Slovenski nogomet kot gnojnica? Marka Šulerja je sram

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.05.2023 06:01

Športni direktor vijoličastih v nenavadnem nastopu po finalu pokala v Celju z ostrimi besedami nad nedotakljive v slovenskem nogometu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le sporne enajstmetrovke, tudi prekršek Timija Maxa Elšnika nad Marinom Laušićem, ki je bil kaznovan le z rumenim kartonom, so izpostavili v taboru vijoličastih.
Andrej Petelinšek

Še en podaljšek je prinesel večni derbi v finalu pokala Slovenije. Potem ko je Olimpija z golom Timija Maxa Elšnika z enajstih metrov v 130. minuti ujela zmago z 2:1 proti Mariboru, je pred novinarje sedel športni direktor vijoličastih Marko Šuler. Začel je sicer s čestitko nasprotniku za fantastično sezono, a nato se je vsulo. "Povejte mi, če vidim narobe, a so stvari, ki slovenski nogomet predstavljajo zelo napačno. Sram me je. Od mlajših selekcij do članske vrste sem s ponosom nosil dres, se boril, predstavljal to državo, zato da se zdaj vrnem v nogomet, česar mi, iskreno povedano, ni bilo treba, a želiš nekaj naredit, nekaj vrniti, se mečeš na glavo, pripelješ nič krivega in dolžnega človeka v, boli me, da to rečem, eno gnojšnico. So stvari, preko katerih ne moreš iti. Vidim stvari, ki jih nisem doživel v 15 letih svoje profesionalne kariere," je z nenavadnim, a s čustvi nabitim nastopom začel prvi kadrovik moštva iz Ljudskega vrta.

(POGLED S TRIBUNE) Ne Mijatović, Olimpiji bi moral pokal izročiti Tolić. Ali pa sodnik

Opozoril je na sporno enajstmetrovko, ki je Olimpiji prinesla pokalni naslov, pa tudi na grob prekršek Timija Maxa Elšnika nad Marinom Laušićem, ki bi moral biti po njegovem mnenju strožje kaznovan. "Gledaš VAR pet minut, odločiš, da nekaj ni, potem pa rečeš, da je. Udarec in zato rumeni karton?" je našteval odločitve sodniške ekipe z Bojanom Mertikom na čelu. "Tega nisem doživel v celi karieri. Teh odločitev je toliko v tem času … Trpimo samo eni. Pa ne mislim Maribora. Slovenski nogomet. Mi od tega živimo, ta gospod (Damir Krznar, op. a.) od tega živi, igralci od tega živijo, igralci Olimpije od tega živijo, nekdo pa lahko dela, kar želi. Vemo, kakšne kazni bomo dobili, ampak kazni so samo za eno stran." 

Med nastopom na novinarski konferenci, ki se je hitro spremenil v monolog, Šuler ni skoparil z ostrimi besedami. "Kar smo gledali v finalu, je odraz slovenskega nogometa, realnost slovenskega nogometa. Mi ga želimo dvignit, približat Evropi, tole pa … Oprostite, nimam se za ne vem kaj, ampak vem, kaj delam. Mečemo se na glavo, da pripeljemo enega Josipa Iličića v slovenski nogomet. Mene je sram, kam sem ga pripeljal. Damirja Krznarja pripeljem iz Dinama Zagreb. Mene je sram. Kaj to predstavlja? O čem govorimo?  Kaj gledamo po koncu tekme? Je to nogomet? To ni prvič, to se dogaja. Ne samo Mariboru. Živim za ta nogomet, dajemo življenje. Otroci tule čakajo. Zakaj? Da lahko nekdo dela, kar hoče brez posledic? Kdaj bo nekdo prevzel odgovornost? Ne vem," je vrelo iz njega.

Da lahko že jutri odide, če je trenutno stanje samo njemu čudno, je še pripomnil. "Pa mislim, da ni. Tiho smo. Jaz ne bom tiho. Lepe zgodbe smo skupaj ustvarili, zdaj pa ustvarjamo eno drugo. Čas je, da se tu nekaj naredi. Ne vem, kako, a nekdo bo moral tu prevzeti odgovornost. Ker to, kamor gre slovenski nogomet, ni pot. Absolutno ne. Namesto, da bi govorili o popolnoma drugih stvareh, da nekomu čestitamo, mu damo kapo dol, se že celo sezono pogovarjamo o istih stvareh. To v finalu je le krona vsega, kar gledamo celo sezono. Ni moglo iti drugače. Dva tedna vnaprej vam lahko povem, kdo bo delegiran, kdo bo sodil Mariboru. To ni slučaj. Nisem nor. Ali pa sem vedeževalec, da vidim stvari vnaprej? Ne vem, ali je to normalno, a kot kaže dogajanje na tem igrišču, je stvar napačna. Ne gre v pravo smer. Enako kaže Evropa. Na koncu posledice za to, da lahko nekdo dela, kar hoče, nosimo le eni - tisti, ki od tega živimo, tisti, ki se vsak dan odrekajo, so po deset ur na dan na igrišču, vse vikende. Veste, da sem iskren, samokritičen, a jaz lahko popravljam stvari, ki se tičejo mene, tega, kar smo videli tokrat, pa nisem videl v svoji dolgi karieri," je ponovil nekdanji branilec, ki je za slovensko nogometno reprezentanco zbral 39 nastopov.

Kaj storiti, da se stanje izboljša, Šuler ne ve. "Opozarjamo, opozarjamo, se borimo, pa smo tiho … Na tak način bo samo huje. Nikomur ne delamo usluge. Tole je spremljala cela javnost, Evropa, cel svet. Mene je sram, kam sem pripeljal Josipa Iličića, pa sem se na glavo postavljal. Ne veste, kaj sem delal, otroci me mesec dni niso videli doma. Mečeš se na glavo, zato da se potem nekdo izživlja nad njim. Zakaj to delamo? Jaz tega ne rabim, Josip ne, predvsem pa Damir ne. Ne opozarja samo Maribor, ima pa Maribor drugačna merila, drugačno besedo. Opozarja devet, deset ekip v slovenski ligi. Ni fer do ekipe, ki bo za nami tu sedela. Ker jim skazi, pokvari slavje, ki ga imajo tukaj! Ni fer! Nekdo bo moral odgovarjat. Kako, ne vem," je priznal.

Dodal je še, da je poskušal na sporne situacije pogledati tudi z drugačne, bolj nevtralne perspektive. "Gledaš video, pa si še bolj nor. Meni to ni normalno. Žal mi je teh ljudi, fantov, ki bi radi šli nekam naprej. Kaj naj jim rečem? Kaj naj popravljam? Kaj naj ga učim? Ne smeš več reči nikomur nič. Nasproti sebe sem imel malo večje ljudi, večja imena, večje avtoritete, pa so name gledali kot na človeka, tu pa se počutim, kot da smo mi čisto spodaj, oni pa na vrhu. S čim smo to naredili, ne vem. Se ne smeš več pogovarjat z nekom? Ga kaj vprašat? Dobili smo kartonov, kot da … Bolj mirne in spoštljive osebe, kot je Damir Krznar, ne poznam, dobi pa več kartonov, kot sem jih jaz kot igralec. Nekaj ne štima, dragi moji! Na koncu pa trpi samo slovenski nogomet. Ker ga mi predstavljamo. Ne samo klubi, igralci, funkcionarji, tudi nekdo drug," je črto pod finale v Celju potegnil Marko Šuler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta