Slovenske težave s severnimi medvedi

Borut Planinšič ml.
25.04.2024 06:15

Preslabi za prvo ligo, predobri za drugo: naj bo tako tudi v Bolzanu, kjer bo Slovenija jurišala nazaj med najboljše hokejske reprezentance sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lansko svetovno prvenstvo se je za rise končalo s silnim razočaranjem, a to ne pomeni, da si ne želijo takojšnje vrnitve v elito.
EPA

Znova je tisti čas leta, ko se risi praviloma spravijo iz druge hokejske lige v prvo. Preslabi za svetovno skupino A, predobri za skupino B, tako nekako gre slovenska hokejska zgodovina. Lani je obveljal prvi del pravila: s selektorjem Matjažem Kopitarjem so naši hokejisti osmič v desetih poskusih obstanka med elito izpadli. Misija takojšnja vrnitev se začne v nedeljo, njen vodja bo novi selektor Edo Terglav.

Silno razočaranje je bilo lansko zadnje, šestnajsto mesto v Rigi. Ne le zato, ker je naša hokejska zveza v projekt vložila pol milijona evrov, kar je njen celoletni proračun. Tudi zato, ker so risi Kanadi in Češki pokazali, da na trenutke še proti velesilam znajo igrati dober hokej, Slovaško so celo nadigrali, a se domov vseeno vrnili s sedmimi porazi na sedmih tekmah. Ampak hokejski ris se nikoli ne preda. Ker ni razloga, da od nedelje dalje v Bolzanu ne bi bil dovolj dober za še en poskus med elito. No, je, vsaj en razlog je ...

Sanje o Anžetu Kopitarju v reprezentanci so seveda mimo, 36-letni veteran z Los Angelesom igra končnico lige NHL. Za slovenske cilje je bolj zakomplicirana in razvlečena nemška zgodba. Kar štirje risi so v tamkajšnjem finalu državnega prvenstva. Napadalna trojka Jan Urbas, Žiga Jeglič, Miha Verlič in branilec Blaž Gregorc so člani Pingvinov iz Bremerhavna, ki se tolčejo s Severnimi medvedi iz Berlina. Medvedje v zmagah vodijo s 3:1, naslednja tekma v seriji na štiri zmage bo jutri v Bremerhavnu. Če jo Slovenci in njihovi kolegi dobijo, se finale zavleče vsaj do nedelje, morda celo do sedme tekme, ki bi bila komaj v torek. Slovenija pa v Bolzanu že v nedeljo igra z Južno Korejo, v ponedeljek z Romunijo, v torek z Italijo ...

Neprijetna dilema: le kdo si ne bi poželel hitrega konca finala, da bi imel na voljo takšno četverico. A kdo po drugi strani ne bi privoščil našim asom čudežnega preobrata proti polarnim zmenetom, ki so z odlično igro v finalu ustavili najboljše moštvo rednega dela nemške lige. Do sobote bo čakal "Nemce", pravi selektor Terglav. Sicer se bo treba znajti brez njih. In brez njih Slovenija seveda ne bi bila enako moštvo.

Pa je tudi brez njih možno napredovanje, ki ga zagotavljata prvi mesti v Bolzanu. Ker v hokejski piramidi še vedno ni suspendiranih Rusov in Belorusov, je zato tudi druga liga malce lažja, Avstrijci, Poljaki, Britanci in podobni so tako varno pospravljeni pred Slovenijo v eliti, ki svoje svetovno prvenstvo igra prihodnji mesec v Pragi in Ostravi. Če Korejci in Romuni na Južnem Tirolskem ne bi smeli biti pretežka ovira, bo že drugače z Italijani, ne nazadnje so gostitelji. Naši predzadnji tekmeci Japonci so lani prilezli nazaj iz tretje svetovne lige, za konec se risi spopadejo z Madžari, s katerimi so lani družno izpadli iz elite. Prve štiri prijateljske tekme so pokazale, da Slovenija tudi brez nemške četverice ni kar tako: v Beljaku in Ljubljani so obakrat padli Avstrijci, na Poljskem dvakrat Poljaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta