični. Samo sedem točk imamo po mojih izračunih, smo v zaostanku," opozarja selektor Slovenije Matjaž Kek. Naša reprezentanca je zdaj izenačena z Dansko, zmagi v četrtem krogu pa sta na vrh postavili Finsko (prepričljivo, s 6:0, je premagala San Marino) in Kazahstan (z 1:0 je slavil na gostovanju na Severnem Irskem), ki imata zdaj devet točk.

No, Slovenija je bila v Ljubljani videti precej bolje kot ob porazu z 0:2 v petek na Finskem. "Ne glede na rezultat je bil to drug obraz Slovenije," se je s tako oceno strinjal tudi selektor, "jasno je, da proti takemu nasprotniku v določenih momentih tudi trpiš. S hrabrostjo, odločnostjo, poletnostjo smo zdržali vse skupaj, velika energija pa je prihajala s tribun. Fantom čestitam za borbo, igrali smo proti pravi reprezentanci, ta rezultat je dobra vzpodbuda, del zamujenega v Helsinkih smo nadoknadili."

Z bojem do tehnične dovršenosti

Za štiri menjave v začetni enajsterici se je odločil, na gol postavil debitanta Matevža Vidovška, na levo stran obrambe Erika Janžo, v zvezno vrsto Timija Maxa Elšnika, na levo krilo pa Jana Mlakarja, a to niso bile edine razlike v primerjavi z dvobojem v Helsinkih. "Prva razlika je v kvaliteti nasprotnika, ki te prisili, da pripraviš tekmo na nek drug način. V Helsinkih smo verjetno preveč želeli narediti na tehniko, lepoto, podaje, všečnost … Res je, da smo imeli priložnosti, ki jih tokrat niti slučajno nismo imeli, a smo dali gol. Pristop in odločnost sta bila prava. Nepošteno bi bilo govoriti, da so menjave to naredile. Namenoma, zaradi ritma in težav z boleznijo, smo nekatere stvari zarotirali, a Slovenija se mora najprej boriti, biti agresivna, taktično disciplinirana, saj bo le tako ta generacija, ki zna igrati, tudi tehnično dobro izgledala," je prepričan prvi mož slovenskega strokovnega štaba.

Andraž Šporar že ve, kako zabiti Danski. Pred letom dni je Kasperja Schmeichla premagal v Ljubljani.
EPA

Z domiselno akcijo po kotu v 25. minuti je Slovenija zagrabila vodstvo. Adam Gnezda Čerin si je izmenjal dvojno podajo s Petrom Stojanovićem, nato pa našel Andraža Šporarja, ki je s strelom s prve poskrbel za rajanje več kot 14 tisoč navijačev v Stožicah. "Končno! Tistim trem, ki so odgovorni za vse skupaj, sem čestital. Hvala bogu, da so igralci izvedli, kar trenirajo, ideja je bila fenomenalna. Če pade na rit ekipa, kot je Danska, je to zagotovo posledica treninga, dogovora in perfektne izvedbe. Tudi Mlakarjeva priložnost, naštudirana, je bila zelo blizu. Se bo pa zdaj treba spomniti nečesa novega, ker so vsi to videli in bodo pazili," je najlepši trenutek na tekmi za svojo reprezentanco pospremil selektor. 

Po golu zmanjkalo izkušenj

Rasmus Hojlund je izenačil v finišu prvega polčasa. Dvajsetletni napadalec, ki se je lani januarja za 1,8 milijona evrov preselil iz Köbenhavna v Sturm, že po pol leta v avstrijski ligi pa prestopil v italijansko Atalanto za dobrih 17 milijonov evrov, je pred golom ostal sam, se z bližine podpisal pod svoj že šesti zadetek v kvalifikacijah. "Po doseženem golu smo stopili absolutno predaleč nazaj, bili smo deset metrov pregloboko, začeli smo zamujati. V takih trenutkih manjka izkušnja Kurtića, da naredi nekaj, sprovocira nekaj. Relativno naivno smo dobili gol, je pa res, da smo igrali proti igralcem, ki imajo top kvaliteto. Najmanjša napaka je bila takoj kaznovana. Dobro smo se pobrali, čeprav v drugi polčas nismo šli tako kvalitetno, nekaj časa smo potrebovali, da smo ujeli ritem, žogo prenesli tudi na njihovo polovico," je ocenil Kek. Da nekateri reprezentanti niso bili fizično stoodstotno pripravljeni, je še opozoril. "Bilo je vprašanje, ali menjamo in spremenimo ritem, ali pustimo. Fantje so bili pripravljeni iti do konca. Danska nas je prisilila, da smo trpeli, smo pa imeli na koncu spet priložnost, ki bi nas lahko odpeljala v neko drugo razmišljanje," je spomnil na poskus Jana Mlakarja v drugem polčasu, ki je končal v prečki.

EPA

Predvsem v prvem polčasu je Slovenija, ki na uvrstitev na veliko tekmovanje čaka že vse od svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki, pokazala, da se ne boji dvobojev z močnimi nasprotniki. "Na ta način bi lahko igrali, če bi bili fizično vsi na stotih odstotkih. To je predpogoj. Volja je bila vrhunska. Smo pa zamujali predvsem na desni strani – raje ne bom razlagal, kakšna Karničnik in Stojanović sta igrala. Videlo se je, da ni pomemben posameznik in da lahko kompenziramo največja imena slovenskega nogometa. Ni pomemben posameznik, pomemben je odnos do reprezentance, soigralcev, nasprotnika in publika. Mislim, da smo naredili korak naprej tudi v kvaliteti igre, poznajo se tekme, ki smo jih v zadnjem času odigrali solidno, ima pa ta ekipa še ogromno potenciala. Za evropske razmere je to res mlada ekipa," je prepričan selektor.

Primer Ivačič: Ni fer do soigralcev

Dan se zanj sicer ni začel najbolje. Vratar Aljaž Ivačič se je odločil, da bo zapustil reprezentančni tabor in se pridružil svojemu klubu v ameriški ligi MLS, Portlandu. "Ko je bil primer Kampla pa še mogoče nekaterih igralcev, sem ves čas govoril, da si za reprezentanco moraš najprej želeti igrat. Reprezentanca je zame svetinja. Ali igraš minuto, 95 minut, si na tribuni, na klopi, to je reprezentanca. Vsak se odloča po svoji vesti. Spoštujem fantovo odločitev, tega pa ne odobravam. Isto sem rekel v primeru Kampla. Prva osnova je, da selektor nikoli do zdaj ni in nikoli ne bo nekomu obljubil, da bo igral. Zgodbe, ki so zdaj zunaj, niso korektne do reprezentance in fantov. Jaz sem najmanj pomemben. Upam, da bo z vrhunskimi obrambami in z nekim normalnim razmišljanjem prisilil, da bo še kdaj v reprezentanci, ni pa to način, kako se to rešuje. Ni fer do soigralcev," je 29-letniku, pred katerim je prednost med vratnicama dobil 23-letni Vidovšek, sporočil Matjaž Kek.

epa10700641 Denmarks Christian Eriksen (C) in action against Timi Max Elsnik of Slovenia (R) during the Euro 2024 group H qualifying soccer match between Slovenia and Denmark in Ljubljana, Slovenia, 19 June 2023. EPA/Liselotte Sabroe DENMARK OUT
Liselotte Sabroe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta