Svetovna atletika zagovarja olimpijske denarne nagrade

STA, Gr.G.
01.08.2024 17:46

Odločitev zveze je že pred igrami v Parizu sprožila številne burne odzive pri drugih zvezah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Svetovna atletika in njen predsednik Sebastian Coe zagovarjata denarne nagrade za zlate olimpijske medalje, je danes potrdila krovna mednarodna atletska zveza. Tekmovalca v hitri hoji na 20 kilometrov Brian Daniel Pintado iz Ekvadorja in Kitajka Jiayu Yang sta danes postala prva atleta, ki sta za olimpijski zmagi v Parizu dobila po 50.000 dolarjev.

Svetovna atletika je edina krovna zveza, ki za zlate medalje na igrah v Parizu podeljuje nagrade. Krovno zvezo bo ta poteza na OI v Parizu stala skupno 2,4 milijona dolarjev.

Reuters

Odločitev zveze je že pred igrami v Parizu sprožila številne burne odzive pri drugih zvezah. Številne so priznale, da niti nimajo sredstev za takšne nagrade. Predsednik Svetovne atletike Coe pa odločitev o nagradah brani in ne vidi nič napačnega pri tem, da najboljši na igrah dobijo tudi denarne nagrade.

Coe je kot aktivni atlet dobil dve zlati medalji v teku na 1500 metrov v letih 1980 in 1984, a takrat seveda še brez denarnih nagrad. V zvezi menijo, da si atleti zaslužijo tudi denarne nagrade na OI, podobno kot jih že podeljujejo na svetovnih prvenstvih. Podprl ga je tudi direktor zveze Jon Ridgeon in poudaril, da je nagrajevanje tudi na OI dolgoročna strategija zveze, ki želi "nagraditi najboljše, saj so zvezde našega športa".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta