SP v alpskem smučanju: Peščica po kolajne, večina za trening

Uroš Gramc
06.02.2023 20:31

Uvodna disciplina svetovnega prvenstva v Franciji po odstopu Mikaele Shiffrin Federici Brignone, Ilka Štuhec zgolj trenirala. Danes v kombinaciji startajo še moški

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi komplet odličij so si v izginjajoči disciplini razdelile Italijanka, Švicarka in Avstrijka.
Epa

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, ki bo v Franciji trajalo do pustne nedelje, so otvorila dekleta v kombinaciji. Zlato kolajno je Italijankam v disciplini, v kateri jim je še edino manjkala, prismučala Federica Brignone. Z 32 leti najstarejša kombincijska prvakinja (ob Rösli Streiff leta 1932 in Tini Maze 2015 edini starejši od 30 let) si je odločilno prednost pred tekmicami privozila v superveleslalomu. Mikaela Shiffrin bi ji sicer lahko preprečila slavje, vendar je Američanka par zavojev pred ciljem slaloma odstopila. Prvo srebro po zlatu v letih 2017 in 2019 je osvojila Švicarka Wendy Holdener, sledile so tri Avstrijke, a odličje je presenetljivo pripadlo Ricardi Haaser, ki ni bila še na stopničkah niti v svetovnem pokalu. Slovenske barve je zastopala Ilka Štuhec, ki pa se po desetem času superveleslaloma z zaostankom 1,28 za Brignonejevo ni pojavila na startu slaloma.

"Z ekipo smo se tako odločili, ker je bil zaostanek prevelik za realne možnosti za kolajno. Slaloma na kole nisem trenirala že nekaj let. Nismo tvegali, ker je prvi dan prvenstva in so glavni cilji drugje," je povedala 32-letna Mariborčanka. Vse bo stavila na hitri disciplini, v sredo bodo dekleta vozila superveleslalom in v soboto smuk, v katerem je bila že dvakrat svetovna prvakinja, to sezono pa se je z zmago v svetovnem pokalu v Cortini d'Ampezzo ter dvema drugima mestoma spet zavihtela med najboljše.

Ni bila edina, ki se je tako odločila, kar osem jih je storilo enako, med njimi Sofia Goggia, Ragnhild Mowinckel, Lara Gut-Behrami, Cornelia Hütter ... Na koncu je bilo zgolj 18 smučark med uvrščenimi, pa že dopoldanska startna lista je bila zelo kratka, le 33 nastopajočih, kar je za ta rang tekmovanja zelo malo. A več kot dejstvo, da štejejo le kolajne in tisti izven kroga ne želijo tvegati poškodb ali utrujenosti, prispeva mačehovstvo mednarodne smučarske zveze FIS, ki kombinacijo zadnja leta povsem zanemarja. Od nekoč povsem enakovredne discipline, po mnenju Ivice Kostelića in še nekaterih celo kraljevska, saj zahteva najširši spekter znanj, je postala povsem marginalna. Ne le, da zanjo v svetovnem pokalu več ne podeljujejo kristalnega globusa, ampak ne organizirajo niti ene tekme več.

Zato ni jasno, zakaj je še sploh v koledarju svetovnega prvenstva. A za Štuhčevo in njene somišljenice je služila kot dober trening. "Prvi preizkus proge v Meribelu je za menoj. Je zelo zanimiva, drugačna, z veliko prelomnicami, veliko se dogaja. Vseeno je treba čim več napadati, pospeševati in čim manj komplicirati. Uspelo mi je delno, a glavni cilj dneva je bil, da spoznam teren in začnem tekmovati," je povedala Štajerka.

Epa

Jutri (ob 11. uri in 14.30) se bodo v kombinaciji pomerili še moški. Slovenska reprezentanca je prijavila polno zasedbo, toda četverica smukačev - Miha Hrobat, Martin Čater, Rok Ažnoh in Nejc Naraločnik - bo kot Štuhčeva bolj trenirala, kot tekmovala. Glavna favorita za zlato sta Marco Schwarz in Alexis Pinturault, čeprav je težko napovedati, saj niti moških tekem v zadnjih treh sezonah ni več v koledarju svetovnega pokala. Francoz je prvak postal v Areju 2019, v Cortini d'Ampezzo 2021 pa ga je prehitel zgolj Avstrijec, ki lahko postane prvi po Norvežanu Akslu Lundu Svindalu (2009-2011) z dvema zaporednima naslovoma. Na olimpijskih igrah lani v Pekingu so bili na odru za zmagovalce povsem drugi smučarji, od najvišje stopničke navzdol presenetljivo Avstrijec Jonahhes Strolz, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Kanadčan James Crawford.

Rezultati: 1. Federica Brignone (Italija) 1:57,47, 2. Wendy Holdener (Švica) +1,62, 3. Ricarda Haaser 2,26, 4. Ramona Siebenhofer 2,48, 5. Franziska Gritsch (vse Avstrija) 2,71.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta