Trend karanten bi lahko prinesel težave

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
06.10.2020 20:17

Selektor Matjaž Kek se bo danes ob 20.45 lotil San Marina brez Nina Koutra in s kar nekaj novinci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nocoj ob 20.45 čaka slovensko nogometno reprezentanco pripravljalna tekma proti San Marinu, ki bo služila kot generalka pred dvema gostovanjema v ligi narodov, in sicer na Kosovu (v nedeljo) in v Moldaviji (14. oktobra). A selektorja Matjaža Keka, podobno kot še nekaj slovenskih košarkarskih (Cedevita Olimpija) in nogometnih klubov (Mura, Bravo), včeraj zjutraj niso pričakale dobre novice. Zaradi odkritja treh okužb v mladi nogometni reprezentanci do 21 let - dva od teh sta nogometaša Mure, ki se je v nedeljo merila proti Bravu - sta morali celotni zasedbi teh klubov v desetdnevno karanteno, s tem pa je moral člansko reprezentanco zapustiti tudi Murin Nino Kouter.

"Nič drugega mi ni preostalo, kot da ga pošljem domov. Zelo nerad. Žal mi je, da smo izgubili nogometaša, na katerega sem računal. A kaj veliko se tu ne da storiti. S tem je zadeva Kouter za mene zaključena. Tako nalaga pisna odredba, ki je jasna," se je sprijaznil Kek, čigar ekipa je bila prav tako testirana, vsi rezultati pred tekmo pa so negativni. "Sam se sicer ne bi spuščal v sistem priporočil in odredb. A če se bo nadaljeval trend, da se zaradi pozitivnih posameznikov odrejajo karantene za celotne ekipe, bomo kmalu v težavah. Kam to pelje … Nisem dovolj pameten. Mura in Bravo še imata srečo, da je v času njune karantene ravno reprezentančna pavza. A očitno je to zdaj naš vsakdanjik - palčko v nos in gremo."

Po Mihi Zajcu, ki je zaradi pozitivnih izvidov ostal v Italiji, a brez simptomov, je Kek tako ostal še brez drugega nogometaša. "Tudi zato razmišljam, da bom v naslednjem dnevu ali dveh vpoklical koga iz mlade reprezentance. Zadovoljen sem, kako igra denimo Adam Gnezda Čerin," napoveduje Kek, ki nad obrambo San Marina ne bo poslal niti napadalca Andraža Šporarja. "Še vedno ima nekaj težav s poškodbo, ki se mu vleče že dlje časa. Radi bi ga pripravili za Kosovo in Moldavijo."

Ne prihaja turistična skupina

Zdesetkani nad San Marino torej? Niti ne. Proti najslabši reprezentanci sveta bo selektor tako ali tako preizkusil, koliko potenciala ima za prihodnost: "To bo tekma, v kateri bom ponudil minutažo igralcem, ki so že dolgo z nami, a niso bili toliko v ospredju, in novincem. Razširiti moramo bazo reprezentančnih možnosti."

Od teh fantov si Kek želi videti agresivnost, kreativnost v napadu: "Tak je moderen nogomet. Saj vidite, kako izgubljajo nekateri bivši evropski prvaki, s šestimi (Manchester United), sedmimi (Liverpool) prejetimi zadetki. Po vseh teh mesecih, ko nismo imeli niti ene prijateljske tekme, mi pride prav, da nam bo nasproti stala ekipa, ki se zna zapreti, igrati na robu prekrška in tudi kresniti po gležnjih, če je treba. San Marino je nasprotnik, ki ne prihaja kot turistična skupina. Treba bo dati gol. Kaj ti pomaga, če na terenu izgledaš dobro, potem pa izgubiš, čemur sledi sto nekih vprašanj. V zgoščenem prostoru bo potrebno veliko agresivnosti in hrabrosti v igri ena na ena. Doslej smo bili v napadu preveč statični."

Novinci v vlogi Iličića

Prav zavoljo iskanja rešitev ena na ena je selektor napovedal, da bo dal priložnost vsem trem novincem - Sandiju Lovriču (Lugano), Davidu Tijaniću (poljski Rakow) in Mariu Jurčeviću (Osijek): "Ravno to, kako predvsem Lovrič in Tijanič rešujeta situacije mož na moža, manjka trenutni ekipi, ko zraven ni Josipa Iličića. Jurčević pa mi je bil všeč na zadnjih dveh, treh tekmah. Je igralec, ki nam lahko nekaj da. A to še ne pomeni, da smo pozabili na (trenutno sicer poškodovanega) kapetana Bojana Jokića."

Atmosfera po septembrskem remiju z Grčijo (0:0) in zmagi nad Moldavijo (1:0) sicer ostaja pozitivna. Kek je novinarjem dovolil tudi ogled treninga, "a dokler ta ekipa skupaj ne odigra 20, 30, 40 tekem, še ne moremo govoriti o principih ekipe. Čez noč ne gre nič. Zato bomo daljšo reprezentančno akcijo skušali izkoristiti za napredek." Ocenjeval se ne bo nocoj, ampak čez en teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta