Stari rek je treba popraviti: Če že več ne brcajo najbolje, pa mečejo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.09.2023 19:27

Nemci so prvič v zgodovini osvojili košarkarski mundial, s 83:77 je padla Srbija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še petič zapored je lovorika šla v roke edini neporaženi ekipi na prvenstvu.
Reuters

Nič več ne drži rek, da se 22 mož 90 minut podi za žogo, na koncu pa zmagajo Nemci. Ti so namreč prav včeraj po porazu proti Japonski (1:4) ostali brez selektorja Hansija Flicka. Zdaj bo bolj držalo takole; 10 mož 40 minut meče žogo, na koncu pa zmagajo nemški košarkarji. Ti so namreč prvič v zgodovini svetovni prvaki, v finalu so s 83:77 premagali Srbijo pod vodstvom Svetislava Pešića, ki jih je leta 1993 popeljal do evropskega naslova. Kot zanimivost: edino medaljo s SP do zdaj, bronasto, so osvojili leta 2002 v Indianapolisu, ko je Pešić takratno ZR Jugoslavijo popeljal do zlata.

Nemci so tokrat do zlata prišli zasluženo - nadaljevali so 17-letno tradicijo svetovnih prvakov (Španija 2006 in 2019, ZDA 2010 in 2014) in slavili brez enega samega poraza na turnirju. Po Jugoslaviji/Srbiji, Sovjetski zvezi in Španiji je Nemčija šele četrta evropska država s tovrstnim uspehom. Odločilno prednost v finalu si je priigrala v tretji četrtini, ko je nasprotnika omejila na deset točk in si ustvarila zalogo dvanajstih točk prednosti, česar Srbi več niso mogli nadoknaditi, pa čeprav so se pred koncem še približali na dve točki zaostanka (79:77). Ključni mož v odločilnih trenutkih je bil Dennis Schröder, ki je na koncu zbral 28 točk in postal najkoristnejši košarkar (MVP) svetovnega prvenstva: "Skoraj deset let sem čakal na ta trenutek. To je blagoslov, ki ga želim deliti z vsemi, ki jih imam rad. Ta ekipa je neverjetna skupina igralcev, ki je točno vedela, po kaj je prišla na to tekmovanje. Vsak je imel svojo vlogo in vse je bilo podrejeno samo enemu cilju. Ostati neporažen na takem tekmovanju je velik dosežek." Spomnimo, v skoraj enaki zasedbi so Nemci na lanskem domačem evropskem prvenstvu osvojili tudi bron.

Prav zaradi izjemne igre Nemčije s štirimi NBA-jevci - Srbi so imeli tri - pri poražencih ni bilo zaznati velikega razočaranja. Ne le zato, ker je tudi srebrna medalja lep uspeh, ampak so imeli v ekipi veliko težav z zdravjem košarkarjev. "Nemčija je zasluženo osvojila zlato medaljo. Vseh 40 minut je igrala zelo čvrsto, nam pa je zmanjkalo igralcev v rotaciji. Veste, kaj se je na začetku prvenstva zgodilo Šimaniću (odpoved ledvice po udarcu), Milutinov je imel težave z mišico, Dobrić je (zaradi poškodbe) obležal že na začetku tekme, tudi za Bogdanovića nismo do konca vedeli, ali bo lahko igral, saj je bolan," je razkril Svetislav Pešić.

V boju za tretje mesto je Kanada po podaljšku strla Američane s 127:118. Prav vse štiri najboljše reprezentance so ob Sloveniji dale tudi enega košarkarja v idealno peterko prvenstva, ki jo sestavljajo: Luka Dončić, Dennis Schröder, Bogdan Bogdanović, Shai Gilgeous-Alexander in Anthony Edwards.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta