Slovenski rokometaši pred Parizom: Tako pestro ni bilo že dolgo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
19.03.2024 06:01

Slovenski rokometaši bodo nasprotnike na olimpijskem turnirju v Parizu dobili 16. aprila. V Francijo se želijo premierno uvrstiti tudi ženske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenci so v letošnje leto vstopili z nastopom na evropskem prvenstvu v Nemčiji, kjer so osvojili končno šesto mesto.
Reuters

"Presrečen sem, fantom lahko samo čestitam za te kvalifikacije. V Granollersu sicer nismo bili povsem pravi, a uvrstitev na olimpijske igre smo si zaslužili. Sreča spremlja hrabre," je po tem, ko je bilo jasno, da so se uvrstili na največje športno tekmovanje na svetu, žarel selektor Uroš Zorman. Slovenski rokometaši so na olimpijskih igrah prvič nastopili leta 2000 v Sydneyju, štiri leta kasneje še v Atenah, leta 2016 pa v brazilskem Riu osvojili šesto mesto, svojo najboljšo uvrstitev. "Resnično sem vesel, da bom lahko še enkrat v karieri okusil slast olimpijskih iger. To je bila moja velika želja," pa je po uvrstitvi v letošnji Pariz dejal kapetan Jure Dolenec, ki se s soigralci že zdaj veseli precej delovnega poletja, olimpijski turnir v francoski prestolnici se bo namreč začel 26. julija in bo trajal do 11. avgusta. Moška rokometna reprezentanca ima še naprej status slovenske ekipe z največ olimpijskimi nastopi v ekipnih športih. Bila je tudi prva ekipa iz kolektivnih športov, ki je zastopala barve samostojne države na olimpijskih igrah.

Na igre v Pariz se je uvrstilo dvanajst reprezentanc, ki bodo tekmece v skupinskem delu dobile 16. aprila. Prvi del tekmovanja bo sestavljen iz dveh skupin s po šestimi ekipami. Najboljše štiri reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v četrtfinale, od koder bodo zmagovalci napredovali v polfinale in kasneje v finale ter v tekmo za tretje mesto. Mednarodna rokometna zveza je po koncu treh kvalifikacijskih turnirjev, ko je bilo znanih vseh dvanajst potnikov na igre v Parizu, določila tudi bobne, Slovenija je pristala v četrtem, skupaj z gostitelji Francozi, sicer branilci olimpijskega naslova iz Tokia. V prvem bobnu sta Danska in Španija, v drugem Hrvaška in Norveška, v tretjem je poleg Madžarske še Nemčija, v petem sta Švedska in Egipt, v šestem pa Argentina in Japonska. Tik pred aprilskim žrebom se bo v boj za olimpijsko vozovnico prvič v zgodovini podala tudi slovenska ženska reprezentanca, ki se bo za nastop v Parizu merila z Nemkami, Črnogorkami in Paragvajkami.

Da bo letošnje leto rokometno zares pestro, pa bodo še pred nastopom na olimpijskih igrah znova poskrbeli moški. Zormanovo četo namreč v prvi polovici maja čakata še pomembni kvalifikacijski tekmi s Švico za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2025, ki ga bodo gostile Norveška, Danska in Hrvaška. Prva kvalifikacijska tekma bo na sporedu v Sloveniji, povratna v Švici. Na svetovno prvenstvo se bo uvrstila reprezentanca, ki bo v seštevku obeh tekem imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. Slovenci so se s Švicarji nazadnje merili pred dobrimi štirimi leti, ko so bili na evropskem prvenstvu boljši z 29:25. Prevelikih težav ne bi smeli imeti niti tokrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta