Smučarska karavana nared za uverturo v Söldnu: "Čas je že, da začnemo"

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
28.10.2023 06:01

Na uverturi v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju tudi slovenski sekstet. Danes na vrsti ženski, jutri še moški veleslalom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec je v Söldnu že trikrat stal na stopničkah, tudi letos meri visoko.
EPA

Čeprav so temperature na avstrijskem Tirolskem daleč od zimskih, idiličen pa ni niti pogled proti ledeniku Rettenbach nad Söldnom, so organizatorji prve tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju progo vseeno uspeli pripraviti do te mere, da se bodo danes po njej lahko podale ženske, jutri pa še moški. In to kljub glasnim opozorilom mnogih, da dve veleslalomski tekmi ne moreta in ne smeta opravičevati sredstev, ki so bila zato potrebna. V Söldnu in njegovi okolici je tako že nekaj dni vse v znamenju uverture alpincev, zbrana je vsa veleslalomska elita, ki že nestrpno čaka, da se beli cirkus prične. Medtem ko največ pozornosti plenita Švicar Marco Odermatt in Američanka Mikaela Shiffrin, bomo na štartu prve preizkušnje v sezoni videli tudi šest slovenskih predstavnikov, tri v ženski in tri v moški konkurenci. Ženske bodo na delu danes, prva vožnja bo na sporedu ob 10. uri, druga pa ob 13. uri, medtem ko se bodo moški z isto časovnico predstavili jutri.

Popolne suverenosti (še) ni

"Za veleslalom moram reči, da se nikoli ne počutim najbolj pripravljeno in da še ni prišel dan, ko bi lahko rekla, da sem stoodstotno suverena v veleslalomu," pred uvodno tekmo sezone pravi Andreja Slokar, ki se po enem letu prisilnega počitka zaradi poškodovanih križnih vezi v levem kolenu vrača na bele strmine. Ajdovka je bolj kot v veleslalomu domača v slalomu, kjer bo uvodna tekma v finskem Leviju na sporedu drugi konec tedna v novembru. 25-letnica ima v tej zimi namen nastopiti na vseh enajstih veleslalomih in enajstih slalomih v svetovnem pokalu, žal ji je le, da sezona ne prinaša velikega tekmovanja. "Dobro smo se pripravili, imeli smo dobre treninge, kljub temu da niso bili najlažji pogoji, smo naredili maksimum," pa pred prvo tekmo v sezoni sporoča Ana Bucik. "Napetost se že nekaj časa stopnjuje, ampak saj konec koncev vsi delamo zato, da lahko tekmujemo. Prve tekme se veselim in čas je že, da začnemo," še dodaja Bucikova, ki si dobrega rezultata na prvi tekmi želi tudi zavoljo kasnejše mirnosti in samozavesti. Novogoričanka se je po tekmovalni upokojitvi Tine Robnik odlično ujela z Andrejo Slokar, ki je pred poškodbo vadila v okviru svoje ekipe, letos pa se je pridružila reprezentanci. Poleg dvojice s Primorske bo na uvodnem veleslalomu še Neja Dvornik, 22-letna Korošica, ki je v prejšnji sezoni že dokazala, da se zna nevarno približati najboljši deseterici, v Söldnu pa bo tekmovala že petič.

Andreja Slokar se vrača na tekme svetovnega pokala.
Andrej Petelinšek

Kranjec bi mali kristalni globus

S še višjimi cilji pa prvo tekmo pričakuje moška ekipa. Predvsem zaradi tretjega veleslalomista lanske zime Žana Kranjca. 30-letni Ljubljančan ima ledenik Rettenbach še posebej rad, saj je na njem osvojil že tri kolajne, po dveh bronastih je bil lani srebrn in zaostal le za nespornim veleslalomskim kraljem, Švicarjem Marcom Odermattom. "Dokazal sem že, da zelo dobro tekmujem v Söldnu. Verjamem vase. Kadar pokažem tisto svoje najboljše smučanje, sem lahko izjemno hiter. Se ne obremenjujem, ali sem favorit, pred prvo tekmo težko rečeš, ali si favorit ali nisi. Konkurenca je velika, zgoščena. Najprej moraš pokazati tisto, kar znaš, šele potem se lahko res boriš z najboljšimi. Verjamem, da je veliko dobrih smučarjev, da vsi delajo poleti in da moraš za dober rezultat pokazati vse, kar lahko," pravi Kranjec, katerega apetiti so po lanski najuspešnejši sezoni v karieri še dodatno zrasli, saj za glavni cilj izpostavlja kar osvojitev malega kristalnega globusa.

Ne le Kranjcu, strm teren na avstrijskem ledeniku očitno leži tudi Štefanu Hadalinu, ki je lani tam osvojil deveto mesto in izenačil svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev. Z optimizmom ga navdaja tudi menjava proizvajalca smuči, z Rossignola je namreč prestopil k Völklu. "Uspelo mi je zelo dobro stvari pripeljati do nekih zaključkov, ki mi omogočajo stabilno in hitro smučanje, moj cilj bo to prenesti na tekmo in verjamem, da sem potem zagotovo lahko kandidat za točke, lahko pa tudi kaj več," pravi Vrhničan. Na jutrišnji moški tekmi bo od Slovencev nastopil še 21-letni Rok Ažnoh, za katerega bo nastop v Söldnu njegov četrti v svetovnem pokalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta