Slovenski rokometaši po porazu proti Švici: Moramo se uvrstiti na svetovno prvenstvo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.05.2024 20:47

Ni še konec upanja, a naši bodo v nedeljo v Švici morali igrati bistveno boljše, kot so danes v Kopru, kjer so v prvi od dveh kvalifikacijskih tekem izgubili s 26:27.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Metelko

Po odlično opravljenem delu na evropskem prvenstvu v Nemčiji in sijajnem preboju na olimpijske igre v Pariz je slovensko izbrano vrsto, tokrat v koprski Bonifiki, čakala prva od dveh kvalifikacijskih tekem za preboj na svetovno prvenstvo, ki ga bodo januarja prihodnje leto gostile Hrvaška, Danska in Norveška. Čeprav se je zdelo, da bi Švicarji lahko bili lahek plen, so ti na igrišču pokazali povsem drug obraz. Rokometno prebujeni so dokazali, da tri uvrstitve na velika tekmovanja v zadnjih letih niso bile naključne, in so si pred nedeljsko povratno tekmo pripravili zelo ugoden rezultat.

Slovenske minute niso trajale dolgo

Slovenci so boj za nastop na svojem enajstem "mundialu" začeli brez treh nosilcev igre, zaradi poškodb so manjkali Miha Zarabec, Gašper Marguč in Borut Mačkovšek. Na dan tekme sta odpovedala še Klemen Ferlin in Blaž Janc. Čeprav dvomov o tem, kdo je papirnati favorit, ni bilo, so bili Švicarji na začetku tekme povsem enakovredni. Pri naših je sicer v napadu s streli od daleč izstopal Aleks Vlah, a generalno je napad pešal na postavljeno švicarsko obrambo. Naši bi delo tudi v obrambi lahko opravili bolje. Predvsem so manjkale rešitve za visokega Lennyja Rubina, ki se najbolje znajde na položaju levega zunanjega. Skrbel je, da Slovenci niso ušli na več kot zadetek, dva prednosti. Švicarji so počeli prav to, kar so obljubljali. Bili so potrpežljivi in hitro so se vračali v obrambo.

Martin Metelko

Švicarji so v prvem polčasu igrali izjemno disciplinirano, videlo se je, da so se dobro pripravili na slovenski tempo. Nekajkrat je njihove napade ukrotil Urban Lesjak, Slovenci pa so tudi z boljšim gibanjem v obrambi v 23. minuti prvič povedli s štirimi goli razlike. V polno je zadel razpoloženi in hitri Domen Novak, slovenske minute so začutili tudi gledalci. Do konca prvega dela se rezultat ni bistveno spreminjal, izbranci Uroša Zormana so na odmor odšli s tremi goli zaloge (15:12). Odmor je očitno bolje del gostom, ki so v začetku drugega dela izvedli popoln napad in v manj kot osmih minutah, po delnem rezultatu 6:2, izenačili. Počasi in pametno so izkoriščali možnosti, ki so se jim ponujale v napadu, tempo je bil povsem na njihovi strani. Čeprav je bilo nekaj slovenskih iskric, ki so nakazovale, da bi se nalet Švicarjev, pri katerih je blestel vratar Jannis Scheidiger, vendarle lahko ustavil, so ti še dodatno pritisnili na plin in prvič povedli, kasneje pa prednost povišali na dva, tudi tri gole. Scenarij, v katerega pred tekmo niso verjeli niti največji pesimisti. Slovenci so delovali povsem razglašeno, premalo je bilo razpoloženih igralcev, raztreseni so bili v napadu in premalo učinkoviti v obrambi. Zorman je pristop skušal spreobrniti z minuto odmora, sedemminutni strelski post pa je prekinil Kristjan Horžen.

"Brez izgovorov!"

V zadnjih slabih desetih minutah so Slovenci vendarle zbrali moči in ujeli priključek, kljub vmesnemu vodstvu pa tekme niso dobili. Poraz je precej boleč, nanj bodo morali hitro pozabiti, a lahko bi bilo - in vmes je še kako kazalo na to - tudi hujše. Na povratni tekmi v nedeljo ob 16. uri morajo, če želijo biti v začetku prihodnjega leta znova del elitne druščine, ubrati povsem drug pristop, pokazati povsem drug obraz. "Nismo bili dovolj učinkoviti v napadu, preveč zgrešenih strelov 'zicerjev'. To moramo popraviti, tudi pretok igre je bil prepočasen. Obramba niti ni bila tako slaba. V Švici moramo pokazati boljšo igro in se uvrstiti na svetovno prvenstvo. Švicarji nas niso presenetili, sami sebe smo s to počasno, neučinkovito igro. Sigurno se pozna manko, a kar je, je. Mi, ki težav zaradi poškodb nimamo, moramo dati maksimum. Ni izgovorov, nikoli jih ni bilo in jih ne sme biti. V Švico gremo po zmago, po uvrstitev na svetovno prvenstvo," je dejal Primorec Aleks Vlah, najboljši slovenski strelec.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta