Maribor na evropski poti: Raje trening doma kot tveganje na umetni travi

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.08.2024 15:01

Nogometašem Maribora v Stockholmu ne bo mogel pomagati Hilal Soudani, sta se pa na treninge vrnila Josip Iličić in Martin Milec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Stockholmu bodo vijoličasti igrali brez pomembnega aduta.
Andrej Petelinšek

Jesen v Evropi je blizu, a zadnja ovira nikakor ni nizka. Nogometaše Maribora v četrtek ob 19. uri v Stockholmu čaka prva tekma četrtega predkroga konferenčne lige proti Djurgardnu. "Čaka nas zahteven nasprotnik, resna ekipa, katere največje vrline so agresivnost in prednost domačega igrišča z umetno travo ter glasen stadion. Kot vsaka ekipa pa imajo tudi oni slabosti. Morali bomo biti tako razigrani kot čvrsti, pragmatični, tekmovalni," se je proti tekmecu, ki je na poti do četrtega predkroga izločil Progres Niederkorn iz Luksemburga in finski Ilves Tampere, ozrl trener vijoličastih Ante Šimundža.

Djurgarden je skupinski del konferenčne lige že izkusil, v sezoni 2022/23 je v skupini z Gentom, Moldejem in Shamrock Rovers zasedel celo prvo mesto, se prebil v šestnajstino finala. Klub, ki je v nedeljo v švedskem prvenstvu izgubil proti mestnemu tekmecu, AIK-u, ima svoj stil igre. "Pričakujem čvrsto in agresivno igro nasprotnika. Še posebej v prvih minutah pričakujem veliko agresije, ki je včasih videti neorganizirano, so pa v tem zelo dobri in znajo izkoristiti nesigurnost nasprotnika. V prvih 20 minutah bomo morali predvsem preživeti, hkrati pa poskušati razkriti njihove slabosti," napoveduje snovalec taktike 16-kratnih slovenskih prvakov. Igre z visokimi podajami se ne boji. "Do zdaj z visokimi žogami nismo imeli težav. Biti moramo dovolj taktično zreli, da lahko to rešimo. Nimajo pa oni dosti idej, da bi igrali na dolge žoge."

Soudaniju se je ponovila poškodba

Maribor, ki je letošnjo mednarodno pot začel z izpadom proti Botevu iz Plovdiva v prvem predkrogu evropske lige, na poti do zmenka s Švedi pa izločil Universitateo Craiovo in Vojvodino, bo v Stockholmu brez pomembnega aduta. "Soudani je out," je Šimundža potrdil, da izkušenega krilnega napadalca ne bo med kandidati za nastop. "Na žalost. Spet si je poškodoval stegensko mišico. Dobro je, da ni šlo na hujše, bolečina se mu ni krepila, kljub temu je čutil nelagodje. Po magnetni resonanci bomo videli, kakšna bo diagnoza." Sta se pa v pogon vrnila Josip Iličić in Martin Milec, ki sta izpustila nedeljsko tekmo proti Radomljam. "Opravila sta več kot polovico treninga z ekipo, pred tem sta trenirala s kondicijskim trenerjem. Če ne bo kakšnega presenečenja ali reakcije, bosta pred odhodom v Stockholm že na vso moč trenirala," pravi trener.

Josip Iličić se po zvinu gležnja vrača v pogon.
Andrej Petelinšek

Na umetni travi je tveganje za določene poškodbe večje, a veterana, ki se vračata v pogon, v Skandinaviji ne bosta počivala. "Jojova težava z gležnjem je običajna poškodba v nogometu, v kontaktnem športu, zato tu ne bi smelo biti zapletov. Miki je bil pod veliko obremenitvijo, zgodilo se mu je, kar se je zgodilo, nato pa je odigral celotno tekmo proti Vojvodini. Dosti smo trenirali na umetni travi zaradi slabih razmer, ki jih imamo, slabega vremena. Nimamo ravno velike izbire igrišč, da bi si to lahko privoščili, smo se pa prilagodili na umetno travo, šli na Tabor in fantje niso imeli težav," se je v obdobje poletnih priprav vrnil strokovnjak, ki je skupinski del tretje najmočnejše lige pod Uefino zastavo že izkusil z Muro.

Švedi zalivajo, Slovenci ne

V tednu pred odhodom na sever vijoličasti sicer niso trenirali na igrišču z umetno travo. "Ker ne moremo izenačiti razmer. Oni umetno travo zalivajo, v Sloveniji pa je nobeden ne zaliva. To je zelo velika razlika," je pojasnil 52-letnik, ki je pred desetletjem Maribor odpeljal v skupinski del še precej bolj prestižne lige prvakov. Igrišča na Tele2 Areni, ki so ga nekateri člani sedanje zasedbe že spoznali leta 2021 v dvoboju s Hammarbyjem, ne bodo preizkusili na uradnem treningu. "Prvi preskok je zelo težek. Zato smo se odločili, da na stadionu odigramo samo tekmo in tako zmanjšamo tveganje vpliva umetne trave," pravi Šimundža.

Andrej Petelinšek

Maribor v četrtek ne bo sam na evropski fronti. V četrtem predkrogu konferenčne lige bosta igrala tudi Celje in Olimpija. Grofi bodo gostovali pri armenskem Pjuniku, zmaji pa pri hrvaški Rijeki. "Super! Zame je to zelo pozitivno. Želje so eno, realnost pa drugo, a upam, da nam bo vsem uspelo," si je zaželel Ante Šimundža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta