Slovenke hočejo na OI. A morale bodo igrati nad svojimi zmožnostmi

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
08.11.2023 16:55

Naše rokometašice se na svetovno prvenstvo podajajo oslabljene, a z jasnim ciljem, da si tlakujejo pot k olimpijskim igram

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor Dragan Adžić je objavil seznam rokometašic, na katere bo računal na SP.
Andrej Petelinšek

Svetovno prvenstvo, ki se začne konec novembra, bo za slovenske rokometašice sedmo v zgodovini in četrto zapovrstjo. Najboljše reprezentance se bodo tokrat merile v Skandinaviji, varovanke slovenskega selektorja Dragana Adžića bodo skupinski del odigrale v norveškem Stavangerju, kjer jih čakajo Islandija, Angola in Francija. Slovenke prva tekma čaka 30. novembra, na pripravah v Ljubljani pa se bodo zbrale deset dni pred tem.

Črnogorski strokovnjak na slovenski klopi je včeraj objavil seznam 22 rokometašic, ki so prejele vabilo. "Po lanskem evropskem prvenstvu se reprezentanca ni več uspela zbrati v polni zasedbi. Na žalost Slovenija nima velikega nabora igralk, ki bi lahko enakovredno igrale na najvišji ravni. S štabom smo zato na preteklih zborih poskušali razpoložljivim igralkam dati čim več prostora in podpore, jih spodbuditi k dodatnemu delu v klubih ter tako razširiti nabor," pravi selektor Adžić.

Na letošnjem mundialu ne bo mogel računati na izkušeno Branko Zec, ki je zaključila športno pot, za premor od rokometa se je odločila Tija Gomilar Zickero, precej pogrešal pa bo tudi Elizabeth Omoregie in Nino Zulić, ki igrata na položaju srednje zunanje. Prva se po operaciji kolena še ni vrnila na igrišča, druge ne bo zraven zaradi družinskih razlogov. "Zelo težak udarec za nas, tudi za najmočnejše reprezentance na svetu bi bil. Čaka nas velik izziv, tudi nekaj ostalih igralk ima manjše težave s poškodbami, a verjamem, da bo vse dobro. Žal mi je, da se je Tija odločila za premor. Je odlična mlada igralka, ki se je razvijala v vrhunsko rokometašico. Verjamem, da ji bo to uspelo v prihodnosti," je dejal 53-letni trener, ki ima boljši vpogled v slovenski rokomet tudi zaradi službovanja na klopi ljubljanskega Krima.

Precej velika vrzel torej veje na položaju srednje zunanje, kjer Adžić poleg Nine Spreitzer in Nuše Fegic vidi Neno Černigoj, ki sicer igra na položaju levega krila. Pomagali bi lahko tudi Ema Hrvatin in Tjaša Stanko, ki se sicer bolj domače počutita na levi strani, opcija je še Ana Gros. "Naša kapetanka je sicer izpustila zadnjih nekaj tekem svoje ekipe, saj dela vse, da bi bila nared za nastop na svetovnem prvenstvu," o svoji najizkušenejši igralki, ki se bo prihodnje leto iz Györa preselila v Krim, pravi selektor. Reprezentanca pred SP ne bo odigrala nobene pripravljalne tekme. Povabili so jih sicer na turnir v Francijo, a je bil ta umeščen tako, da bi morali takoj ob začetku priprav že odpotovati in se potem neposredno iz Francije seliti na prvenstvo na Norveško. "Se mi zdi, da nam bo ta mir, tudi v luči poškodb, kar ustrezal. Na treningih nam bodo pomagali fantje iz Slovana," v zvezi s tem razloži Adžić.

Na SP bodo reprezentantke lovile tudi preboj na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Selektor je prepričan, da je ta kljub oslabljeni ekipi dosegljiv, a da bodo punce morale igrati nad svojimi zmožnostmi. "Verjamem, da bomo letvico maksimalnih zmožnosti dvigovali dan za dnem ter da bo slovenska rokometna javnost lahko uživala v borbeni in dobri igri naše ekipe." Adžić je pojasnil, da je, ko se je s takratnim predsednikom zveze Franjem Bobincem pogovarjal za službo na slovenski klopi, dejal, da si slovenski rokomet in dekleta zaslužijo olimpijske igre. "Z osmim mestom na prejšnjem EP smo sedaj na mestih, ki vodijo v Pariz. Ampak o končni usodi bo odločalo SP. Pot do Pariza je zelo težka, ampak je vse v naših rokah. Verjamem v razvoj deklet, v napredek, ki so ga naredile v zadnjih letih. Verjamem, da lahko igramo dobro, da pridemo v kvalifikacije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta