Tabor vijoličastih pred večnim derbijem: Da se Ljubljančani ne bi počutili dobro

Miha Dajčman Miha Dajčman
02.12.2023 06:30

Jutri ob 15. uri se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Olimpija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na treningih je že viden napredek, da ob nedeljskem prihodu polarnega mraza tudi minus na lestvici ne bi bil večji.
Igor Napast

Najtrofejnejši slovenski nogometni klub v drugi derbi sezone vstopa kot četrtouvrščena ekipa prvenstva z zajetnim zaostankom za vodilnim Celjem, ki znaša že 14 točk, in z devetimi točkami zaostanka za največjim rivalom Olimpijo. Ljubljančani so pred obračunom z vijoličastimi v četrtek na katastrofalnem igrišču v Stožicah izgubili v konferenčni ligi proti Lillu in nimajo več možnosti, da bi sezono spomladi nadaljevali na mednarodni sceni.

Toda izhodišče pred najbolj odmevno tekmo slovenskega klubskega nogometa po pravilu ne igra pomembne vloge. "Ne glede na položaj je to vedno derbi. Pričakujem dobro ozračje, tekmo, ki bi lahko v navijaških očeh marsikomu pomenila marsikaj. Osredotočeni smo nase, skušamo biti mirni, poiskati težave nasprotnika in pokazati naše dobre lastnosti," pred obračunom z Olimpijo pravi trener Maribora Ante Šimundža.

Lažje braniti kot napadati

Blaž Vrhovec se zaveda individualne kvalitete zeleno-belih. "Vemo, kaj pomeni derbi navijačem. Na koncu šteje rezultat in ne umetniški vtis. Upam, da bomo tekmovalni in da se bo derbi izšel v našo korist," razlaga 31-letnik, ki si je ogledal četrtkov evropski obračun zmajev: "Glede na razmere nismo mogli videti tistega, kar bi morda pričakovali. Vtis o njih sem si ustvaril na prejšnjih prvenstvenih tekmah, zadnji pa nisem namenil toliko pozornosti. V napadalnem delu imajo veliko kvalitete, izstopa Rui Pedro, ki je najboljši strelec lige. Treba je paziti nanj, trenutno je igralec, ki dela razliko. Tudi kot celota pa imajo kvaliteto. A tudi mi imamo dobre stvari in te moramo pokazati."

Kako pa bodo vijoličasti ustavili Ruija Pedra? "Kako lahko ustavimo Ruija Pedra? Kako pa lahko oni ustavijo Jakupovića, Kolarja, Iličića?" je odgovoril Šimundža. Na podvprašanje, kako bo pri omenjenih igralcih dosegel učinkovitost, ki jo kaže Portugalec, pa je odvrnil: "S trenažnim procesom. Fantje delajo dobro, včasih so učinkoviti, niso pa tega še realizirali v napadu. Niso samo ti trije, mislil sem na celotno ekipo Maribora. Tako je tudi glede Olimpije, paziti moramo na celotno ekipo. Rui Pedro ne igra sam. Jemati jih moramo kot ekipo, ta izvrže posameznika."

Vijoličasti so v Murski Soboti po 13 prvenstvenih tekmah mrežo končno ohranili nedotaknjeno, v napadu pa še ne najdejo rešitve, da bi zaigrali bolje. "Iščemo kontinuiteto. Če zadaj zadržiš ničlo, si v kontekstu tekmovalnosti blizu uspeha. Napredek je viden. Fantje so bolj samozavestni v igri. Da pride tudi do kapitalizacije v napadu, je odvisno od več dejavnikov: dnevne forme, nasprotnika in tako naprej. Zagotovo pa stvari niso enake, kot so bile. Napredujemo, to vidim tudi na treningih. V zadnjih dveh tretjinah smo precej boljši, v napadu pa moramo dodati še nekaj kvalitete, kakšno individualno potezo. Lažje se je braniti kot napadati," je prepričan mariborski trener.

Vrhovec vodi z vzorom

Da Olimpijina zvezna linija skozi sredino ne bi prihajala do nevarnih napadov, bo skušal poskrbeti Vrhovec, ki je v zadnjem obdobju deležen večjega trenerjevega zaupanja in več minut igre. "Manjkala mi je kontinuiteta tekem. Na treningih sem dajal vse od sebe, imel pravi odnos in mislim, da se je to zdaj vrnilo. Dobil sem priložnost, upam, da jo bom čim bolje izkoristil," pravi vezist, ki je tudi eden bolj čustvenih pri vijoličastih. "Dlje ko si tukaj, bolj ti ta klub priraste k srcu in ugotoviš, zakaj pri vsem skupaj gre. Sem eden tistih, ki so najdlje tukaj, zato to morda čutim bolj. Naša naloga, mene in ostalih z daljšim stažem tukaj, je, da to skušamo prenesti tudi na ostale. To je proces, ki traja, toda vsak dan delamo v garderobi tudi na tem. Če ne drugače, vodiš z vzorom in tega se držim. Upam, da me bo pri tem čim več fantov posnemalo," pristavi Vrhovec.

Njegove besede in dojemanje kluba je Šimundža označil kot kapetanske. "Ve, kako je treba delovati v Mariboru. Na tak način je Maribor prišel do določenih mejnikov, ki jih je postavil v slovenskem nogometu. Njegovo razmišljanje me ne preseneča. Kar se pa tiče igralcev, je ključno, da oni to dojamejo. Vse to lahko slišiš, a če tega ne dojameš, gre hitro iz glave. Ne govorimo pa o tem samo pred derbijem, tega se je treba zavedati vso sezono, ker je prvenstvo maraton," razlaga Šimundža.

Zeleno-beli na tekmah pogosto dominirajo, žogo imajo v posesti. Bo Maribor preprečil takšno igro Ljubljančanov? "Naš cilj je, da se nasprotnik v Ljudskem vrtu ne počuti dobro. In navadno se ne. Tudi tokrat je naš cilj ta, da se Olimpija pri nas ne bo dobro počutila," odgovarja Šimundža, ki bo po vrnitvi na klop Mariborčanov ekipo prvič vodil na derbiju.

Pari 17. kroga - danes ob 13. uri: Rogaška - Aluminij; ob 15. uri: Domžale - Radomlje; ob 17.30: Celje - Koper; v nedeljo ob 13. uri: Bravo - Mura; ob 15. uri: Maribor - Olimpija.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta