Težje kot je, bolj je Janja Garnbret nasmejana: Pričakujejo popolnost, a s pozitivnimi mislimi se nimam česa bati

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
27.06.2022 18:21

Najboljša športna plezalka na svetu se je po dveh mesecih počitka na najboljši možen način vrnila v karavano svetovnega pokala. Z zanesljivo zmago v Innsbrucku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korošica ima že 33 zmag v svetovnem pokalu, 19 od teh v težavnosti, 14 v balvanih.
IFSC

Pogrešali smo jo. Sproščeno in nasmejano Janjo Garnbret, ki se med plezanjem ozre proti občinstvu, mu pomaha in ga spodbudi, da še bolj navija. Korošica, z naskokom najboljša športna plezalka na svetu, je v nedeljo na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti plezala sproščeno kot že dolgo ne. Očitno sta ji dobra dva meseca tekmovalnega premora precej prijala. Nasmejana do ušes je v finalu priplezala do višine 39+, kar je na koncu, kljub temu da ni osvojila vrha, brez težav zadostovalo za zmago.

Da je v Avstriji izjemno uživala, da je bilo "ful fajn", je potrdila tudi po tekmi. Ni namreč skrivnost, da ji najbolj ugajajo ekstremno težke postavitve. In ravno takšna je bila finalna v Innsbrucku. Garnbretova je celo dejala, da tako zahtevno ni bilo še nikoli v svetovnem pokalu. "Ampak mi je zelo všeč, upam, da bo tudi v nadaljevanju sezone tak tempo," se je nasmehnila in priznala, da je bila, ko je slišala, da tekmovalke pred njo zelo hitro padajo, kar nekoliko živčna. "Nisem vedela, kateri je tisti problematični del. Razlog za nasmešek je tudi v tem, da sem naredila gib, ki ga druge niso zmogle. Po njem sem lahko sproščeno plezala naprej."

Janja Garnbret je tako še enkrat več delovala, kot da prihaja z drugega planeta, znova je plezala na meji mogočega in še enkrat dokazala, da na svetu še vedno ni plezalke, ki bi zmogla njen tempo. Okoli vratu je prejela že 33. kolajno s tekem svetovnega pokala in se je iskreno razveselila. "Nobene tekme in zmage ne jemljem kot nekaj samoumevnega. Dekleta so odlično pripravljena, zato ne morem vnaprej reči, da bom na tekmi zagotovo zmagala. Zmaga mi po lanski psihično in fizično naporni sezoni pomeni še toliko več. Vedno težje mi je, vsi od mene pričakujejo popolnost. Ampak vem, da če grem na tekmo s pozitivnimi mislimi, se nimam ničesar bati," je še dejala Garnbretova. Na tekmi v Innsbrucku sta jo spremljala mama Darja in oče Vili, ki sta uživala v tradicionalno odličnem vzdušju, zaradi uspehov hčerke pa kar pokala od ponosa.

Triindvajsetletna Korošica je v dosedanjem delu letošnje sezone nastopila na dveh tekmah in na obeh zmagala. Po zlati kolajni aprila v Meiringenu, kjer je bila najboljša v balvanih, si je vzela premor in se vrnila na začetku težavnostne sezone. Slednjo bo oddelala v celoti, kar pomeni, da jo čaka še pet tekem. Eden od vrhuncev letošnje poolimpijske sezone bo zanjo tudi evropsko prvenstvo avgusta v Münchnu. "Ne glede na vse nazive, ki jih imam, se evropsko prvenstvo mogoče ne sliši tako laskavo, meni pa bo pomenilo ogromno, če mi uspe. Upam, da mi," pravi Garnbretova. Od Slovencev sta v finalu Innsbrucka nastopila še Vita Lukan in Luka Potočar. Lukanova je na koncu osvojila sedmo mesto, Potočar pa je pristal tik pod stopničkami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta