Slovenski košarkarji dobili potencialne tekmece na OI 2024

STA, A.L.
19.03.2024 20:11

Mednarodna košarkarska zveza Fiba je na svojem sedežu v Miesu v Švici izžrebala skupine za letošnji olimpijski turnir v Parizu tako v moški kot ženski konkurenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se slovenski moški vrsti uspe skozi kvalifikacijski turnir prebiti na OI, se bo tam merila z zmagovalcem turnirja v Španiji, Avstralijo in Kanado.
Reuters

Če se slovenski moški vrsti uspe skozi kvalifikacijski turnir prebiti na OI, se bo tam merila z zmagovalcem turnirja v Španiji, Avstralijo in Kanado.

V skupini B so Francija, Nemčija, Japonska in zmagovalec kvalifikacijskega turnirja v Latviji, v skupini C pa Srbija, Južni Sudan, zmagovalec kvalifikacijskega turnirja v Portoriku in ZDA.

Na ženskem turnirju pa bodo v skupini A Srbija, Španija, Kitajska in Portoriko, v B Kanada, Nigerija, Avstralija in Francija, v skupini C pa Nemčija, ZDA, Japonska in Belgija.

Kroglice iz bobnov sta vlekli košarkarski legendi, Avstralka Penny Taylor in Američan Carmelo Anthony.

V četrtfinale OI se bodo tako v moški kot ženski konkurenci prebile prva in druga ekipa iz vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni. Košarkarski boji bodo med 27. julijem in 11. avgustom. Naslova tako v ženski kot moški konkurenci bodo branile Združene države Amerike.

Od 12 mest v moškem delu so še štiri mesta nezasedena, ta bodo dobili zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev med 2. in 7. julijem v Pireju (KT Grčija), Rigi (KT Latvija), San Juanu (KT Portoriko) in Valencii (KT Španija).

Slovenija, četrta na zadnjih OI, v boju za bron je izgubila z Avstralijo, bo v lovu na drugi zaporedni olimpijski nastop igrala kvalifikacijski turnir v Pireju. Tam bo v skupini z Novo Zelandijo in Hrvaško, v skupini B so Grčija, Egipt in Dominikanska republika. Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v finale turnirja, na OI bo šel le zmagovalec.

To velja tudi za preostale tri turnirje. V Rigi bodo Gruzija, Filipini, Latvija (skupina A), Brazilija, Kamerun in Črna gora (skupina B), v Valencii Španija, Libanon, Angola (skupina A), Finska, Poljska in Bahami (skupina B), v San Juanu pa Mehika, Slonokoščena obala, Litva (skupina A), Italija, Bahrajn in gostitelj Portoriko (skupina B).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta