Švedske izkušnje: Enkrat sladko, drugič kislo

Miha Dajčman Miha Dajčman
22.08.2024 07:00

Tretjič v zadnjih petih letih so se vijoličasti odpravili na gostovanje v prestolnico Švedske, drugič bodo igrali na Tele2 Areni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani so se poleti 2019 na Švedskem veselili napredovanja. 
Grega Wernig

Na zadnji stopnički kvalifikacij za konferenčno ligo se bodo Mariborčani pomerili še s tretjim nogometnim velikanom iz švedske prestolnice. V drugi rundi kvalifikacij za ligo prvakov so julija 2019 gostovali v Solni, predmestju Stockholma, pri AIK-u in napredovali po podaljških. Dve leti kasneje so bili na Tele2 Areni v Stockholmu, ki bo prizorišče tudi današnje tekme, v prvem obračunu drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo s 3:1 boljši nogometaši Hammarbyja. Še enkrat so se vijoličasti pred tem merili s Švedi, v pokalu Intertoto je bil v sezoni 1996/97 s 4:1 boljši Örebro. Na gostovanju je za Maribor gol dosegel pred meseci preminuli Milan Žurman, za vijoličaste pa so igrali še Sraga, Bulajić, Drobne, Fricelj, Kek, Križan, Ljubobratovič, Milinovič, Pitamic, Šterbal, Šnofl, Poznič in Karić.

Mariborčani si želijo, da bi se tokrat ponovila zgodba iz dvoboja z AIK-om. Takrat so varovanci Darka Milaniča v prvem krogu najprej odpravili islandski Valur, na prvi tekmi s švedskimi prvaki pa v Ljudskem vrtu z 2:1 slavili z goloma Roka Kronavetra in Saše Ivkovića. Gostovanje na Friends Areni pa ni postreglo le s pestrim dogajanjem na igrišču, ki se je končalo po dveh urah igre, pač pa je bilo napeto tudi na tribunah. Že pred tekmo so za baklado in glasno navijanje poskrbeli domači ultrasi, mariborski navijači pa so Švedom sunili zastavo, kar je domače huligane sprovociralo do te mere, da jih je nekaj preteklo celotno igrišče, da bi se prebili do viol. "Leteli so kozarci, letela je kanta za smeti, malo je manjkalo, da bi zapele pesti. Varnostniki so v zadnjem hipu preprečili neposreden stik teh dveh navijaških skupin," je v poročilu tekme zapisal Večerov poročevalec Marko Kovačevič. Podaljšek se je zaradi incidenta začel z zamudo, domače navijače pa je moral miriti trener AIK-a Rikard Norling.

Alexandru Cretu je bil junak Maribora proti AIK-u.
Grega Wernig

Pred tem so v solnskem kotlu nogometaši AIK-a hitro izničili zaostanek iz Ljudskega vrta, ko je še veljalo pravilo prednosti gola v gosteh. Povedli so že v 4. minuti. Maribor je izenačil v 48. minuti, ko je svoj prvi (uradni) gol za vijoličaste dosegel Andrej Kotnik. Po dobri uri igre je bilo 2:1 za AIK in tekma je šla v podaljšek. Po divjanju navijačev so bili znova hitro v prednosti gostitelji, zadeli so v 93. minuti. Rumeno-črni so bili z eno nogo že v tretjem krogu, nato pa je v 117. minuti po podaji Mitje Vilerja udaril Alexandru Cretu in poskrbel za veselje Mariborčanov. "Ne zadenem velikokrat. Ko zadenem, pa zadenem na dobrih tekmah," se je zasmejal Romun. "V 115. minuti sem rekel Požegu: 'Pa od koga mi izpadamo?' Nikomur nisem želel reči, a ko sem si pogledal AIK, sem videl, da gre za premagljivo ekipo," pa je po tekmi povedal Mitja Viler. Slovenski prvaki so nato iz Evrope izpadli po dveh porazih z Rosenborgom in napetem dvoboju z Ludogorcem iz Razgrada. To je bila tudi zadnja evropska epizoda dvojca Darko Milanič-Zlatko Zahovič. V Solni so za Maribor igrali: Pirić, Milec, Ivković, Peričić, Viler, Cretu, Vrhovec, Hotić, Kronaveter, Kotnik, Tavares, Kramarič, Pihler, Požeg Vancaš in Mešanović.

Poleti 2021 pa so vijoličasti gostovali v Stockholmu. Pod vodstvom Simona Rožmana je takrat evropsko neizkušena ekipa v kvalifikacijah za konferenčno ligo uvodoma dvakrat z 1:0 premagala armenski Urartu. V drugem krogu so Mariborčani najprej gostovali pri Hammarbyju in klonili z 1:3, Švedi pa so v Ljudski vrt odnesli visoko prednost. Tele2 Arena je bila razprodana, a ker so še veljali protikoronski ukrepi, je bilo na stadionu (le) 7800 imetnikov sezonskih vstopnic zeleno-belih, ki pa so pripravili peklensko vzdušje. Prav takšno se obeta tudi nocoj. Mariborčani so se takratnim aktualnim švedskim prvakom dobro upirali do 55. minute, ko je Ažbe Jug prvič klonil. V 60. minuti je izenačil Nino Žugelj in utišal glasne navijače, toda v zadnje pol ure je Hammarby še dvakrat zadel. "Bili smo impresionirani nad vsem skupaj, težko smo se prilagodili situaciji na igrišču, manjkalo je nekaj mirnosti. Zagotovo smo naredili preveč napak za ta nivo tekmovanja. Je pa bila v Stockholmu kulisa izjemna," je bil komentar tekme trenerja Simona Rožmana.

Nino Žugelj je poleti 2021 zadel na Tele2 Areni, kjer bo nocoj gostoval Maribor. 
Grega Wernig

Tudi pod Kalvarijo je Hammarby zmagal, za 1:0 so gostje zadeli že v 5. minuti in evropska pot vijoličastih je bila zaključena. Za Maribor so na Tele2 Areni igrali: Jug, Milec, Martinović, Voloder, Koderman, Vrhovec, Pihler, Repas, Žugelj, Kotnik, Alvir, Sikošek, Šturm, Kronaveter in Maher.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta